En Sıcak Konular

'Hakkâri dağlarını korumaya kim talipse devredelim'

5 Mart 2011 10:27 tsi
'Hakkâri dağlarını korumaya kim talipse devredelim' Askerden yeni Sınır Muhafaza Teşkilatı'na ilginç çıkış...

Avrupa Birliği (AB) sürecinde kara ve deniz sınırlarının güvenliği amacıyla kurulacak Sınır Muhafaza Teşkilatı için çalışmalar sürüyor. Bu çerçevede ilgili tarafların katılımıyla Ankara'da düzenlenen Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısında ilginç tartışmalar yaşandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan Harekât Daire Başkanı Tuğgeneral Levent Gözkaya, Hakkâri-Irak sınırının dağlık görüntülerini ekrana yansıtarak, "Bu bölgeyi korumaya kim talipse devretmeye hazırız." dedi. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç ise Sınır Muhafaza Teşkilatı tasarısı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın lağvedilmesini 'çılgınlık' olarak nitelendirdi. Yeni yapının Sahil Güvenlik Komutanlığı'nı Deniz Sınırları Daire Başkanlığı seviyesine düşüreceğini belirterek, bunun Türkiye'nin elini zayıflatacağını ileri sürdü.

İçişleri Bakanlığı'nda geçtiğimiz günlerde düzenlenen Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısına Tümamiral İzzet Artunç ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan Harekât Daire Başkanı Gözkaya'nın sunumları damgasını vurdu. Sahil Güvenlik Komutanı, Sınır Muhafaza Teşkilatı kanun tasarısıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, Deniz Sınırları Daire Başkanlığı seviyesine düşürüleceği eleştirisi yöneltti. Yunanistan ve İtalya'da sahil güvenliğin oldukça güçlü bir yapıda olduğunu savunan Artunç'un, itirazlarını şöyle ifade ettiği ileri sürüldü: "Milli menfaatlerimiz gereği Türkiye'nin Sahil Güvenliği de çok güçlü olmalı. Komşumuz Yunanistan'ın deniz gücü karşısında bu yeni yapı ile bizi zayıflatmaya çalışıyorsunuz. Biz savaşta TSK'nın 5. kuvveti konumundayız. Gidiyorsunuz bize model olmayacak Romanya ve Finlandiya örneğini veriyorsunuz. Romanya ve Finlandiya'nın 10'ar tane botu var. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın lağvedilmesi tam bir çılgınlıktır."

KURUM TAASSUBUNA İZİN VERMEYİZ

Toplantıda İçişleri Bakanlığı yetkililerinin ise Sınır Muhafaza Teşkilatı için tüm kurumların görüşlerini aldıklarını belirterek, toplantıda kurum taassubu yapılmasına da izin vermeyeceklerini söylediği iddia edildi. Gümrük Müsteşar Vekili Arslan Günler'den de ilginç bir teklif geldiği öğrenildi. Günler'in sınır güvenliği için yeni bir teşkilat kurulmasına ihtiyaç olmadığını, Gümrük teşkilatının bu görevi yerine getirebileceğini söylediği öne sürüldü.

İçişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıya Genelkurmay Başkanlığı Plan Harekat Başkanı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, AB Genel Sekreter Yardımcısı, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı, Gümrük Müsteşar Vekili, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü, Gümrükler Genel Müdürü, Gümrük Müsteşarlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan Harekât Daire Başkanı, İller İdaresi Genel Müdürü, DHMİ Genel Müdür Yardımcısı, Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı, Denizcilik Müsteşarlığı Genel Müdür Yardımcısı, TCDD Genel Müdür Yardımcısı, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığı Göç İltica Vize Genel Müdür Yardımcısı, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdür Yardımcısı, TCDD Daire Başkan Yardımcısı ile Sınır Yönetimi Mevzuatı ve İdari Kapasitesi Geliştirme ve Uygulama Bürosu yetkilileri katıldı.

Sedat Güneç / Zaman



Bu haber 1,823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs