En Sıcak Konular

Karadeniz'de petrol umudu

4 Mart 2011 13:51 tsi
Nisan ayında 2 adet sondaj çalışması daha yapılması planlanıyor...

 Exxon Mobil'in Kastamonu açıklarında kuyu açarak arayacağı petrolü, Hema Doğal Enerji Kaynakları da yaklaşık 1 milyar 300 milyon ton taş kömürü rezervi bulunan Zonguldak'ta sondaj yaparak bulmayı ümit ediyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cumhuriyet'in 100. yılında petrol ve doğalgaz ihtiyacının tamamını yerli kaynaklar tarafından karşılanması hedeflenin Türkiye'de yabancı yatırımcıların yanı sıra yerli işletmeler petrol arama çalışmalarını sürdürüyor.

ABD'li enerji firması Exxon Mobil'in özel olarak yaptırdığı ve dünyanın en modern petrol arama gemilerinden biri gösterilen Deepwater Champion (derin deniz şampiyonu) ile Kastamonu açıklarında petrol bulma umudunu, Hema da Zonguldak'ta maden bölgelerinde yeşertmek istiyor.

Daha önce Zonguldak'taki Karadon mevkisinde 2 bin metreyi aşan derinlikte yaptığı petrol arama sondajlarından sonuç alamayan Hema, nisan ayında Karadon ve Gelik Ayiçi bölgesinde 2 adet sondaj daha yapmayı planlıyor.

Hema Doğal Enerji Kaynakları A.Ş. Sorumlu Müdürü Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte metan gazının yanı sıra petrol işleri ruhsatları kapsamında rezerv arama çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ihtiyacı için milyarlarca dolar ödeyerek ithalat yaptığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Nisan ayında petrol arama amaçlı 2 adet sondaj çalışması yapacağız. Burada amacımız petrol rezervi konusunda ipucları veren özel kireç taşlarına ulaşmak. Umarım hedeflediğimiz gibi olumlu bulgular elde ederiz. Petrol konusunda daha önce Karadon'da yaptığımız sondajlarda kömür içeren formasyonların yoğun olmasından istenilen amaca ulaşılamadı. Petrole yönelik sondaj çalışmalarımız devam edecek. Umarız olumlu sonuçlar alırız.''

Petrol Mühendisleri Odası yetkilileri de kentteki kömür rezerviyle petrol varlığı konusunda bağlantı kurulamayacağını, birbirinden bağımsız kaynaklar olduğunu belirterek, ''Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında Petrobas, Exxon Mobil ve Chevron ile ortaklıklar tahsis edildi. Petrolcüler rezerv ararlar. Ancak şu ana kadar ispatlanmış rezerv yok'' dedi. (AA)
 



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs