En Sıcak Konular

Orta Asya'yan anayasa anıtını kim yapıyor?

4 Mart 2011 14:20 tsi
Türkiye'nin Polimeks şirketi, Türkmenistan'da Orta Asya'nın 'en büyük anayasa anıtını' inşa ediyor. 185 metre yüksekliğindeki Anayasa Anıtı, ülkenin yeni sembollerinden bir olacak.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Polimeks şirketinin anayasa anıt projesinin inşaat şantiyesini gezdi. Temeli 18 Mayıs 2008 yılında atılan projenin inşaatında sona yaklaşıldı. Orta Asya'da en büyük mimari yapılarından biri olacak anıt, başkent Aşkabat'ın da çehresini değiştirecek.

Berdimuhamedov, binanın 19. katına çıkarak, 118 metre yükseklikte Aşkabat'ı seyiretti. Türkmen lider, bu projenin önemli olduğuna dikkat çekerek, Türkmen halkının birlik ve beraberliğinin sembolü olacağını vurguladı.

Türkmenistan'ın bağımsızlığının 20. yıl dönümü anısına gerçekleştirilen kule biçimindeki anıtın temelini 72x72 ebatlarında sekiz köşeli yıldızlar oluşturuyor. 4 kenarının her birinde Türkmen halkının birlik ve beraberliğini ifade eden ve 5 aşiret simgeleri birleşiminden oluşan altın renkli halı deseni bulunan kule, devlet semboller olan ay ve yıldız ile tamamlanmaktadır.

32 bin 900 metre alanda inşa edilmekte olan projenin 1. katında uluslararası düzeyde görüşmeler düzenlemek için 2 adet 250 kişilik konferans salonu, 4 adet 50 kişilik küçük toplantı salonu, 500 kişilik çok fonksiyonlu büyük salon bulunacak. Kulenin 120 metre yüksekliğinde seyir alanı kurulacak. Anıtın çevresi, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren özel fotoelemanlı cihazlardan oluşan çeşitli renklerdeki aydınlatma direkleri ile aydınlatılacak. Son yıllarda inşaat sektöründe önemli projelere imza atan Polimeks, bu projesini bu yıl devlete teslim etmeyi hedefliyor.

cha



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,398 µs