En Sıcak Konular

Çin'in savunma bütçesi 91,5 milyar dolara çıktı

4 Mart 2011 11:03 tsi
Savunma bütçesi konusunda şeffaf olmamakla suçlanan Çin’in savunma bütçesi, geçen yıla göre yüzde 12,7 artarak, 601 milyar yuana (91.5 milyar dolar) çıktı.

Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Yıllık Toplantısı'nın sözcülüğünü yürüten eski dışişleri bakanlarından Li Zhaoxing, bugünkü basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, savunma bütçesinin geçen yıl yüzde 7.5 olduğunu bu yıl ise yüzde 12.7 arttığını kaydetti. Bu yılki taslak savunma bütçesinin 2010’dan 67.6 milyar yuan (10.3 milyar dolar) daha fazla olduğu ifade eden Li, bunun da toplam bütçenin yüzde 6’sını oluşturduğunu belirtti. Li, artışın büyük bölümünün silahlanma iyileştirilmesi, askeri eğitim ve askerlerin yaşam standartlarının yükseltilmesini finanse etmek için kullanılacağını söyledi.

Çin’in savunma harcamalarının şeffaf ve tabii olduğunu vurgulayan Li, ülkesinin barışçıl gelişme yönünde söz verdiğini ve savunma siyasetinin başka ülkelere tehdit oluşturmayacağını dile getirdi. Li, hükümetin her zaman askeri harcamaları kısmaya ve savunma harcamalarını makul bir seviyede tutarak, ekonomik gelişme ve ulusal savunma arasında bir denge sağlamaya çalıştığı görüşünü savundu.

Çin’de gizli savunma harcamaları olduğu yönündeki söylemlerin doğru olmadığını savunan Li, 1.3 milyardan fazla nüfus, geniş alan ve uzun sahile sahip Çin’in savunma harcamalarının dünya ile kıyaslandığında ortalamanın çok altında olduğunu ifade etti.Çin’in savunma harcamalarının da gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranla diğer ülkelerin çok altında olduğunu dile getiren Li, Hintli bir gazetecinin sorusu üzerine, Çin’in askeri harcamalarının GSYİH’nın yüzde 1.4, Hindistan’ın ise yüzde 2 olduğunu hatırlattı.

Halkın Kurtuluş Ordusu (PLA) Askeri Bilim Akademisi’nden Tümgeneral Luo Yuan, ABD’nin 2011 mali yılındaki askeri harcamalarının 725 milyar dolar ile GSYİH’nın yüzde 4’üne denk geldiğini söyledi.

cihan



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,235 µs