En Sıcak Konular

Libya'da Cuma sonrası gösteriler...

4 Mart 2011 15:55 tsi
Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin sürdüğü Libya'da muhalif göstericiler, bugün Cuma namazı sonra birçok şehirde gösteri düzenlemeye başladı.

Kaddafi'nin kontrolünde olan başkent Trablus gibi kentlerde göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba kullanılırken, birçok sokaklara da göstericilerin meydanlara ulaşmasını engellemek için barikatlar kuruldu. Ras Lanuf ve Zaviye'deki gösterilerde ise göstericiler ile Kaddafi'ya bağlı güçler arasında çatışmalar yaşandığı bildirilirken, sabah saatlerinde de bazı uçakların Brega, Ecdebiye gibi mevkileri bombaladığı aktarıldı.

Libya'da Kaddafi'nin istifaya karşı direnişi sürüyor. Göstericiler, ayaklanmaların başlamasının ardından "üçüncü Cuma gösterileri" için yeniden sokaklara döküldü. Gösterilerin merkezini ise artık Bingazi gibi şehirlerin yerine hala Kaddafi'nin kontrolünde gözüken başkent Trablus oluşturuyor.

Kentte Cuma sonrası kalabalıklar yine sokaklara dökülürken, polisin Murat Ağa Cami etrafında toplanan bin 500 kadar göstericiye karşı göz yaşartıcı bomba kullanıldığı bildirildi. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği Trablus'taki gösterilerin, Tajura mahallesinde yoğunlaştığı bildirilirken, bazı görgü tanıkları ise silah sesleri duyulduğunu aktardı. Göz yaşartıcı bombayla dağılan kalabalığın, daha sonra tekrar bir araya geldiği bildirildi.

Cuma namazı öncesi ise güvenlik güçleri, göstericilerin toplanması için bazı önlemler aldı. Ana caddelerde ve meydanlarda askerlerin kontrol noktaları oluşturduğu bildirildi. Öte yandan Bingazi ve Trablus'ta da internetin kesildiği kaydedildi.

Başkentteki gösterilerin yanı sıra ülkenin doğusundaki Ras Lanuf'ta ve batısındaki Zaviye'de gösteriler düzenlendiği; ancak buralarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktığı bildiriliyor.

Öte yandan Kaddafi'nin istifa etmesi konusunda ısrarcı olan muhalefet de eylemlerin süreceğini vurguluyor. Bingazi'de oluşturulan yerel komite Ulusal Libya Konseyi'nin başkanı Mustafa Abdülcelil, "Libya'yı özgürleştirene kadar" eylemlerin süreceğini söyledi. Kaddafi'nin eski Adalet Bakanı olan Abdülcelil, Kaddafi yanlılarının içlerine sızması tehdidi konusunda destekçilerini uyardı.

Bu arada Kaddafi'ye bağlı uçakların, bu sabah petrol terminallerinin bulunduğu Brega ve Ecdebiye'de bazı hedefleri bombaladığı bildirildi. El Arabiya kanalı Libya'nın doğusunda bulunan Brega kentini bombaladığını kaydetti. Ancak Reuters'e konuşan bazı kaynaklar kente yeni bir saldırı düzenlediğine ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını aktardı. Kaddafi'nin bombaladığı iddia edilen diğer şehir ise ülkenin doğusundaki Ecdebiye oldu. Burada muhaliflerin elindeki askeri üssün hedef alındığı bildirildi.

cha



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs