En Sıcak Konular

Dışişleri'nden YSK'ya tepki

4 Mart 2011 09:09 tsi
Dışişleri'nden YSK'ya tepki
Dışişleri Bakanlığı, yurtdışındaki seçmenleri oy vermek için gümrük kapılarına mahkum eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Gurbetçilerin konsolosluklarda oy kullanabilmesi için gerekli imkânların oluşturulduğuna dikkat çeken bakanlık, sorumluluğun YSK'da olduğunu vurguladı. Açıklamada, çeşitli tarihlerdeki yazışmalara atıf yapılarak, hazırlıklar konusunda kurula bilgi verildiğinin de altı çizildi. Özellikle, Alman makamlarının tutumunun yumuşamasının ardından durumun yeniden YSK'ya aktarıldığına işaret edildi: "7, 10 ve 16 Şubat'ta tedbirler ayrıntılarıyla anlatıldı. Her aşamada işlemin nasıl yapılacağı belirtildi."

Dışişleri Bakanlığı, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının 12 Haziran'daki genel seçimlerde oy kullanamayacağı kararı veren Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) tepki gösterdi. Temkinli açıklamalarıyla bilinen Dışişleri Bakanlığı, kendisini dolaylı yoldan suçlayan YSK'yı açıktan hedef aldı ve yazılı açıklamayla cevap verdi. Gurbetçilerin konsolosluklarda oy kullanabilmesi için gerekli imkânların mevcut olduğunu belirten Bakanlık, sorumluluğun YSK'da olduğunu vurguladı.

Dışişleri, YSK ile çeşitli tarihlerdeki yazışmalarında gurbetçilerin oy kullanabilmesi için gerekli şartlar ve hazırlıklar konusunda bilgi verildiğini kaydetti. Alman makamlarının bu konudaki katı tutumunun yumuşamasının ardından durumun yeniden YSK'ya bildirildiğine dikkat çeken Bakanlık, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın 2011 genel seçimlerinde bulundukları ülkelerden oy vermelerine yönelik çalışmaların süratle başlatılmasının yararlı olacağı değerlendirilmiştir." dedi.

Bakanlık 7, 10 ve 16 Şubat tarihlerinde yurtdışındaki seçmenlerin, dış temsilciliklerde kurulacak sandıklarda oy kullanabilmelerine ilişkin alınabilecek tedbir ve düzenlemelerin ayrıntılarıyla izah edildiğini bildirerek açıklamasında şu bilgilere yer verdi: "2011 genel seçimlerinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sandıkta oy kullanmalarına ilişkin her aşamada işlemin ne şekilde yapılacağını izah eden ayrıntılı bir kavram kâğıdı iletilmiştir. Bu bağlamda, yurtdışında açılacak sandıklar için dış temsilciliklerimizin fiziki ve personel imkânlarından yararlanılması her zaman mümkündür. Oy pusulaları dâhil seçim malzemelerinin ilgili dış temsilciliklerimize Bakanlığımız diplomatik kargo yollama olanaklarından istifade edilerek yollanması ve bu yolla güvenli şekilde geri getirilmesi; seçim malzemelerinin tüm dış temsilciliklerimizde bulunan ve gizli evrakın yanı sıra kripto cihazı, pasaport ve nüfus cüzdanı gibi değerli belge ve teçhizatın muhafaza edildiği üç kombinezon şifreli "strongroom"larda güvenli şekilde tutulmaları imkânımız mevcuttur. Sandık seçim kurullarını ve komisyonları dış temsilciliklerimizde görev yapan personelden oluşturma olanağımız bulunmaktadır. Dışişleri Bakanlığı olarak, yurtdışındaki seçmenlerin sandık başında oy kullanmalarına yönelik imkân ve kabiliyete sahip olduğumuz, seçimlerin usulüne uygun şekilde ve oy/sandık güvenliğine halel getirilmeyecek biçimde gerçekleştirilmesine yönelik teknik, fiziki ve personel kapasitesini haiz bulunduğumuz görüşümüz muhafaza edilmektedir."

 zaman



Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs