En Sıcak Konular

Atina ile Meis krizi

7 Mart 2011 10:21 tsi
Atina ile Meis krizi Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Atina ziyareti öncesinde Yunan gazetesine Ege’deki kıta sahanlığı sorunuyla ilgili verdiği “Meis adası Akdeniz’dedir Ege’de değil” demeci, görüşmelerdeki krizi ortaya çıkardı. Yunanistan D

Türkiye ile Yunanistan arasında bir süredir devam eden, kıta sahanlığı gibi Ege’deki sorunların bir bütün olarak çözümlenmesine yönelik alt düzeydeki görüşmelerde Antalya'nın Kaş ilçesi karşısındaki Yunanistan’a ait Meis adası krizi çıktı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yarın başlayacak Yunanistan gezisi öncesinde Yunan Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, “Meis Akdeniz’de” derken Yunanistan Dışişleri Bakanlığı anında karşılık vererek, “Sayın Davutoğlu, Türkiye’nin görüşlerini anlatıyor. Bizim görüşümüz farklı” cevabını verdi.

Bakan Davutoğlu, Yunan gazetesine, iki ülke dışişleri heyetleri arasında yürütülen istikşafi görüşmelerde Ege’deki anlaşmazlıklara öncelik verdiklerini vurguladı.

Hukuk Türkiye’den yana

Röportajında, “Türkiye’nin, Meis Adası konusunda geçerli hukuki ve siyasi tezleri bulunduğunu” ifade eden Davutoğlu, “İstikşafi görüşmeler, Ege’deki tüm  anlaşmazlıklarımızla ilgili bütün konuların incelenmesini hedeflemektedir. Dolayısıyla öncelikli olarak Ege’ye odaklanmış durumdayız. Ancak Meis Adası Akdeniz’de yer almaktadır. Meis Adası ile ilgili Türkiye’nin, uluslararası hukuk ve Lahey Adalet Divanı da dahil olmak üzere, uluslararası mahkemeler içtihadı ile uyumlu, geçerli hukuki ve siyasi tezleri bulunmaktadır. Ve biliyoruz ki Türkiye ile Yunanistan Doğu Akdeniz’deki deniz bölgeleri konusunda farklı görüşlere sahip. Ancak coğrafi nedenler ve diğer konulara rağmen, bizler Yunanistan ile olan görüş ayrılıklarını bir an önce çözmek istiyoruz” diye konuştu.

Ege’de milli hava sahası yanlış

Davutoğlu ayrıca, Türk savaş uçaklarının Ege’deki uçuşları ve Türk savaş gemilerinin Ege’deki geçişleri hakkında da her defasında gürültü kopartılan Atina’da tartışmalara yol açacak şu açıklamalar yaptı:
“Ege’de gemiler için geçiş  uçaklar için uçuş serbestliği vardır. Ege’deki, Doğu Akdeniz’deki uluslararası havasahasının, milli hava sahası ya da egemenlik bölgesi (adaları kastediyor) sayılarak ele alınması yanlıştır ve sadece sorun yaratır. Türk ticaret ve savaş gemilerinin de Ege’de dolaşma serbestliği vardır.
Bu serbestlik hem açık deniz hem de bir ülkenin karasuları için (zararsız geçiş) geçerlidir”.

Yorgo Kırbaki / Hürriyet



Bu haber 1,604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,820 µs