En Sıcak Konular

Çin'deki işgücü sıkıntısı büyümeyi vurabilir

3 Mart 2011 16:17 tsi
Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin'in gelişmiş doğu kesiminde iş gücü sıkıntısı son zamanlarda kendisini daha çok hissettirirken, uzmanlar sıkıntının ekonomik büyümeyi etkileyeceği görüşünü dile getiriyor.

İş gücü sıkıntısıyla birlikte artan iş gücü maliyeti, verimliliği artırmak ve hızlandırmak isteyen işletmelerin üzerinde baskı oluşturuyor.

Bununla birlikte eskiye nazaran işçilerin gelirinin artması Çinlileri daha tüketim odaklı davranmaya itiyor.

Çin genelinde gelişen doğu sahillerinin yanı sıra iç kesimlerde de yatırımı artıran ve teşvik eden hükümet politikaları neticesinde birçok ulusal ve uluslararası firma iç kesimlerde yeni işletmeler kurarak yeni istihdam olanakları oluşturmaya başladı.

İç kesimlerde yeni işletmeler ve iş olanakları, ülkenin sahil kesimi ile iç kesimi arasında sosyal uçurumu azaltma rolü oynuyor. İşverenlerin işçileri üretim bölgelerine göndermemek için tren istasyonlarında stant açmaları dikkat çekiyor.

İŞ GÜCÜ SIKINTISI UZUN VADELİ SORUN

Ekonomistler, ülke genelindeki iş gücü sıkıntısının uzun vadeli bir sorun olacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Merkezi Londra'da olan İngiliz bankası Standard Chartered'ın ekonomistlerinden Stephen Green, Çin'deki yeni iş olanaklarının geçen yıl 20 milyon civarında olduğunu, bu yıl 25 milyona çıktığını belirtiyor.

Green, iş gücünün yeni ortaya çıkan istihdam olanaklarıyla aynı oranda artmadığına ve gelecek 10 yılda ülkede bu anlamda sıkıntı olacağına dikkati çekiyor.

Çin'deki iş gücü nüfusuyla ilgili yaptıkları tahminlere göre gelecek yıllarda iş gücü artışının neredeyse hiç olmayacağını ifade eden Green, bu anlamda verimliliğin artırılmasının sürdürülebilir ekonomik büyümenin anahtarı olacağını savunuyor.

Yapılan birçok araştırmada, yakın gelecekte yeni iş gücü olarak değerlendirilen 10-19 yaş grubundaki nüfusun son yıllarda hızlı bir düşüş gösterdiği, rakamın ülke nüfusuna oranla yüzde 19.9'lardan yüzde 13.5'lere düştüğü dikkati çekiyor.

Ülkedeki genç ve potansiyel iş gücü nüfusu her geçen yıl azalırken, emeklilik yaşının 60 olduğu ülkede 50-59 yaş aralığındaki nüfusun yüzde 7.8'lerden yüzde 14'lere kadar yükseldiğine de işaret ediliyor.

HEDEF İÇ TÜKETİM

Bu durumun farkına varan Çinli yöneticiler, son zamanlarda daha dengeli bir ekonomik büyüme modeliyle birlikte ihracattan çok yatırıma dayalı bir ekonomik model kurmaya çalışıyor.

Başbakan Wen Jiabao, "yapısal sorunlara" işaret etmiş ve Çin ekonomisinde iç talebi daha da genişleterek istikrarlı bir hale getirmek için çalışmalar yapılmasını istemişti.

Uzmanlar, durumu dengelemek ve istikrarlı hale getirmek için halka daha çok gelir sağlanarak milli gelirin yükseltilmesi ve tüketime yönelik bir yol izlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bazı uzmanlar da Çin'de başlayan iş gücü sıkıntısının ileride beraberinde hızlı ücret artışını beraberinde getirmesi durumunda, özellikle harcama yapmaya meyilli olan düşük gelirli kesimde çok süratli bir tüketim hızı olacağı ve bunun bir patlama etkisi uyandırabileceği görüşünde.

Nitelikli ve eğitimli iş gücü sıkıntısının Çin'de faaliyet gösteren çok uluslu şirketleri de etkileyeceğine işaret edilirken, şirketlerin gelecek 5 yılda karşı karşıya kalacakları en büyük zorluğun, nitelikli iş gücünü koruyabilmeleri olduğu belirtiliyor.



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs