En Sıcak Konular

Gül'den askere mesaj

3 Mart 2011 17:52 tsi
Gül'den askere mesaj Cumhurbaşkanı Gül'den Mısır Ordusu'na 'demokrasiye geçiş' çağrısı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da geçici olarak yönetimde bulunan ordu yetkililerine "Mısır'ın kısa süre içerisinde halkın beklentileri doğrultusunda demokratik bir nizama geçmesi" çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, komutanların da niyetlerinin bunu yapmak olduğunu açık bir şekilde söylediklerini aktardı.

Abdullah Gül, İngiltere Başbakanı David Cameron'un ardından ordunun yönetimindeki Mısır'a ziyaret gerçekleştiren ikinci lider oldu. Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin yetkilileri ve Askeri Yüksek Konsey'in başkanı Mareşal Muhammed Tantavi ile bir araya gelen Gül, temaslarını Kahire Büyükelçiliği'nin rezidansında düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. "Mısır halkının beklentileri doğrultusunda her şeyin değişmesini arzu eden bir ülke olarak Mısır halkıyla dayanışmamızı ve Mısır devletiyle işbirliğimizi göstermek için bugün buradayız." diyen Gül, Tantavi ile uzun süre devam eden görüşmeyle ilgili olarak "gayet samimi, dostane ve birbirimizi anlayacak şekilde" değerlendirmesinde bulundu. Gül, "Bu görüşmeden ziyadesiyle memnun oldum. Aynı şekilde Tantavi de çok memnun kaldığını söyledi." dedi.

Mısır'ın kısa süre içerisinde halkın beklentileri doğrultusunda demokratik bir nizama geçmesi, anayasal bir demokrasiyi gerçekleştirmesi ve parlamenter rejime ulaşması ve serbest seçimlerin en güvenilir şekilde gerçekleşmesi konusundaki fikirleri paylaştıklarını ifade eden Gül, şöyle devam etti: "Ayrıca Mısır ekonomisinin bu süreçten yara almadan güçlü şekilde devam etmesi, bir yandan siyasi diğer yandan ekonomik reformların güçlü şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini gayet açık yüreklilikle paylaştık. Bugünkü dünyayı iyi görmek gerektiğini, Mısır gençliğinin, Mısır halkının beklentilerini en iyi şekilde anlamak gerektiğini bu konuda Türkiye'nin tecrübelerini kendileriyle paylaştık."

Mısırlı komutanların, kendisini gayet dikkatli şekilde dinlediklerini, büyük bir dostane atmosfer içerisinde karşıladıklarını ve kendisine hak verdiklerini anlatan Gül, "Niyetlerinin kısa süre içinde Mısır'da parlamenter demokratik sistemi kurmak olduğunu, kendi işlerini bu süreci en iyi şekilde bitirmek ve yönetimi halkın seçtiği sivillere devretmek olduğunu gayet açık bir şekilde söylediler. İnanıyorum ki bu sürecinin sonunda hem Mısır halkı çok mutlu olacaktır, arzu ettikleri demokratik standart, hukuk standartlarına kavuşacaklardır. Hem de Mısır devleti buy süreçten güçlü şekilde çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'daki devrimin sonuçlarıyla ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Mısır çok köklü bir medeniyettir. Bütün Arap dünyasının İslam dünyasının kalbidir. En önemli merkezlerinden birisidir. Şüphesiz ki buradaki bu değişimler birçok ülkeyi, çevreyi çok yakından etkileyecektir. Pozitif yönde hep ilham kaynağı olacaktır."

Ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Gül, aynı şekilde Mısırlı yetkililerin de memnun kaldığını görmekten de çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

(CİHAN)



Bu haber 1,153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs