En Sıcak Konular

Muhtıraya alkış tutanlar!

0 0 0000 00:00 tsi
Muhtıraya alkış tutanlar! Genelkurmay Başkanlığı tarafından 27 Nisan tarihinde yayınlanan e-bildiri, yargıya taşınan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile aynı güne denk geldiği için ülkeyi gerdi. Bir muhtıra olarak değerlendirilen e- bildiriden mesut olanlar da yok değil. İşte darbeli kale

Bayram havasından olan yazarların başında aylardır darbe çağrısı yapan Bekir Çoşkun geldi. İşte Çoşkun'un sevinicini yansıtan satırlar:

Çağdaş-uygar bir yaşam biçimine ulaşmak isteyenler, ilkel ortaçağ yaşam biçimine dönmek isteyenlere engel olmak istiyorlar.

"Muhtıranın" özü bu...

"Muhtıranın" görünen yanı; asker Çankaya’yı asla ve asla dincilere bırakmayacak.

Çünkü orayı Atatürk’ün makamı ve Başkomutanlık sayıyor...

Aksini ise Atatürkçülüğe ihanet kabul ediyorlar.

Beş yıla yakın AKP iktidarına seslerini çıkartmayıp, sıra Çankaya seçimlerine gelince "muhtıra" vermeleri bu yüzden.


Ertuğrul Özkök ise darbesever yaklaşımını "İstemem yan cebime koy" cümlelerle ortaya koydu... Yazısının başlığı ise "Durumdan vazife çıkarıyorum":

21’inci yüzyılda yine bir "askeri balans ayarı" ile karşı karşıya kalmamız, biz siviller için kötü bir sınav oldu.

Bu bildiri, sadece demokrasimiz değil, aynı zamanda iktidarımız, muhalefetimiz, hepimiz için büyük bir ayıptır.

Ama "vicdan" duygum beni insafa davet ediyor.

Demokrasi kaygısıyla, sadece askeri eleştirmek, ne adil, ne yararlı, ne de sonuç verici bir girişim olacaktır.

Çünkü o bildiride savunulan görüşler, toplumun önemli bir bölümü tarafından paylaşılmaktadır.

Şurası bir gerçektir:

Siviller bu süreci iyi yönetemediler.

Bu bildiriye sırf demokratik anlayışım nedeniyle karşı çıkarken, ne yazık ki, askerin dile getirdiği endişelerin bir bölümünü kendimin de taşıdığını itiraf etmek zorundayım.

Gerektiğinde biz siviller de "durumdan vazife çıkarabiliriz".


Cumhurbaşkanlığı seçimlerine şiddetle karşı çıkan  Emin Çölaşan'ın muhtıra olarak algılanan e- bildiriye yaptığı yorum, Bekir Çoşkun'dan farksız:

27 Nisan gecesi saat 23.00’te muhtıra açıklandı. Algılama zorluğu olmayanlar hadiseyi iyi anladı. Muhtıra özellikle laiklik kavramından söz ediyor; çünkü Türkiye Cumhuriyeti bu iktidarın ve hükümetin elinde bir yerlere sürükleniyor.

Milli eğitim ve ulusal kavramlar yok ediliyor. Onların yerini din sömürüsü alıyor. Küçücük öğrenciler bile devlet tarafından düzenlenen ve göz yumulan dini törenlere türban ve sıkmabaşlarla çıkarılıyor.

Bu tavırlar neredeyse her yerde sergilenirken, o illerin valileri, ilçelerin kaymakamları acaba ayakta mı uyuyordu? Bunları görmediler mi, görmek işlerine mi gelmedi?

Askerlerin laiklik muhtırasında çok önemli bir cümle var:

"Atatürk’ün ’Ne Mutlu Türküm Diyene’ anlayışına karşı çıkan herkes, Türkiye Cumhuriyeti’nin düşmanıdır ve öyle kalacaktır."

Bu cümlenin muhataplarından biri de Abdullah Gül.Türk devletinin başına geçmeye aday gösterilen -ve adaylıktan derhal vazgeçmesi gereken- şahıs, işte budur.

Genelkurmay muhtırası yerini ve hedefini buldu, amacına ulaştı. Asker devreye girdi, 27 Nisan sürecini başlatıp milyonlarca insanımızı rahatlattı. Medyanın büyük çoğunluğunu da elinde bulunduran entel-şeriatçı kesim ise, askerleri hemen tu kaka ilan etti!

Genelkurmay'ın açıklamasına bir destek de ODTÜ'den geldi. ODTÜ rektörü Prof. Ünal Akbulut, haberi alınca bakın hangi açıklamayı yaptı:

Açıklamayı 'patlama' olarak nitelendiren Akbulut, "Bekliyordum. Bu bir muhtıradır, e-muhtıradır. İkinci 28 Şubat'tır. Bunu örtbas etmenin anlamı yok." açıklamasında bulundu. Muğla Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi Çalışma Toplantısı'na katılan Ural Akbulut, Genelkurmay'ın önceki gece 23.10'da yaptığı açıklamayla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. Bugünkü noktaya birkaç günde gelinmediğini ileri süren ODTÜ Rektörü Akbulut, TSK'nın tahammül sınırının zorlandığını iddia etti. Akbulut, "Böyle bir patlama bekleniyordu. TSK her şeye rağmen soğukkanlı davranmıştır. Yaşanan bu son olay öncesinde Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı açıklamalarıyla gerekli uyarıları yaptılar; ama kimse dikkate almadı." diye konuştu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs