En Sıcak Konular

'Darbe iradesini taşıyanların korktuğu tek şey hukuk'

5 Mart 2011 18:55 tsi
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, darbe iradesini taşıyanların korktuğu tek şeyin hukuk olduğunu söyledi.

Ahmet İyimaya, partisinin Trabzon İl Başkanlığı'nca Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Buluşmaları" toplantısında konuştu. AK Parti olarak Türkiye'nin daha da gelişmesi için çalıştıklarını belirten İyimaya, hukuk alanında yaptıkları yatırım ve reformları anlattı.

Darbe iradesini taşıyanların korktuğu tek şeyin hukuk olduğunu kaydeden İyimaya, bunun faydalı bir korku olduğunu dile getirdi. Hukukun doğru kurulması halinde bu gibi iradelerin ortadan kaldırılacağına ve bu kişilerin kurtarılacağına işaret eden İyimaya, "Anayasa reformu ile yaptığımız da budur." dedi.

Muhalefetin reformlara 'korkunç bir direnç' gösterdiğini hatırlatan İyimaya, yargının asıl bu reformlarla bağımsız ve halkın beklentileri doğrultusunda hizmet vereceğini savundu.

Türkiye'nin hala hukukta çok geride olduğunu ifade eden İyimaya, şöyle devam etti: "Bir defa dünyanın hiçbir yerinden birden fazla yüksek mahkeme olmaz. Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Yargıtay, Uyuşmazlık Mahkemesi, yok böyle bir şey. Tek yüksek mahkeme olur. Çünkü içtihat aykırılığı yolu ile çok hukukluluk, bunun kalkması lazım. Önemli hedeflerimizden birisi o. Muhalefet buna da karşı çıktı. Bu dönemde reformlara ağırlık verdiğimiz için sanıyorum bunu önümüzdeki dönemlerde değerlendireceğiz."

İyimaya, toplantının ardından basın mensupların gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. İyimaya, Ergenekon soruşturma kapsamında son olarak bazı gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili soruya, "Meydana gelen olayla ilgili olarak üzülmemek mümkün değil. Buruda iki ihtimal söz konusu olabilir; gözaltına alma işlemine başvuranların ellerinden bulunan verilerde bir yanlışlık, bir noksanlık, bir eksiklik olabilir, bu vahim. Gözaltına alınan ve düşünce ve basın özgürlüğünün özneleri konumunda olan arkadaşlarımızın yanlışlığı olabilir, o da vahim. Benim en büyük temennim, basın özgürlüğü alanındaki bu gibi olaylarda gözaltını disipline edecek yeni bir hukuki düzenlemeye gitme gereğidir. Bu konuda Adalet Bakanlığımız hazırlığını tamamlamak üzeredir. Eğer seçimden önce gelirse komisyonumuz sonuçlandırabilir ve Genel Kurul kabul edebilir." cevabını verdi.

Kuvvetler ayrılığı ilkesi içerisinde yapılan arama ve gözaltıların yargıyı ilgilendiren bir mesele olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan İyimaya, temennilerinin soruşturmaların süratle bitmesi olduğunu dile getirdi.

İyimaya, gözaltılara yönelik 'basın özgürlüğü' eleştirilerinin ne kadar samimi olduğuyla ilgili bir soru üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı: "Bir defa Türkiye gerçekten demokrasinin tüzel kazanması noktasında önemli bir süreçten geçiyor. Ve Türkiye bilhassa yaşadığı en büyük noksanlık eleştiri özgürlüğü ve eleştiri hakkının doğru kullanımı noktasındadır. Zaten Türkiye'de demokrasinin gerektiği kadar gelişememiş olması, eleştiri özgürlüğünü işleviyle denk kullanılmamış olmasındandır. Bazen manipülasyon olarak kullanıyor, bazen örtü olarak kullanılıyor, bazen saptırma olarak kullanılıyor. Ama bu olay objektiflik, subjektiflik tartışmasına girmeksizin yakın gelecekte ortaya çıkacaktır. Olmaması gerekir, hepimiz üzüldük. Fakat gerçek tahminlerimizin dışında ortayı çıktığında hepimiz de mahcup olabiliriz. Onun için erken hükümlerin doğru olmadığını düşünüyorum."

Hükümete yönelik eleştirileri de doğru bulmadığının altını çizen İyimaya, bu eleştirilerin kuvvetler ayrılığı rejiminin, zihin dünyasına tam yansımamış olduğunu gösterdiğini belirtti.



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,247 µs