En Sıcak Konular

ABD'den Türkiye'ye: "İsrail'den ders al"

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'den Türkiye'ye: Financial Times, Bush Yönetimi’nin, Türkiye’nin sınır ötesi harekatının “stratejik bir yenilgi”ye dönüşeceği uyarısı yaptığını belirterek Washington’un İsrail’in Lübnan’daki ‘stratejik yenilgi’sini anı

Bush Yönetimi'nin, Türkiye’nin sınır ötesi harekatının “stratejik bir yenilgi”ye dönüşeceği uyarısı yaptığı öne sürüldü. Financial Times gazetesi, Washington’un İsrail’in Lübnan’daki ‘stratejik yenilgi’sini anımsatarak, Ankara'nın bundan ders almasını istediğini öne sürdü.

İngiliz Financial Times gazetesi, Washington kaynaklı haberinde Türkiye’de son siyasi kriz patlak vermeden, Ankara’nın sınır ötesi harekat üzerinde durduğunu belirterek “Ancak ABD, Ankara’ya İsrail’in Lübnan’daki ‘stratejik yenilgi’sinden ders alma uyarısını yapmaya başladı” diye yazdı.

ABD Başkanı George W. Bush’un Lübnan krizine ilişkin olarak “İsrail’i Hizbullah saldırttı. Krizi Hizbullah başlattı ve bu krizde Hizbullah yenildi” yonündeki açıklamasını anımsattıktan sonra şöyle devam etti:

“Ancak son dönemde Türkiye’yi, Kuzey Irak’taki Kürt militanlarına saldırmamaya ikna amacıyla Bush Yönetimi, özel temaslarda İsrail’in tecrübesinin çok farklı bir değerlendirmesini sunuyor. Türkiye nezdinde lobicilik yaparken ABD’yi yetkililer, İsrail’in Şii militan grubuna karşı savaşını, İsrail’in askeri hedeflerine ulaşmayı başarmayan, uluslararası alanda geniş bir biçimde kınanmasına neden olan ve ‘İsrail ordusunun yenilmez efsanesi’ni yok eden ‘stratejik yenilgi’ olarak nitelendiriyorlar.”

SINIR ÖTESİNE OPERASYON ABD’NİN DESTEĞİNDEN YOKSUN

İngiliz gazetesi, Türkiye’nin İsrail gibi, bir terörist grupla karşı karşıya bulunduğunu, analistlerin de Türkiye’nin, İsrail’in geçen Temmuz ayında karşılaştığı soruna benzer bir durumda bulunduğunu söylediklerini kaydetti.

Ancak bir farklılık bulunduğunu, bunun da bir NATO üyesi olan Türkiye’nin ABD’nin desteğinden “yoksun” bulunması olduğuna dikkat çeken gazete, ABD’nin tutumunun Türk kamuoyunu, politikacılarını ve askerlerini sinirlendirdiği yorumunu yaptı. Gazete şunları yazdı:

“Washington’un uyarılarını gözardı ederse Ankara’nın askeri yanıtı, İsrail’in operasyonu gibi PKK üslerini yok etmek için büyük ölçüde hava gücüne ve sınırlı bir kara müdahalesine dayanan bir harekat olabilir. Herhangi bir işgal sınırlı da olur, Türkiye’nin yankı yapacak bir başarı şansı gibi.”

ABD için Türkiye’nin olası operasyonunda en büyük tehlikeyi, “Kürtlerin kilit bir rol oynadığı kırılgan Irak koalisyon hükümetine ve Irak’ın birliğine zararlı bir darbe indirmesi”nin oluşturduğunu savunan gazete, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın operasyona ilişkin açıklamasına dikkat çektikten sonra şöyle devam etti:

“İktidardaki Adalet ve Kalkınma partisinin üst düzey bir yetkilisi, FT’ye ordu izin talep ederse parlamentonun askeri operasyonlara izin vermesinin kesin gibi olduğunu söyledi.”

BUSH YÖNETİMİ BARZANİ’Yİ FRENLEMEK İÇİN DAHA ÇABA GÖSTERMELİ

Financial Times, bazı üst düzey analistlerin Bush Yönetimi'nin Mesut Barzani’yi frenlemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğine inandıklarını belirterek Bush Yönetiminin danışmanı Lee Hamilton’un “Bunu fazla hafifçe aldık. (Türkiye) PKK’ya göz yummayacak. Buna çok dikkat vermemiz lazım” sözlerine yer verdi.

MAYIS SONU OPERASYON OLASILIĞI GÜÇLÜ

Bu arada, güvenlik konularında uzmanlaşmış düşünce kuruluşu Jamestown Vakfı Başkanı Glenn Howard da, “Bu yönetimin tüm sicili, Türkiye konusunda yanlış hesaplarla dolu” dedi ve Türkiye’nin Mayıs sonunda sınırlı bir operasyon yapmasının “güçlü bir olasılık” olduğunu öne sürdü.



Bu haber 223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,863 µs