En Sıcak Konular

NTV muhtıra rüzgarına nasıl kapıldı

0 0 0000 00:00 tsi
NTV muhtıra rüzgarına nasıl kapıldı NTV, yaptığı yayınlarla kamuoyunu bugüne kadar "tarafsız" durduğuna inandırdı. Ancak Genelkurmay'ın bildiri yayınladığı dakikalardan itibaren çok farklı bir çizgiye kaydı. Ta ki...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun yapıldığı günün akşamında gelen Genelkurmay "muhtıra"sı, Türkiye'de şaşkınlıkla karşılandı. TSK'ya yakın isim ve çevereler bile, demokrasinin kesintiye uğramaması yolunda açıklamalar yaptı.

Sivil toplum kuruluşları peşpeşe açıklamalar yaparak, laiklik konusuna vurgu yapmışlar ama aynı zamanda askerin demokratik sürece müdahale etmemesi gerektiğinin altını çizdiler.

Bir yayın kuruluşu ise farklı tutumuyla dikkat çekti. Bugüne tarafsızlığı ile öne çıkan NTV, Genelkurmay bildirisinin yayınlandığı ilk dakikalardan itibaren tam bir "Muhtıra tellallığı" yaptı.

Açıklamanın basına aksetmesinin ilk dakikalarından itibaren ekranda spiker Banu Güven vardı. İzleyicilerin çoğu, "Güven'in gözlerinin içi gülüyordu", "içi içine sımıyordu" yorumunu yaptılar.

Değerlendirme yapmak üzere canlı bağlantı yapılan ilk isimler de yine seçilmiş kişilerdi. Muhtıraya alkış tutan CHP milletvekili Mustafa Özyürek, bugüne kadar askeri göreve çağıranlara destek vermesiyle bilinen Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Radikal gazetesinde "askerin sesi" olarak bilinen Ankara Temliscisi Murat Yetkin ve hükümet karşıtlığı ile adını duyuran Vatan gazetesinin Washington Temsilcisi Ruşen Çakır ile telefon bağlantıları kuruldu.

Konuşmacılar, hükümetin artık bu saatten sonra istifasının dışında önünde bir yol bulunmadığı, yarından itibaren seçim kararı alacağı ve sandığa gidilinceye kadar "seçim hükümeti kurulacağı"nı öne sürdüler.

NTV'nin muhtıra yanlısı tutumu cumartesi günü sabahı da sürdü. Sabahki cahlı yayın konukları da yine Murat Yetkin ve Mustafa Özyürek oldu. Her iki isim de muhtırayı destekleyen görüşlerini dile getirmeye devam ettiler.

NTV'nin yadırganan bu yayın politikası, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in öğleden sonra yaptığı basın toplantısına kadar sürdü. Basın toplantısından sonra, NTV'nin yayın politikası hızla değişti ve normalleşmeye başladı.

ANDIÇ İDDİALARI ÜRKÜTTÜ İDDİASI

NTV'nin ilk dakikalardan itibaren yaptığı "muhtıra tellallığı", medya kulislerinde sıkça tartışıldı. Yapılan en yaygın değerlendirme şu:

"NTV'nin bağlı bulunuduğu Doğuş Holding, son zamanlarda belli kesimler tarafından "hükümete yakın duruyor" eleştirilerine hedef oluyordu. Doğuş Holding yönetimi, bu yakıştırmalardan dolayı rahatsızdı. Bu iddialardan kurtulmak için muhtıranın verilmesini bir fırsat olarak gördü. Hükümetin karşı atak gerçekleştireceğini hiç hesap etmediler. 12 Mart Muhtırası'nda olduğu gibi hükümetin ilk andan itibaren istifa edeceğini varsaydılar. NTV'nin bu zigzaglı yayın politikasının ardında bu yatıyor."

www.cafesiyaset.com



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs