En Sıcak Konular

Daha kötü olmasın

3 Mart 2011 09:06 tsi
Daha kötü olmasın 'Halk devrimlerindeki ABD sosu' tat kaçırabilir

Peki, Libya’nın şu anda asıl ihtiyacı bir askeri müdahale mi? HAYIR. En azından şimdilik kocaman bir hayır. Yapılabilecek pek çok şey var, ama bu listede ABD veya NATO’nun askeri müdahalesi en sonda yer alır. Libya’nın (ve Ortadoğu’nun) başına Kaddafi’den daha kötü bir şeyler gelecekse bu ABD müdahalesi olabilir. Irak ve Afganistan bunun açık örnekleriyle dolu. ABD’nin kurtardığı bir Libya’nın onlarca yılda bile kendisine gelebilmesi mümkün değildir. Ayrıca girdiği yerden çıkmayan ABD, Libya’ya bir oturursa Cezayir, Mısır, Tunus, Kuzey ve Orta Afrika ile güney Akdeniz daha fazla terörize olur.

Tüm bunların ötesinde Başbakan Erdoğan’ın olası bir NATO müdahalesine dönük sert tepkisi ve Fransa’nın askeri müdahale konusundaki isteksiz tavırları ABD ve İngiltere’nin bu konuyu diğer NATO müttefikleriyle yeterince konuşmadıklarını gösterir ki, bu da kabul edilebilir bir tavır değildir. Obama, Bush döneminden farklı olarak uluslararası toplumun desteğini almadan yeni bir askeri maceraya atılmamalıdır. Eğer o da tek başına Ortadoğu’ya dalacak olur ise bunun ABD ve bölge üzerinde ölümcül etkileri olur.

***

ABD askeri müdahalesini yararlı bulmamakla birlikte, Kaddafi güçlerine karşı hava saldırılarının yakın olduğunu kabul etmek gerekiyor. Eğer belli bölgeler havadan vurulur ve uçuşa yasak bölgeler oluşturulmaya başlanırsa ‘Ortadoğu halk devrimlerindeki ABD sosu’ daha bir belirgin hale gelecektir. Bundan en büyük kazancı ise şiddette eğilimli dinci akımlar sağlayacaktır. Kısacası ABD gemileri Kaddafi üzerine bombalar yağdırırken, diğer taraftan El Kaide benzeri örgütlerin de yeni tohumlarını bölgeye atmış olacaklar.

Sedat Laçiner / Star

Devamı için tıklayın



Bu haber 1,556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs