En Sıcak Konular

'Ürdün'ü Filistinlilere verelim'

5 Mart 2011 08:37 tsi
'Ürdün'ü Filistinlilere verelim' Ürdün’de protesto gösterilerinin devam etmesi İsraillileri yeniden Filistinliler için alternatif vatan tezini öne çıkarmaya sevketti.

Ürdün’de protesto gösterilerinin yayılarak ve artarak devam etmesi İsrailli Sağcı Partilere mensup kişileri yeniden Ürdün’ü Filistinliler için alternatif vatan olarak öne çıkarmalarına sevketti. Bazı köşe yazarları da İsrail’in mevcut konjöktürü kullanarak bu tezi hayata geçirmesini ve Ürdün’de bir Filistin devleti kurması gerektiğini öne sürüyorlar.

Benyamin Netanyahu kabinesinde kimi bakanlarca da desteklenen bu tez Telaviv ile Amman arasında ilişkilerin kötüleşmesine hatta Kral Abdullah’ın İsrail hükümet kurmaylarını boykot etmesine neden oldu.

FİLİSTİNLİLER İÇİN ALTERNATİF VATAN

Ulusal Birlik Partisi milletvekili Arie Eldad ise “Filistin Devleti kurulsun isteniyor, Hâlbuki böyle bir devlet zaten Ürdün’de vardır” diyerek bu tezi savundu.

Bütün bu açıklamalardan sonra Ürdün Dışişleri Bakanlığı,  İsrail’in Amman Büyükelçisi Dani Navo’yu  ifadesini almak üzere bakanlığa çağırdı. Büyükelçi,  Eldad’ın açıklamalarının kendi şahsi görüşü olduğunu ve İsrail’in resmi tutumunu yansıtmadığını söyledi.

Öte yandan İsrailli akademisyen Han Ben İlyahu, İsrail Kanal 7 televizyonunda yayınlanan makalesinde kral II. Abdullah’ın hicaza sürülmesini yerine de Filistin Devleti başı olarak Mahmud Abbas’ın atanmasını istedi.

MÜFİD: ALTERNATİF VATAN TEZİ BİR SİYONİZM PROJESİDİR

Arap Dünyası’ndaki halk ayaklanmalarını değerlendiren İlyahu, geleceğe ilişkin durumun belirsiz olduğu bölgedeki mevcut konjöktürden faydalanarak İsrail’in Filistinlileri kovup Kral Abdullah’ı devirmesini ve onu atalarının geldiği yer olan Suudi Arabistan’a sürmesini istedi.

Bazı gözlemcilere göre İsrail’in mevcut durumu istismar edip Filistinlileri Batı Şeria’dan ve 48 Toprakları’ndan kovup Ürdün’e sürmek istemesi ihtimal dışı değildir.  Siyasi analist Abdulkerim Müfid’e göre İsrail stratejik vizyonundan vazgeçmeyecektir: “O vizyon da denizle nehir arasında Yahudiler için tek halk tek devlet vizyonudur.”

KRAL ABDULLAH VE İSRAİL

El-Cezire’nin internet sitesine konuşan Müfid’in görüşleri şöyle: “İsrail tarihsel olarak Ürdün’e hep fonksiyonel bir rejim gözüyle bakmıştır. Dolayısıyla İsrail’in stratejilerine ve vizyonuna ters düştüğünde kralı gözden çıkaracaktır. Bana göre alternatif vatan tezi bir siyonizm projesidir, İsraillilerin benimsediği bir peojedir. İsrailli bazı yetkililerin ağzından çıkan demeçler aslında İsrail’in kurumsal olarak inandığı şeylerin dile getirilmesidir.

İsrail, Arap Dünyası’ndaki konjöktürü özellikle de Ürdün’le ilgili şartları istismar ederek kendi vizyonunu, çözüm önerilerini dayatmak ve oldu-bitti siyaseti izlemek istiyor. Bir sonraki aşamada yapacağı şey Filistinlileri Ürdün’e doğru sürmektir.”

NİL’DEN FIRAT’A : BÜYÜK İSRAİL HAYALİ

Öte yandan Necah Üniversitesi Siyasal Bilgiler Profesörü Abdussettar Kasım ise konuyla ilgili şunları söyledi: “İsrail’in dindar tarafı halen Büyük İsrail (Nil’den Fırat’a) inanıyor. Buna göre diyelim ki Filistinlileri kovdular, yarın bunlar Ürdün ve Irak’ı da isterler” dedi. el-Cezire’ye konuşan Kasım , “İsrail Filistinlileri kovmayı planlamaktadır. Ancak bölgedeki denklem ve güç dengeleri değiştiğinden bunu başarma imkanı yoktur. Özellikle Arap rejimlerinin İsrail’i tanıma fikri çöktü, Arap Dünyası’ndaki derinliğini kaybetti,” dedi.

Kasım ayrıca “Başbakan Netanyahu’nun “Güneş Altında Bir Mekân” isimli kitabında İsrail’in elindeki topraklarının Büyük İsrail topraklarının ancak % 15 kadar olduğunu yazdığını dolayısıyla alternatif vatan düşüncesinin İsraillilerin gündeminden hiç düşmeyeceğinizi ancak gerçekte bunu yapma ve hayata geçirme güçlerinin olmadığını” söyledi.

Mehmet S. Direk / Timetürk



Bu haber 1,417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,246 µs