En Sıcak Konular

Beyaz Saray, teröre karşı dini hoşgörü mesajı verecek

7 Mart 2011 17:01 tsi
Beyaz Saray yönetimi, bu hafta Kongre'de gerçekleştirilecek ve Müslümanları potansiyel terörist olarak gösterdiği gerekçesiyle tepki çeken "İslami radikalizm" konulu bir oturumda dini hoşgörü mesajı vermeyi planlıyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Washington'da Müslümanların yaşadığı ve FBI ile işbirliği yaparak El Kaide'yi reddeden bir cami bölgesine Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Denis McDonough'u gönderdiği belirtildi. McDonough da "Dini olmak, anti-Amerikan olmak değildir. Dini olmak özbeöz Amerikalı olmak demektir." açıklamasını yaptı.

Açıklama, Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştiri alan Kongre'de oturumundan 4 gün önce yapıldı. Dün de New York Times Meydanı'nda oturum aleyhinde gösteri düzenlendi. Gösteride Müslümanlara karşı adil davranılmadığı, bütün Müslümanları radikal olarak görüp onlarla bir tutmanın adil olmadığı ve ülkeyi böldüğü dile getirildi.

Obama'nın şiddetli aşırıcılık ile mücadeleden sorumlu ismi olan Denis McDonough ise Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin katıldığı dinlerarası bir forumda açık konuştu: "Hepimiz Amerikalıyız."

Amerikan hedeflerine yönelik son terör saldırılarının birçoğunun, İslam'ın "şiddet ya da radikal" düşüncelerini benimsediklerini iddia eden kişiler tarafından düzenlendiği belirtiliyor. Bu yüzden, saldırılardaki dini rolün göz ardı edilemeyeceği savunuluyor. Ancak bu saldırılar için İslam'a ve dini güdülere odaklanmanın da şiddet eylemleriyle hiçbir ilgili olmayan bütün Müslüman toplumu da yabancılaştırma tehlikesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Kongre'deki oturumu gerçekleştirecek olan Cumhuriyetçi Parti Kongre üyesi ve İç Güvenlik Komitesi Başkanı Peter King ise Müslüman toplumun, ABD'ye yönelik bu saldırıları önlemek için daha fazlasını yapabileceğini ve yapması gerektiğini belirtti. Dün CNN'e konuşan King, Amerikalı Müslümanlarla kanunların yaptırımı arasında "yeterli işbirliği bulunmadığını" dile getirdi.

Perşembe günü gerçekleştirilecek oturumda iki şahidin de ifade vermesi bekleniyor. İki kişi de bazı gruplar tarafından "radikalleştirilerek teröre yöneltilmiş iki kişinin" akrabaları. Bunlardan biri Minneapolis'te yaşarken Aralık 2008'de ülkeyi terk ederek Somali'de bir "terör grubuna" katılmış Burhan Hasan adlı bir kişinin amcası. Ailesi Hasan'ın Somali'de öldüğüne inanıyor.

İfade verecek diğer şahit ise 2009 yılında Arkansas'ta bir asker toplama merkezinde bir askeri öldüren Carlos Bledsoe adlı bir kişinin babası. Tennessee eyaletinde büyüyen Bledsoe, daha sonra Müslüman olmuş ve adını Abdülhakim Muhammed olarak değiştirmiş.

McDonough, Müslüman Amerikalıların sorun olmadığını; ancak çözümün bir parçası olduğunu düşünüyor. McDonough, forumdaki konuşmasında "Hiçbir toplumdan bu kadar kompleks bir zorluğu karşılaması beklenemez. Hiçbir toplumun terör organizasyonları, nasıl ortaya çıktıkları, yeni teknolojileri nasıl kullandıkları ve genç insanlara nasıl ulaştıkları konusunda uzman olması beklenemez." dedi.

Obama yönetimine bağlı ajansların "radikalleşme" sürecini anlamak için çalışmayı sürdüreceğini belirten McDonough, ABD'deki diğer Müslüman gruplara da ulaşma sözü verdi. Ayrıca dost diye tabir ettiği Müslüman Amerikalılar hakkındaki yanlış algılamaları giderme vaadinde bulundu.

(CİHAN)



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs