En Sıcak Konular

Çavuşoğlu, AB üyelik sürecini anlattı

7 Mart 2011 12:36 tsi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Balkanların AKPM Başkanı olarak kendisinin önceliklerinden olduğunu söyledi.

Belgrad'ta Sırbistan Parlamentosu'na hitap eden Çavuşoğlu, "Balkanların Avrupa perspektifi bugün her zamankinden daha gerçekçidir. AKPM olarak Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği (AB)'ne katılım taleplerinin destekçisiyim." dedi.

Sırbistan'ın AB'ye adaylık süreciyle ilgili olarak Türkiye örneğini veren Çavuşoğlu, "AB'ne adaylık statüsünün elde edilmesi, kolay bir iş değildir. Güçlü bir politik iradenin yanı sıra iç mevzuat ve uygulamalarının üyelik kriterlerine uygun hale getirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Kendi ülkem olan Türkiye'nin deneyimlerinden biliyorum. Türkiye, AB ile üyelik müzakelerinin başlaması için bir dizi iddialı reformları uyguladı. Önümüzdeki günlerde sizlerin de gerekli mevzuatın yasalaşması için çok yoğun bir çalışma sürecine gireceğinizden eminim." diye konuştu.

Avrupa Birliği üyeliğinin Sırbistan'ın arzu edilen geleceği olduğunu vurgulayan AKPM Başkanı Çavuşoğlu, ancak Avrupa Konseyi üyeliğinin ise Sırbistan'ın bugünü olduğunu hatırlattı. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ile tam işbirliğinin Sırbistan için en önemli yükümlülüklerden birisi olduğunun altını çizden AKPM Başkanı Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ''Sırbistan yönetimi, savaş suçlusu olarak aranan Ratko Mladiç ve Goran Hadziç'in bulunması için elinden geleni yapacağını söyleyerek siyasi irade ortaya koymuştur. Fakat siyasi irade somut sonuçlara tahvil edilmelidir. Bu nedenle kalan zanlıların aramalarının kolaylaştırılması için Sırbistan hiçbir çabadan kaçınmamalıdır. Aranan zanlıların yakalanması Sırbıstan'ın yakın tarihinden bir sayfanın kapanıp ülkenin ileriye taşınması sağlayacaktır. Kuşkusuz bu durum Sırbıstan'ın ulusal çıkarlarının yararınadır."

"Balkanlar'ın Avrupa ile bütünleşmesinin başarıya ulaşmasında; coğrafi konumu, ekonomik gücü, kültürel ve tarihsel bağları nedeniyle Sırbistan'ın önemli bir faktör olduğuna inanıyorum." diyen AKPM Başkanı Çavuşoğlu, bu nedenle Sırbistan'ın örnek ülke olması ve Avrupa ile entegrasyon çabalarında komşularına destek olması gerektiğinin altını çizdi.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu konuşmasında, bölgedeki iki temel konu olan Bosna Hersek ve Kosova'ya ayrıntılı olarak değinerek, Sırbistan'ın her iki konudaki güçlüklerin aşılmasında önemli role sahip olduğunu vurguladı.

cihan



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs