En Sıcak Konular

Bu para savaş çıkartır

5 Mart 2011 08:29 tsi
Bu para savaş çıkartır İngiltere ve ABD'nin yeni hedefi...

Libya’da Kaddafi güçleriyle isyancılar arasındaki çatışmalar devam ederken, asıl savaş başka bir cephede veriliyor. Uluslararası güçler, Kaddafi rejiminin 70 milyar dolarlık ulusal varlık fonunu kontrol etme mücadelesine başlıyor olabilir.

Nakit paranın yanı sıra, İngiliz yayım kuruluşu Pearson ve İtalyan Juventus futbol kulübü dahil Avrupa’nın seçkin şirketlerinde sahip olunan hisselerden oluşan fon, Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam’ın öne çıkmasını sağlayan bir kartvizit görevi gördü.

2006’da kurulan fon, Kaddafi’nin Libya’yı batıya açılmaya hazır bir ülke haline getirme çabaları için kullanıldı. Bu fon aynı zamanda, Libya liderinin Rothschild ailesi, İngiltere Prensi Andrew, Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu eski üyesi Peter Mandelson, üst düzey İtalyan yöneticiler ve ABD’li özel girişim sermayelerinden Stephen Schwarzman ile ABD’li savunma şirketi Carlyle Group’tan David Rubenstein gibi önemli isimlere yakınlaşmasını sağladı.

Washington yönetimi, Libya Yatırım Ajansı’nın ABD’li şirketler tarafından yönetilen varlıklarını dondurmayı istediğini ifade ederken, şu ana kadar belirli bir banka ve kurum ismi açıklanmadı.

İngiltere ise yetkililer, fonun varlıkları satması ya da Libya’ya geri göndermesinin engelleneceğini belirtti. Bu varlıklar arasında Pearson şirketindeki hisseler ve Londra’daki ticari gayrimenkullere ait küçük portföyler bulunuyor.

FON ORTADOĞU’DAKİ BANKALARA DAĞITILDI

Ancak Seyfülislam Kaddafi’nin dolaylı olarak kontrol ettiği fonun içerdiği 50 milyar dolarlık nakit para ve diğer menkul kıymetlerin babası Muammer Kaddafi’ye aktarılıp aktarılamayacağı henüz bilinmiyor. 

Tüm zenginliği petrole bağlı olan Libya, bir nakit para dağının üzerinde oturuyor olabilir. Ancak Seyfülislam’ın silah almak ve destekçilerine destek sağlamak için sahip olduğu fonu kullanması oldukça zor gibi görünüyor.

Fon ile yakından çalışmış olan kaynaklar, iç işlerin bürokratik eylemsizlik gibi fazlasıyla esrarengiz olduğunu ve yatırım uzmanlığı eksikliği bulunduğunu, bu yüzden fonun yeterince aktif olamadığını belirtti. Fon, yabancı yatırımlarına ilk olarak 2008’de başladı.

Yetkililer, fondaki paranın büyük kısmının Libya’da veya Kaddafi rejimine yaptırım uygulamayan Ortadoğu ülkelerindeki bankalarda olduğunu düşünüyor.

NYT / Hürriyet



Bu haber 1,708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs