En Sıcak Konular

Rusya dev nükleer enerji şirketi kurdu

0 0 0000 00:00 tsi
Rusya dev nükleer enerji şirketi kurdu Doğalgaz enerji şirketi Gazprom'la dünyaya adını duyuran Rusya şimdi de dev nükleer enerji şirketi Atomenergoprom (AEP) ile gündemde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sivil nükleer enerji çalışmalarının tek bir şirket altında toplanmasını öngören yasayı imzaladı. Kurulan yeni şirket Atomenergoprom sivil ve askeri nükleer enerji çalışmalarını kontrol edecek.

Rusya federal Atom Enerji Başkan Yardımcısı Vladimir Travin'in Haziran ayına kadar kuruluşunun tamamlanması öngörülen yeni holdingin başkanı olması bekleniyor. Putin ulusa sesleniş konuşmasında da konuya işaret ederek sivil ve askeri nükleer enerji çalışmalarının tek şirket altında toplanmasını istemişti. Putin konuşmasında 2020 yılına kadar devam edecek çalışmalar için 467 milyar dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü Sovyet döneminde inşa edilen 30 adet santralin yenilenmesi ve ek olarak da 26 adet yeni santralin kurulmasını istemişti. Enerji alanında yeni bir dönem başlatılmasını isteyen Rus lider yapılacak çalışmalarla yerel üretimin yüzde 66 artırılmasını hedef olarak belirledi.

Rusya'da modernize edilecek ve yeni inşa edilecek nükleer santrallerden sorumlu AtomEnergoMash (AEM), yurt dışı nükleer santral çalışmalarını takip edecek AtomStroyExport (ASE), nükleer enerji santralleri teknik destek sağlamakla görevli Rosenergoatom, uranyum çıkarma ve zenginleştirme çalışmaları Technabsexport (Tenex), ve nükleer yakıt üretiminden sorumlu TVEL şirketleri yeni nükleer enerji holdinginin alt şirketlerini oluşturacak.

Askeri nükleer çalışmalarda bulunan Rosatom ile yeni şirketin işbirliği içinde olması, gelişmelere göre iki şirket arasında sınırların Kremlin tarafından yeniden belirlenebileceği belirtiliyor. Yüzde yüz devlet tekelinde olacak yeni nükleer enerji şirketinin bir kısım çalışmalarda diğer firmalarla işbirliği yapmasına izin veriliyor.

Yükselen petrol fiyatları ve nükleer enerjiye yöneliş, başlangıçta daha küçük çaplı olarak kurulması planlanan şirketin, genişletilmesine neden olduğu belirtiliyor. Dünyanın farklı bölgelerine nükleer santraller inşa eden Rusya yeni dönemde pozisyonunu daha güçlü hale getirmek istiyor. Rusya sahip olduğu uranyum rezervlerini devlet sırrı olarak açıklamasa da dünyanın üçüncü büyük rezervlerine sahip olduğu kaydediliyor.

zaman



Bu haber 172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,977 µs