En Sıcak Konular

Dersim katliamı ile ilgili şok gerçek

6 Mart 2011 10:26 tsi
Dersim katliamı ile ilgili şok gerçek CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklanmasını istediği Genelkurmay belgelerinde Dersim katliamı ile ilgili şok gerçek...

En ağır zayiat Sabiha Gökçen’in bombasıyla verildi 

Bir kısmı yayımlanan belgelere göre yıllardır dillendirilen Sabiha Gökçen’in katliama katıldığı iddiası doğrulanmış oldu. Belgelere göre Gökçen gösterdiği yararlılıktan dolayı övünç madalyası aldı.

Dersim katliamıyla ilgili “Arşivler açılsın” tartışması yapılırken Genelkurmay’ın Dersim belgelerinin bir bölümü Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlandı. Bugüne kadar hep dile getirilen “Sabiha Gökçen’in halkın üzerine bomba attığı” bilgisi de ilk kez resmen doğrulanmış oldu. İlk kez açıklanan belgelerde Dersim katliamı hakkında önemli ipuçları verirken Sabiha Gökçen’in attığı 50 kiloluk bomba da resmen doğrulanmış oldu. Dersim ayaklanmasının lideri olduğu gerekçesiyle idam edilen Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat, belgelerin tümünün açıklanması halinde dedesinin mezarının yeri dahil pek çok konunun aydınlığa kavuşacağını söyledi.

50 KİLOLUK BOMBAYA ÖVÜNÇ MADALYASI

Mülkiye Müfettişi Hamdi Bey’in 2 Şubat 1926’da İçişleri Bakanlığı’na sunduğu raporda, “Yeni hükümetin bazen adil davranış, bazen zayıf ve bazen de sebepsiz ve neticesiz şiddet gösterme gibi dengesiz politikası Dersim’i daimi hercümerç yuvası haline getirmiştir” deniliyor. Dersim’de halkın üzerine bomba yağdıran Sabiha Gökçen’e 28 Mayıs 1937’de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı dahil olmak üzere üç yüzden fazla davetlinin katıldığı bir törenle gösterdiği üstün başarı nedeniyle Türk Hava Kurumu’nun bir numaralı övünç madalyası (Murassa Madalyası) verilmişti. Dersim belgelerinde bu durum şöyle anlatılıyor: “Dememanlı aşiret reisleri nezdinde toplantı halinde bulunan diğer aşiret reislerinin, havadan bombardıman edilmek suretiyle toplantıyı dağıtmak lüzumu üzerine Tayyare Alay Komutanı komutasındaki 15 uçaklı bir filo, Kırklar Dağı - Darboğaz der yolu - Zel Dağı - Kırmızı ve Kosur dağları kuzeyindeki Keçizeken köyünü bombaladı. Bu taarruzda özellikle Sabiha Gökçen’in attığı 50 kiloluk bir bombanın Keçizeken köyünde ve kuzeye doğru kaçan asi grubuna oldukça ağır zaiyat verdirdiği yapılan gözetlemeden anlaşılıyordu.”

Katliam CHP iktidarı döneminde oldu, Kılıçdaroğlu niye susuyor

İsyanın mağdurlarından olan ve Dersim ayaklanmasının lideri olduğu gerekçesiyle idam edilen Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat, açıklanan belgelerin tümünü yansıtmadığını, tümünün açıklanması halinde dedesinin mezarının yeri dahil pek çok konunun aydınlığa kavuşacağını söyledi. Polat, daha önce Genelkurmay’ın konuya dair arşivlerinin yakıldığı yönünde bilgileri olduğunu ifade ederek, “Mutlaka başka belgeler de vardır. Bunların da açıklanması gerekir” dedi. Başbakan’ın “Dersim’de yapılanlar bir katliamdır” sözlerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Polat , şunları söyledi: “Dersim’de bir ayaklanma yoktu, katliam vardı. Annem anlatırdı. 12 yaşındaymış o zaman. Bulundukları yere topla saldırı olmuş. 12 kişiyi kaybetmiş aileden. Sadece o ve halam sağ kurtulmuş. Annem top atışından sonra bakmış ki hamile olan annesinin karnından bebeğin eli sarkmış.” “Ne kadar insan ölmüş, kurşundan geçirilmişse hepsi CHP iktidarı döneminde olmuş” diyen Polat, “Kılıçdaroğlu da Dersimli, susmaması gerekir. CHP’nin, kendi iktidarı döneminde yaşananlar nedeniyle özür borcu var. Çünkü o dönem iktidarda olan CHP’ydi. Özür dilemesi ciddi bir adım olur” şeklinde konuştu.

Bu ifadeler insanlığa hakarettir

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ: “Bugüne kadar bilinen şeyler ilk kez yayımlanmış oldu. Özellikle ulus devlet inşaası sırasında farlılık ve çeşitliliklerin yok edilmesi, herkesin bir tek düşüncede ve görüşte hizaya sokulmasıyla ilgili düşüncelerin bir yansıması. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bunları hakaret olarak değerlediriyorum. Kafasına vur bunu dışla ötekini hapse at bunlar insan onuruna yakışacak şeyler değil.”

‘Memurlar ilkel Tunceli halkından olmasın’

• Dersim katliamının ardından Üçüncü Ordu Müfettişliği’nin hazırladığı raporda Kürtler ve Dersimliler ile ilgili hakaretler ve aşağılayıcı ifadelerin sıkça  kullanılması dikkat çekiyor. Raporda Dersim halkının kendi başına karar verebilecek yetenekte olmadığı belirtilerek şöyle anlıtılıyor: “Fakir ve ilkel Tunceli halkının reislerin, seyitlerin telkininde olduğu” ve “seçilecek memur kadrolarının Tunceli halkındanolmaması, seçkin ve muktedir olması”gerektiği ifade ediliyor. Raporda dikkat çeken ifadeler şöyle: “(...)

KUDRET KÜLTÜRÜ YOK

Tunceli halkının bir kısmı çok ilkel ve fakirdir. Dağların arasında yaşamaktan doğan zihniyet, hükümet, kuvvet, kudret ve kültürünün bunlara devamlı surette ulaşamamış ve işleyemiş olması, bu halk arasında aşiret ruhunu ve hayatını devamettirmiş, seyitlerin telkinleri,  şerirlerin tehditleri bu halkı ilkelliği ve fakirliği içiende bırakmış ve ağaya, reise, ister istemez uymaya mecbur etmiştir.” (...)  İlçelerin memur kadroları münhal bırakılmamak ve görev sahipleri de Tunceli halkından olmamak şartı ile seçkin, muktedir olmak ve Tunceli halkını devamlı ve etkili temas ve faaliyetle Cumhuriyet e ısındırmak ve alıştırmak başarı için şarttır.”

star



Bu haber 3,624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,312 µs