En Sıcak Konular

Kaddafi'ye karşı halk kazandı

3 Mart 2011 15:54 tsi
Libya'da gönüllü halk kitlelerinin oluşturduğu birlikler, Kaddafi'nin askerlerinin Brega'yı tekrar ele geçirmesine izin vermedi. Halk kutlama yaparken ilk somut barış önerisi ise, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'den geldi.

Libya'nın doğusundaki Brega kasabasını geri almak isteyen Kaddafi yanlısı birlikleri püskürten Libyalı gönüllü birlikler, halkla beraber zaferlerini kutluyor.

Brega'da Kaddafi güçlerini püskürten gönüllü birlikler, hoparlörlerden "Şehri silahlarımızla savunduk ve onları gitmeye zorladık. Çekip gittiler, çekip gittiler" diye anons yaptı.

"Brega'nın devrimcilerin eline tekrar geçmesiyle moraller yükseldi" diye belirten Askeri Konsey, yaptığı açıklamada Brega'ya yapılacak her türlü saldırıyı durdurabileceklerini açıkladı. Bregalı kardeşleriyle gurur duyduklarını belirten konsey, Kaddafi'nin artık ülkenin doğusuna giremeyeceğini belirtti.

İyi silahlanmış Kaddafi yanlısı askerler, Libya'nın doğusunun isyan eden halkın eline geçmesi sonrası ilk kez bölgeye hareket etmişlerdi.


İLK SOMUT ÖNERİ CHAVEZ'DEN

Libya'da isyancı birliklerle Kaddafi'ye bağlı güçler arasındaki çatışmalar sürerken, ülkenin kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için ilk somut öneri, Venezuela'dan geldi. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya'daki krize son vermek için Kaddafi'ye bir barış planı sundu.

Söz konusu planda, Libya'daki çatışmaları sonlandırarak siyasi bir çözüm bulunması amacıyla Kaddafi ile Libyalı isyan birlikleri arasında görüşmeler yürütecek bir komisyonun kurulması öngörülüyor. Komisyon ise Güney Amerikalı, Avrupalı ve Ortadoğulu temsilcilerden oluşturulacak.

Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa, konuyla ilgili "Chavez'in planı konusunda bize bilgi geldi. Ancak bunun üzerinde hala düşünüyoruz. Dün bazı liderlere danıştık" dedi.


SINIRDA 180 BİN MÜLTECİ VAR

Libya Tunus sınırındaki Ras Cedir sınır kapısından 6 km uzaklıktaki mülteci kampı her geçen gün daha da kalabalıklaşıyor. Rahatsızlıkları giderek artan mülteciler, bir an önce ülkelerine dönmek istiyorlar.

Kamptaki sayının 180 bini geçtiği ifade ediliyor. Özellikle bir an evvel ülkelerine dönmek isteyen Mısırlı ve Bangladeşliler ise, hükümetleri aleyhinde eylem yapıyorlar.

Tunus ordusunda görev yapan doktorlardan Muhammed Essoussi, "Buradaki süreç bir kaç adımdan oluşuyor. Öncelikle mültecileri sınır kapısından alıyoruz. Ardından burada kalacakları yerlere yerleştiriyoruz. Her gelen kişiyle ilgili detaylı kayıtlar tutuyoruz. Bu zorunlu bir işlem zira olası bir salgının önüne geçmek istiyoruz" diyor.

Etha

 



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs