En Sıcak Konular

Ergenekon'da ODA dalgası

4 Mart 2011 08:24 tsi
Ergenekon'da ODA dalgası

Odatv’deki aramada ele geçirilen belgeler doğrultusunda Ankara ve İstanbul’da operasyonlar yapıldı.

Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv.com adlı internet sitesi ve gazeteci Soner Yalçın'ın evinde ele geçirilen belgeler ışığında dün yeni bir operasyon düzenlendi. Operasyonun gazeteciler, MİT ve siyasilere yönelik olduğu öğrenildi.

Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz'ün talimatı ve istanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gözaltı ve arama kararıyla istanbul ve Ankara'da eşzamanlı operasyon gerçekleştirildi. Gazeteciler Ahmet Sık ile Nedim Şener ve MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun da aralarında olduğu 11 kişinin ev, işyeri ve otomobilleri arandı. Yurtdışında olan Kozinoğlu dışındaki 10 isim gözaltına alındı. 16 adreste yapılan aramalarda çok sayıda belge, doküman ve DVD'ye el konuldu. Bilgisayarları kayıtları kopyalanan şüphelilerin Ergenekon adına medya faaliyetleri yürüttükleri iddia ediliyor.
İşte gözaltına alınan isimler Polis memuru Aydın Bıyıklı, gazeteci Sait Çakır ve Coşkun Musluk dışında gözaltına alınan diğer isimler şöyle:

■ Nedim Şener: Polis aracına bindirilirken "H-rant için, adalet için" diyen Şener, Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları isimli kitap nedeniyle 28 yıl hapis istemiyle yargılandı ve beraat etti.

■ Ahmet Şık: Gülen cemaati ile ilgili basılmamış kitabı Odatv baskınında Soner Yalçın'ın bilgisayarında çıkmış "O kitabın orada ne işi var" demişti.

■ Prof. Dr. Yalçın Küçük: 1993'te Suriye'de Bekaa Vadisi'nde terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesi ile gündeme gelmişti.

■ Odatv muhabiri İklim Ayfer Kaleli: CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce için "Geç saatte evime gelip, CHP'deki gizli toplantıları aktardı" demişti. İnce ise "Bir konuda kendisine gazetecilik yaptırmak istiyordum. Bunu yapamadı, eline yüzüne bulaştırdı" diye yanıtlamıştı.

■ Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil: Kültür Bakanlığı'nda Sinema Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulundu. Yayınlanmış 17 eseri bulunuyor.

■ Odatv Koordinatörü Doğan Yurdakul: Birçok gazete ve dergide çalıştı. 35 yılın ardından emekli oldu.

■ Gazeteci Müyesser Yıldız: Polis Başmüfetti-şi'nin gazeteci eşi, polis lojmanlarındaki evinde gözaltına alındı. Bir süredir Odatv'de köşe yazarlığı yapıyor.

Kozinoğlu listede

MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'nun 10 Ocak 2011'de yurtdışına çıktığı belirlendi. MİT kaynakları, Kozinoğlu'nun gelişmelerden haberdar olduğunu ve görevlendirme için uzun zaman önce gittiği yurtdışından en kısa sürede döneceği vurguladı. Dış Operasyonlar Dairesi'nde görevli olan Kozinoğlu, Özel Harp Dairesi'nde görevliyken Polis Özel Harekat timlerini eğitmek üzere görevlendirildi. Binbaşı rütbesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı-'ndan emekli olup MİT'te çalışmaya başlamıştı. Eski bir bordo bereli ve 'gizemli MİTçi' olarak tanınıyor. Alaattin Çakıcı'nın yargılandığı çete davasının Yargıtay'da lehine sonuçlanması için dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile özel görüşme yapmak suçundan 5 ay hapis cezası almıştı. Kozinoğlu MİT'e vermiş olduğu yüksek lisans diplomasının sahte olduğunun ortaya çıkmasıyla da gündeme gelmişti. 2004'te MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Kozinoğlu'nun, Çakıcı ile ilgili tartışmalar sürerken yer altı dünyasının ünlü ismi, 'Oflu Osman' olarak bilinen Osman Cevahiroğlu'nun cenazesine katılması da dikkat çekmişti.

PKK'yı zayıf gösterecek yayınlardan uzak dur

Ergenekon sanığı Soner Yalçın'ın sahibi olduğu Odatv'de ele geçirilen notlarda, internet sitesinin PKK haberlerinde izleyeceği yayın politikası hakkında çok önemli bilgiler yer aldı. Notlarda "PKK'yla ilgili sıkıntı çıkaracak haber yapılmasın. Bu konuda propaganda çok önemli, örgütün eylemleri bu noktada kullanılabilir" ifadeleri yer aldı.

Gazeteci Soner Yalçın'ın sahibi olduğu internet haber sitesi Odatv'den ele geçirilen delillerin son operasyonun gerekçesini oluşturduğu belirtildi. Odatv operasyonunda ele geçirilen belgelerde CHP'nin kontrolündeki Halk TV'nin satın alınmasına ilişkin çarpıcı ayrıntılar ile Odatv'nin terör örgütü PKK'nın amaçları doğrultusunda yayın politikası izlemesine ilişkin notların olduğu öne sürüldü. Baykal'ı ikna planı İddiaya göre ele geçirilen notlarda, iktidara karşı kullanmak üzere Halk TV'nin seçimler öncesi CHP'-den satın alınmasına ilişkin Odatv ekibinin yürüttüğü çalışmaların detayları ortaya çıktı. Ele geçirilen belgelerde Halk TV'nin çoğunluk hisselerini elinde bulunduran Deniz Baykal'ın satışa ikna edilmesi amacıyla bazı planların yapıldığı öne sürüldü. Odatv operasyonunda ele geçirildiği öne sürülen bir not ise sitenin PKK'nın amaçlan doğrultusunda yayın yaptığını gözler önüne serdi. Ergenekon sanığı Yalçın Küçük ile Odatv yetkilileri arasında yapılan bir toplantı notlarının bulunduğu belgede, PKK hakkındaki haberlerde izlenecek yayın politikası hakkında çok önemli bilgiler yer aldı.

Notlarda şu ifadelerin yer aldığı iddia edildi:

■ Örgütün Öcalan'ın kontrolünde olduğunu sürekli vurgula. Örgütü zayıf gösterecek yayınlardan uzak dur. ■ PKK'yla ilgili sıkıntı çıkaracak haber yapılmasın.

■ Pehlivana söyleyelim şehit cenazelerini öne çekelim, hükümete karşı kullanalım. İmralı'dan gelenleri çarpıcı bir şekilde vurgula...

■ PKK özdeştir Kürtler, Kürtler'in tek sözcüsü. Kürtler'le konuşulacaksa PKK ile konuşulacak. Satır aralarında vurgulayalım. Tek muhatap Öcalan.

■ Öcalan'ın söylemleri sürekli gündemde kalsın. Hükümet ile anlaşma yönünde gündemi sıcak kalsın. Bu konuda propaganda çok önemli, örgütün eylemleri bu noktada kullanılabilir.

PKK-cemaat konusu işlensin

■ Cemaat PKK ile anlaştı, yakınlaşıyor konusu işlensin, bir şeyler bulun. Medya önünde bir temas şekli yaratılamaz mı? Örgüte destek veren işadamlarının çocuklarından bu okullarda okuyan yok mu? Bunların medyasında eskiden örgüte yakın yayınlarda çalışmış eleman Sivil toplum kuruluşlarında, ortak sivil inisiyatiflerde yan yana getirmeye çalışalım, makul temaslar kurduralım, yandaş medyadaki bazı isimler aracı olsun.

■ AKP ve Cemaat kamuoyunda kısa vade en etkili şekilde PKK üzerinden vurulabilir. Her türlü fırsat değerlendirilmeli. ■ Cemaat, yurtdışı istihbarat örgütleri ile bağlantılı gösterelim özellikle İsrail ve Amerika.

■ Ordunun olmazsa olmaz olduğu vurgusunu her fırsatta gündeme taşımak önemli. Özellikle şehit cenazeleri büyük bir fırsat, Öcalan'ın ve BDPnin her açıklaması, 'ordunun yıpranması bunlara alan açtı' şeklinde verilmeli. Her şehit cenazesinde komutanlar içeride vurgusu.

■ Öcalan ile aynı safta görünmemiz sürece zarar veriyor, Öcalana M. Öztüzün üzerinden AKP'ye sıcak mesajlar vermesi iletilsin. (Müyesser bakacak)

 ■ Turgut Kazan ın Demirtaş ile görüşmesinin deşifre olması ters tepti, her yere sızmışlar daha dikkatli olmalı. Yaver daha dikkatli olmalıydı... Yaver'in Yargıtay'daki odasında ve K. Karacanın evinde böcek var mı bakılacak. (Müyesser ilgilensin)

Gazetecilere sipariş üzerine kitap yazdırmışlar

Ergenekon üyeliği ile 'halkı kin ve düşmanlığa teşvik' suçlamasıyla gözaltına alınan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın emniyet bdolan'üzerinde tasfiyeye dönük kitap yazdıkları öne sürüldü.

Soner Yalçın ve ekibinin, Ergenekon soruşturmalarını yürüten savcı ve polisleri hedef alıp 'tasfiye' amaçlı çalışmalar yaptıklarının da Odatv'den ele geçirilen belgelerde yer aldığı öne sürüldü. Soner Yalçın'ın bu amaçla Devrimci Karargah'tan tutuklanan Hanefi Avcı'nın kitabında, ekibi ve Nedim Şener üzerinden girişimlerde bulunduğu belirtildi. Ele geçirilen bir notta "Nedim'in emniyet bağlantıları önemli, irtibatlarını devam ettirsin. Nedim ile Hanefi'nin Dink konusundaki görüş ayrılıkları gündem yapılmamalı, üzerinde durulursa savunmamız ve etkisini artırmamız zor olabilir, Nedim bu konuda duyarlı olmalı, çok fazla Hanefi'nin üzerine gidilmemeli, ana gündemden kopup Hanefi'yi tartışılır hale getirmiş oluruz" şeklinde ifadelerin olduğu ileri sürüldü.

Nedim, Ahmet'le görüşsün

Bir başka notta ise Emniyet eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'a emniyet içinde çatışma çıkarmaya yönelik kitap yazdırılmaya çalışıldığı bilgileri yer aldı. Bu çalışmayla ilgili olarak da Gazeteci Ahmet Şık'a görev verildiği öne sürüldü. 'Şık-Sabri Kitap' başlığının olduğu öne sürülen notta, "Sabri'nin kitap ko- nusunda çekincesi var ikna etmeye çalışalım, kitabı seçimden önce yetişmeli. Nedim Ahmet Şık'la bu konuda görüşsün. Kitaba çalışırken cesur olun. Çıkarma ve ekleme yapmaktan çekinmeyin. Bu kitap Simon'dan daha kapsamlı olmalı. Nedim'i kutlarım. Ahmet'i çalıştırsın. Hanefi çıkacak ve size katılacak. Emin ve Sabri'ye moral verin. Sabri adıyla çıkmasına zorlayın. Çabuk olması şart. Seçimden önce yetişsin" şeklinde ifadelerin olduğu iddia edildi.

Davalar sekteye uğrasın

Sabri Uzun'un kabul etmemesi halinde gazeteci Ahmet Şık'ın adıyla yayınlanması planlanan 'Gülen Cemaati ve emniyet ilişkisi' iddialarını içeren kitap taslağı da Odatv'den çıktı. Notlardan Odatv ekibi ve Şener'in müdahil olduğu anlaşılan bu kitabın üzerinde eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'dan katkı alınması istenen pek çok yerin işaretlenmiş olduğu görüldü. Tıpkı Avcı'nın kitabında olduğu gibi, Ergenekon davalarını sekteye uğratma amaçlı, emniyet içi çatışma ve kadrolaşma imalı bir kitap hazırlandığı görülüyor. İşte kitaba eklenmesi istenilen notlardan bazıları:

'Veren'i de eklersek fena olmaz'

"En sonda da Hanefi Avcı'yı anlatıp, cezaevine gönderdiğimiz sorularımıza ayrıntılı yanıtlar isteyeceğiz. Kitabın sonu ise Devrimci Karargah denen örgütün ne menem bir şey olduğunu ve kuşkuları dile getirecek Mümkünse örgütü yönettiği iddia edilen yurtdışındaki Serdar Kaya ile mail yoluyla röportaj yapılıp kuşkularımızla ilgil sorular soracağız. Kitabın ilgili bölümüne Nurettin Veren olayını da eklersek fena olmaz unutma!

-Hakkında cemaat soruşturması yapıldıklarını bildiğimiz emniyetçiler şimdi hangi mevkideler? Terfi ettiklerini söylüyorsa bunu anlatmalıyız. Adı cemaatçi diye soruşturma dosyasına girenlerin terfilerin yazmak elimizi güçlendirir. Aynı zamanda cemâatin karşısında duranların başına ne geldiğini yaz. Bildiğimiz birkaç ismin dışında bilmediklerimiz varsa öğren."

bugün



Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs