En Sıcak Konular

ABD'den Medvedev'e yeşil ışık

7 Mart 2011 11:49 tsi
ABD'den Medvedev'e yeşil ışık
Rusya-ABD ilişkilerinde Barack Obama'nın koltuğuna oturmasının ardından başlayan yumuşama dönemi, Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Moskova ziyareti ile yeni bir boyut kazanacak.

Nükleer silahlarda indirim anlaşması, İran'a yaptırım, Afganistan operasyonlarında işbirliği ve Ortadoğu'daki ayaklanmalarda ortak yaklaşım gerçekleştirebilen iki başkent, işbirliğini derinleştirmeyi planlıyor. Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği ve Avrupa'da Rusya'nın da içinde yer alması ve ortak füze kalkanı iki başkentin 2011 gündeminde ulaşılması gereken hedefler arasında yer alıyor.
 
Biden'ın Finlandiya ile başlayan Avrupa turunun ikinci ayağında Moskova olacak. Salı günü Rusya'ya gelecek ABD Başkan Yardımcısı Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le bir araya gelecek. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Blinken Biden'ın Rusya'nın teknoloji vadisi olarak planlanan Skolkovo'yı ziyaret etmesi, burada iş adamlarına bir konuşma yapması da planlanıyor. Biden, Moskova Devlet Üniversitesi'nde de Rusya-ABD ilişkilerinin ele alındığı bir konferans verecek. ABD Başkan Yardımcısı Cuma günü Moskova'dan ayrılması ve Moldova'nın başkenti Kişinev'e geçmesi bekleniyor.

Rus basınında Biden'ın ziyareti, 2012 başkanlık seçimlerinde Washington'un Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Kremlin'de bir dönem daha oturmasını desteklediği yorumlarına neden oldu. Söylentilere göre ABD, tercihlerinin Medvedev'den yana olduğunu Rus makamlarına iletecek. İddiaları yalanlayan Beyaz Saray Danışmanı Michael McFaul, "Başkan Yardımcısının Moskova ziyareti bizim tercihimizi bildirmekle ilgisi yok. Bizim böyle bir rolümüz olduğunu değerlendirmek aptalca olur..." açıklamasında bulundu.

Rusya ve ABD'nin nükleer silahların sınırlandırılması ve güvenlik konularının dışında da ilişkilerini genişletmek istediğine değinen McFaul, "Yatırımlar, inovasyon ve ekonominin yer aldığı geniş bir işbirliği perspektifi var. ABD, Rusya ile bir çok alanda ilişkileri genişletmek istiyor" ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,625 µs