En Sıcak Konular

Çocuğunuza bunu yapmayın!

4 Mart 2011 10:17 tsi
Çocuğunuza bunu yapmayın! Uzmanlar, okul başarısında ve geleceğini belirlemede ebeveyn rolünün büyük olduğunu kaydediyor.


Ders çalışması derslerinde başarılı olması çocuğun doğuştan getirdiği bir alışkanlık olmadığını ifade eden Anabilim Eğitim Kurumları Psikoloji Danışmanı Tijen Koca, "Başarılı olmak bir beceridir. Bu beceri gerek okul öncesi, gerekse okul döneminde ve aile ortamında yapılan çalışma neticesinde şekillenir " diye konuştu. Doğumundan kısa bir süre sonra ailelerin çocuklara planlama alışkanlığını öğretmeye başlaması gerektiğine vurgu yapan Koca, bu planlama alışkanlığı okul döneminde planlı ders çalışmasıyla kendini gösterdiğini söyledi.


ÖDEVİ SİZ DEĞİL ÖĞRENCİ YAPSIN
Çocuklara yardımcı olma noktasında yanlış aile tutumlarının kimi zaman olumsuz sonuçlar doğurduğu dile getirerek şunları söyledi: "Mesela ev ödevleri konusu da bazı aileler çocuklarına yardım ettiklerini sanarak ödevlerini kendi yapıyor.  Çocuğun bir takım görevlerini ailenin yapması bir süre sonra çocukta 'ben bu işi yapamıyorum' gibi düşünceler doğurur. Yani çocuk ödevlerini yapmada ailesine bir bağımlılık geliştiriyor. Ona yardımcı olun ama her şeyi siz yapmayın. Göreviniz ödev yapmak değil ona yol göstermek olduğunu unutmayın ."


YEMEĞİNİ KENDİ YEMELİ
Sadece ev ödevlerinde değil birçok konuda çocukların sorumlulukları olduğunu öne süren Koca, "Çok küçük yaştan itibaren yaşına göre sorumluluklar vermek önemli. Yemeğini kendisi yemeli. Kıyafetlerini bile kendisi giymeli. Bunu yaparken ona 'şu kıyafeti giy' demek yerine önüne alternatifler koyun. Ayakkabılarını kendi giymesine müsaade edin. Çocuk da ayakkabıyı giymek için uğraşsın. Gerekirse önce onu ters giymeli ters giydikten sonra doğrusu gösterilerek çocuğun kendini yapması sağlanmalı. Bu, çocuğun seçim yapabilme ile ilgili becerisini ve kendine olan güveni geliştirir." şeklinde konuştu.


ŞİDDET ONLARA NORMAL GELİYOR
Koca, çocuğun tutum ve davranışları aile yaşantısının bir yansıması olarak ortaya çıktığını dile getirdi. Aile içi yaşantılar çocuğun bakış açısından okuldaki çalışmalarına kadar birçok sonuçlara neden olduğunu aktaran Koca, "Şiddetin yoğun olarak yaşandığı ailelerde çocuklar buna tanıklık ediyor. Gözünün önündeki şiddeti bir süre sonra normal karşılamaya başlıyor. Bir şekilde bunu benimsiyor ve daha sonra ilk fırsatta bunu kendisi deniyor. "

 



Bu haber 1,367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,512 µs