En Sıcak Konular

Prof. Aydal: Olayların arkasında enerji var

25 Şubat 2011 14:05 tsi
Prof. Dr. Doğan Aydal, Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan halk hareketlerinin arkasında Batılı ülkelerin enerji açığını kapatma hesaplarının yattığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Aydal, Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan halk hareketlerinin arkasında Batılı ülkelerin enerji açığını kapatma hesaplarının yattığını söyledi. Olayların basit bir halk ayaklanması olmadığını anlatan Aydal, "Çok yakın zamanda Batı Sahra'da Güneş panelleri kurularak Avrupa'nın elektrik ihtiyacını bu panellerden karşılanacak. Bunun için 62 milyar Dolar ayırdılar." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan "Maden Savaşları" ve "Enerji Kan Kokuyor" isimli kitaplarının yazarı Prof. Dr. Doğan Aydal, birkaç yıl içerisinde petrol kaynaklarının tamamen tükeneceğine dikkat çekerek, önde gelen petrol şirketlerinin Güneş enerjisi sistemlerine geçtiğini söyledi. Dünyanın bu gerçeği görmesi sebebiyle petrol rezervlerine sahip olan ülkeleri yeniden gözden geçirdiğini dile getiren Prof. Dr. Aydal, Afrika'da yaşanan olayların arkasında bu gerçeğin olduğunu öne sürdü.

Dünya'ya bir gücün hakim olduğunu, buna 'merkezi güç' adının verildiğini ifade eden Prof. Aydal, merkezi gücün 1960'ların başında 23 tane Afrika ülkesini çok kısa bir zaman aralığında serbest bıraktığını aktardı. Doğan Aydal, şöyle devam etti: "Eskiden bu ülkelerin koloni sistemiyle yönetilebileceğini; fakat iletişim ve teknolojinin gelişmesiyle ülkeleri bu şekilde yönetemeyeceklerini anlayan merkezi güç, toplanarak bu ülkeleri 'kendi liderleriyle yönetelim' yönünde karar aldı. Misyoner okulları açarak, dış görünüşü hariç her şeyiyle kendilerine benzettikleri insanları lider tayin ettiler. Bu liderleri, halklarının başlarına bırakılarak sanki onlara hürriyetleri veriliyormuş gibi gösterip sömürmenin ikinci safhasına geçtiler. Bu diktatörler yıllarca başta bırakıldı. Dünyada bunlar yaşanırken Türkiye'de 60'lı yıllarda ihtilal olması bunun göstergesidir."

Prof. Dr. Aydal, bugün de yine o merkezi gücün bir şeye karar verdiğini, yeni bir safha oluşturarak bu kalan enerjilerden bir kısmını daha kendi ülkeleri adına kullanabilmek istediklerini ifade etti. "Bugün Darfur'da, Sudan'da, Somali'de, Kenya'da, Nijer'de, Batı Sahra'da olaylar çıkıyor. Sanıyoruz ki iyi eğitilmemiş zenciler birbirlerini öldürüyor. Hâlbuki böyle bir şey yok. Bu peş peşe geçtiğimiz ülkelerin 3-5 sene içinde ihtilal olan el değiştiren bu ülkelerin hepsinin bir çizgiyi takip ettiğini göreceksiniz. Haritaya baktığınızda bunlar petrol yataklarının ip gibi dizildiği ülkelerdir." şeklinde konuştu.

Dünya'daki hiçbir savaşın tesadüfen olamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Aydal, şunları kaydetti: "Çok yakın zamanda Batı Sahra'da güneş panelleri kurularak Avrupa'nın elektrik ihtiyacını bu panellerden karşılayacaklar. Bunun için 62 milyar Dolar ayırdılar. Bunların arkası mutlaka gelecektir. Ama önce bu dama taşları devrilsin. Yeni idareciler gelsin. Bu bölgelerin ruhsat alanları alabildiğince ucuza kapatılsın. Ondan sonra bu yeni projeler başlayıp Avrupa'nın enerji açığı kapatıldığı gibi diğer ülkelere de satıldığını hep birlikte göreceğiz. Esas sebeplerden biriside budur."

cha



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,489 µs