En Sıcak Konular

Provokosyanun ilk adımı Yüksekova

3 Mart 2011 08:21 tsi
Provokosyanun ilk adımı Yüksekova

PKK yandaşları, Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirildiği 15 Şubat'ta, Yüksekova'da planladığı eylemi yapamayınca ilçeyi karıştırmaya başladı.

Hakkında 3 yıl 4 ay yıl kesinleşmiş hapis cezası olan şahsın gözaltına alınmak istenmesini kara propaganda ile çatışmaya dönüştürmek isteyen saldırganlar, taş ve sopalarla saldırdığı güvenlik güçlerini linç etmek istedi. Olaylarda 1'si ağır 6 polis yaralandı.


Yüksekova İlçesi'nde Zagros İş Merkezi'nin yanında kesinleşmiş hapis cezası olan bir şahsı gözaltına alan polisler linç edilmek istendi. Yakalanan şahsın Kürtçe 'ben suçsuzum', 'bunlar bomba bırakıyor' şeklinde provoke etmesi üzerine yaklaşık 150 kişilik grup olay yerindeki polislere saldırdı. Bir polisi, sopalarla öldüresiye döven terör örgütü yandaşları linç edilme anını ve her tarafı kan içinde ve baygın şekilde yerde yatan polisi de fotoğrafladı. Polislerin panzerlerle su sıkması ile güçlükle olay yerinden alınan polis memuru A.İ. önce Yüksekova Devlet Hastanesi'ne ardından Van Üniversite Hastanesi'ne sevk edildi. Polis memurunun durumunun ağır olduğu diğer güvenlik güçlerinin atılan taşlardan yaralandığı öğrenildi. Hakkari Valisi Muammer Türker de yazılı bir açıklama yaparak bomba koyma şeklinde bir olayın yaşanmadığını vurguladı.

HALK 'EDİ BESE' DİYOR

Olayın aslının ise saldırganların iddia ettiği gibi bir şahsın bomba koyması şeklinde olmadığı öğrenildi. Yüksekova'daki yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, örgütün asıl hedefi ilçe üzerinden Türkiye'ye mesaj vermek. Olayların bugün ilçeye gelecek olan BDP lideri Selahattin Demirtaş'ın ziyareti öncesinde başlatılmasına dikkat çeken kaynaklar çeşitli dedikodularla 15 Şubat'ın intikamının alındığını kaydetti. Bir kaynaktan alınan bilgiye göre; terör örgütü PKK 15 Şubat öncesinde ilçedeki mahalleleri 3 ana merkezde toplama kararı aldı. Ardından Öcalan'ın Türkiye getiriliş tarihi olan 15 Şubat'ta geniş katılımlı bir yürüyüş planlandı. Ancak bu gösteri beklentilerin aksinde olunca ve vatandaşlar gösterilere katılmak yerine evlerinde oturmayı tercih edince intikam eylemleri harekete geçirildi. Katılımın az olması nedeniyle 3-4 gün esnafa kepenk açtırmayan örgüt yandaşları ardından seçime kadar ilçeyi gergin tutmak için kara propaganda yöntemiyle çeşitli eylemlere girişti. Bunun nedeni ise bölge halkının bir türlü huzur vermeyen PKK ve yandaşlarına duyduğu tepki ve örgütün taban kaybı yaşaması. Ardından Mezit adlı bir grup ile geceleri sokaklarda dolaşan sakallı ve keleşli insanlar olduğu yalanı yayıldı. Ancak bunları da şiddet olaylarını başkalarının üzerine yıkmak için yine örgüt yandaşları planladı. İşte bölgeden görüştüğümüz birkaç kişinin ifadesiyle gerçek durum: "Seçime kadar ciddi manada geriyorlar. Bu şiddetin altında  taban kaybı var ve 15 Şubat öcünü alıyorlar. 15 gün içinde 6 gün dükkanlar kapalıydı. Halk da artık yeder edi bese diyor. Zorla oy alacaklar seçime kadar da. Yüksekova üzerinden Türkiye'ye mesaj vermek istiyorlar."

LİNÇ ANINI FOTOĞRAFLADILAR

Polis tarafından gözaltına alınmak istenen M.D.'nin 'zorla alıkoyma ve kişi hürriyetini yoksun bırakma' suçundan hakkında 3 yıl 4 ay mahkumiyet kararı olduğu öğrenildi. Olay sırasında Kürtçe 'Suçsuzum', 'Bunlar bomba bırakıyor' şeklinde bağıran şahsın kaçtığı belirtilirken adının açıklanmasını istemeyen bir haber kaynağı polislerin hedef konumuna getirildiğini anlattı. Saldırganların linç olayını fotoğraflayıp örgüte yakın basın organlarına servis ettiğini belirten kişi, kirli bir propaganda yürütüldüğünü kaydetti. Olay yerinde olan bir görgü tanığı da linç girşimini şöyle aktardı: "100-150 kişi polislere saldırdı. Polis memurları dükkanlara sığındı. Bir giyim mağazasına giren göstericiler dükkan sahibine çıkışarak içeriyi de darmadağın etti. Kaldırım taşlarını polislere attılar. Birisini öldüresiye dövdüler." Örgüt yandaşlarının provokasyon ortamıyla bir şeyler elde etmek istediğini vurgulayan yerel kaynaklar, örgütün Yüksekova ilçesinde özel çabası olduğunu kaydetti. Olaylar sonrasında ilçenin gerildiği 150 kişilik bir saldırganın da lastik yakarak barikat kurduğu ve ilçeyi savaş alanına çevirdiği öğrenildi. Emniyet güçlerinin olaya müdahale ederek saldırganlara gelebilecek en ufak zararda örgütün bunu provoke etmek istediği belirtilirken buna fırsat verilmediği kaydedildi.

DEMİRTAŞ YÜKSEKOVA'DA OLACAK

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün Yüksekova İlçesi'nde incelemelerde bulunacak. Demirtaş'a Milletvekilleri Hamit Geylani, Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan ile BDP Genel Saymanı Salih Yıldız'ın da eşlik edeceği öğrenildi. Demirtaş ve beraberindeki heyetin BDP Yüksekova İlçe Örgütü'nü ve Yüksekova Belediyesi'ni ziyaret sonrasında Zabıta Müdürlüğü'ne ait yeni binanın açılış törenine katılacağı öğrenildi. Burada halka seslenmesi beklenilen Demirtaş ve Yüksekova'daki incelemelerinin ardından akşam Van'a geri dönecek.

bugün



Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs