En Sıcak Konular

Son iki yılda 908 bin çalışan, kayıt altına alındı

5 Mart 2011 21:52 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2002 yılında 100 haneden 22,4'ünün yoksul olduğunu, bu oranın 2010 yılında yüzde 14'e düştüğünü belirterek, ''100 haneden aşağı yukarı 10 hane, 8 yıllık süre içerisinde artık yoksul olmaktan çıkmışsa, bu

Bakan Dinçer, İŞKUR Aydın İl Müdürlüğü, KOSGEB ve Mikro Kredi Aydın Şubesi tarafından Aydın Kültür Merkezi'nde düzenlenen sertifika törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Dinçer, muhaliflerin ya da köşe yazarı ve bilim adamlarının genellikle çok kısa vadeli birtakım değerlendirmeler yaparak, kamuoyuna yanlış bilgiler aktardıklarını söyledi.

En son moda olan sözün ''2010 yılında 818 bin yeni yoksul ortaya çıktı'' olduğunu ifade eden Dinçer, bunun doğru bir tespit ama tümüyle eksik ve kamuoyunda yanlış yorumlara sebebiyet verebilecek bir tespit olduğunu belirtti.

Dinçer, Türkiye'de 2002 yılında 100 haneden 22,4'ünün yoksul aile olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''2008 yılında bu rakam 100 hanede 13'e düştü. 2009 yılında kriz oldu. Kriz sebebiyle bu oran 2010 yılında 14'e çıktı. 13'ten 14'e çıktığı için herkes eleştiriyor ama bilim adamıysanız yahut bu ülkede birtakım doğruları ve gerçekleri tespit edecekseniz, o zaman birazcık daha bilimsel anlamda bile olsa namuslu olmalı ve genel gelişmeyi ortaya koymalıyız. 100 haneden aşağı yukarı 10 hane, 8 yıllık süre içerisinde artık yoksul olmaktan çıkmışsa, bu hakkı teslim etmeliyiz.

2002 yılında Türkiye'de en zengin kesimin aldığı para, en fakir kesimin aldığı paranın tam 18 katıydı. Yoksul kesim bir lira alıyorsa, en zengin yüzde 10'luk kesim bunun 18 katını alıyordu. Ancak 2009 yılında bu oran 11,9'a düştü. Bütün rakamlar böylesine açık ve net iken, acaba Türkiye'de yoksullukla mücadele edilmiyor denilebilir mi? Gelir dağılımında adaleti sağlayacak tedbirler alınmadı denilebilir mi?''

-KAYIT DIŞILIK AZALDI-

Türkiye'de 2002 yılında 100 işçiden 52'si kayıt dışı çalışırken, 2010 yılında bu sayının 43'e düştüğünü vurgulayan Dinçer, aşağı yukarı her yıl kayıt dışılığı bir puan düşürdüklerini ifade etti.

Dinçer, ekonomiyle ilgili bütün bakanların güç birliği yapmasına rağmen, her yıl sadece bir puan azaltabildiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Bir puan azalttığımızda yıllık ortalama 800 milyon civarında ek kaynak yaratmış oluyoruz. Öyleyse aşağı yukarı 16 milyar TL'lik kaynağı bulabilmek için kayıt dışılıkta 20 puanlık bir azaltma söz konusu olacak. Buradan Türkiye'nin tüm bilim adamlarına soruyorum. Alacağınız hangi tür tedbir olursa olsun, 5 yıllık süre içerisinde kayıt dışılığı 20 puan, özellikle de tarım dışı sektörde indirmeniz mümkün mü? Eğer bu ülkenin, bilimsel olarak meselelere çözüm üreten insanları mümkün diyorlarsa, lütfen çıkıp söylesinler. Çünkü, ben de bir bilim adamıyım. Üstelik bununla fiilen mücadele eden bir bakan olarak burada duruyorum. Aslında kayıt dışılıkla mücadele yürütüp bunun önüne geçecek tedbirleri alıyorken, her yıl ancak bir puan düşürebiliyoruz.

Son iki yılda bu süreç hızlandı. Aşağı yukarı son iki yılda 908 bin kayıt dışı çalışanımızı, kayıt altına almaya muvaffak olduk. Yaklaşık 41 bin işletmeyi kayıt altına aldık. Temelde, 2023 yılına kadar belirlediğimiz stratejiler doğrultusunda, tarım sektörü dışındaki özellikle sanayi sektörü ağırlıkta olmak üzere, kayıt dışılığı ancak yüzde 15'in altına düşürebileceğimizi düşünüyoruz.''

Dinçer, törende, İŞKUR Aydın Şubesi tarafından düzenlenen ''Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi''ne katılan ve başarılı olan 9 kadına sertifikalarını ve Türkiye Grameen Mikro Kredi Projesi kapsamında Aydın Şubesine başvuran 12 kadına yardım paralarını verdi.

Bakan Dinçer, törenin ardından AK Parti Aydın İl Başkanlığına geçerek, burada partili kadınlarla basına kapalı toplantıda bir araya geldi.



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,727 µs