En Sıcak Konular

'Borçlular 2 Mayıs'a kadar yapılandırmaya başvursun'

7 Mart 2011 11:59 tsi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Emin Zararsız, prim alacaklarının yeniden yapılandırılması konusunda basın toplantısı düzenledi.

Yapılandırmanın 2010 Kasım ve önceki aylara ilişkin borçlarla, kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş bütün Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarının kapsama girdiğini belirten Zararsız, borçluların 2 Mayıs 2011'e kadar sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurmasını istedi.

Zararsız, SGK Kavaklıdere Lokali'nde Torba Yasa'nın getirdiği borç yapılandırma kolaylığını ayrıntılarını anlattı. Ödenecek tutarların ilk taksitinin Kanunu yayınladığı tarihi izleyen dördüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeneceğini aktaran Zararsız, "Bu kanuna göre hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi halinde bu tutara kanunun yayınlandığı tarihten ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz." dedi. Ödemenin taksitle yapılması halinde müracaat sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksit seçeneklerinden birini tercihinin zorunlu olduğunu aktaran Zararsız, 6 eşit taksit için yüzde 1,05, 9 taksit için 1,07, 12 taksit için 1,10, 18 taksit için 1,15 katsayı ile çarpılacağını söyledi.Bulunan tutarın taksit sayısına bölünmesiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarının belirleneceğini kaydeden Zararsız, "Bir takvim yılında 2 veya daha fazla taksitin ödenmemesi halinde gecikme zammı ödeyecek. 2008 yapılandırmasında yakınma söz konusuydu. Bir taksiti ödemediğinde yapılandırması bozulanlar vardı. Bunlar en başa dönüyordu. Yeni kanunla birlikte ödeme sayısı 4'den fazla olmayanlar 2008 yılındaki şartlarda yeniden yapılandırma şartlarına devam edebilirler." diye konuştu. Kredi kartıyla da ödeme yapılabileceğine dikkat çeken Zararsız, kredi kartından alınacak komisyonların bankalar tarafından belirleneceğine işaret etti.

ÖRNEK HESAPLAMA

Başkan Zararsız, borç yapılandırma hesaplama örneği de verdi: 2010 Ocak ayında 100 lira borcu olan 16,84 lira gecikme cezasıyla 116 lira 84 kuruşa ulaşıyor. Yeniden yapılandırmayla 16,84 lira tamamen silinecek. Enflasyon güncellemesiyle 110,60 lira olacak. Terkin edilen oran yüzde 37'lere çıkıyor.

2000 yılı Ocak ayında 100 lira ise gecikme zammı ve cezası olarak 1.214 liraya çıkmakta. 1.314 liraya çıkıyor. Enflasyonla güncellenmesiyle 184, 70 lira. Bu para 284 lira oluyor. 1.314 lira yerine 284, 70 lira ödüyor. Zararsız, söz konusu farkı, "Yapılandırma çok eski yıllardan borcu olanlara büyük avantaj sağlıyor. Yeni borçlulara aynı oranda avantaj sunmamakta." sözleriyle anlattı.

cihan



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,783 µs