En Sıcak Konular

İstanbul'da tutunamayanlar memleketine dönüyor

7 Mart 2011 09:52 tsi
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerin nüfusunu göçle gelenler oluşturuyor.

İstanbul'un nüfusu 13 milyon 202 bin. İlin kütüğüne kayıtlı olanlar ise sadece 2 milyon 167 bin kişi. Her yıl İstanbul'a büyük hayallerle gelenlerin sayısı artıyor. Ancak büyük şehirde umduğunu bulamayanlar çok geçmeden memleketine dönmek için harekete geçiyor.

Hatay Antakya'da pazarcılık yapan Ahmet Yay (29) ve eşi Tuğba (24), 2005 yılında İstanbul'a gelmiş. Önce İkitelli'ye yerleşen çift, ayda 350 lira maaşla tekstil işine girmiş. Geçimini sağlayamayan Ahmet Yay, ayakkabıcılığı denemiş, başarılı olamayınca da özel güvenlikçi olarak çalışmaya başlamış. İstanbul'da hayat şartlarının ağır olduğundan yakınan Yay, şimdi Hatay'a dönme hazırlığı yapıyor. Büyük şehirden ayrıldığına eşya kamyonu kapılarına geldiğinde inandığını söyleyen Tuğba Yay ise hislerini şu sözlerle dile getiriyor: "Ailelerimizin yanında olmak güzel bir şey. Orada kira değil evimizin taksitini ödeyeceğiz. Gittiğimiz için mutluyuz."

"Geçim derdi belimizi büktü"

Afganistanlı Amanullah Sönmez (42) ve ailesinin hikâyesi ise biraz farklı. Amanullah Sönmez ve ailesi 10 yıl önce Afganistan'da yaşanan savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmiş. Eşi ve çocuklarıyla önce Hatay'a sonra İstanbul'a yerleşmişler. Zeytinburnu'nda çatısı branda ile örtülmüş bir gecekonduda yaşayan 6 çocuklu ailenin reisi Amanullah Sönmez, her türlü işe girip çıkmış. Aksaray'daki ağabeyinin yanına gitme kararı alan Sönmez, "Savaştan kaçtık. Ama burada da geçim derdi belimizi büktü. Çocuklar arkadaşlarından ayrılacağı için üzgün ama abimin yanında daha iyi geçineceğiz. 350 lira kira ödüyoruz. Faturalar, okul masrafı artıyor geçinemiyoruz." diyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Yoksul Sevk Zabıta Amirliği, her yıl binlerce insanın memleketine dönmesine yardımcı oluyor. Memleketine gitmek isteyip de bilet alamayanların imdadına yetişiyor. Eşyalarıyla taşınmak isteyenlere kamyon tahsis ediliyor. 1996 yılında kurulan Amirlik, 52 bin 843 vatandaşın memleketine dönmesini sağladı. Bu çalışma kapsamında 5 milyon 368 bin TL harcandı. Eşyalı göç etmek isteyenlere kamyon tahsis edildi, otobüs biletleri alındı. Ayrıca asker, öğrenci ve sağlık sorunları sebebiyle hastanelere tedavi için gelenler de otobüs bileti temin edilerek memleketine ulaştırılıyor. 1996-2010 yılları arasında eşyalarıyla birlikte 5 bin 224 aile memleketlerine gönderildi. 37 bin 191 kişinin otobüs bileti alındı. Zabıta'nın bu hizmetinden yararlanmak için 0216 391 91 66 numaralı telefondan bilgi alınabilir.
 
zaman



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs