En Sıcak Konular

Bu maden altına toz yutturuyor!

18 Şubat 2011 20:37 tsi
40 kat daha pahalı fakat, gümüş kadar kazandırmadı!

Gerek alışkanlıktan gerekse de ekonomik değişim değerinden dolayı altın devamlı gündemimizde olagelmiştir. Fakat son yıllarda öyle bir maden var ki yükselişi hayaretler içinde bırakıyor. Altının kuzeni gümüşten bahsediyoruz...

Ortadoğu'daki belirsizlik, enflasyon korkusu ve zayıf dolar değerli metallere olan ilgiyi son günlerde iyice artırdı. Altın bir miktar daha yükselerek bin 400 dolara göz kırparken, gümüş son 30 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Geçen yıl yüzde 30 değer kazanan altın, bu yıl yüzde 2.5 değer kaybetmiş durumda. Ve 31 Aralık 2010'da 1.431 dolarla rekor kıran altın bugün 1.385 dolar civarıdna bulunuyor.

REKOR TALEP
Tabi geçen yıl yaşanan bu rekor artışta Çin ve Hindistan'dan gelen yüksek talep etikili oldu. Dünya Altın Konseyi'nin dünkü raporunda da bu yönde değerlendirmeler söz konusuydu. Hindistan'da altın kullanımı yüzde 47 artarken bu miktar dördüncü çeyrekte 210 tona, Çin'de ise yüzde 26 artarak 116 tona ulaştı.

Öte yandan gümüş ise hızlı bir yükseliş yaşayarak 31.97 dolar/ons oldu. Bu 1980'den sonra görülen en yüksek seviye olarak yerini aldı. Daha önceki rekor seviye ise 31.69 dolar/onstu.

Gümüşteki bu fiyat artışında etkili olan en önemli faktörlerden birisi ise arz-talep dengesizliğinde yatıyor. Günlük yaşamda takı olarak kullandığımız gümüş genel olarak sanayide çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. Elektronikten batarya üretimine, güneş enerjisinden otomotive kadar...

Analistler, gümüşe olan talebin yıllık bazda 100 milyon ons arttığını fakat buna karşılık 30 milyon ton onsluk bir üretim gerçekleştiğini belirtiyor. Ayrıca, sanayide yoğun olarak kullanılmasından dolayı gümüşe olan talebin yüksek kalmaya devam edeceği ifade ediliyor.

GÜMÜŞ NEREDEYSE ÜÇE KATLADI!
Altın ve gümüş bazında bir oranlama yaptığımızda aynı dönemde gümüşün altından daha fazla bir getiri sağladığı görülüyor. Şöyle ki; 27 Ekim 2008 tarihinde (son iki yılda gümüşün dip yaptığı seviye) 9.21 dolar/ons olan gümüşün değeri 2010 sonunda 31 dolara ulaştı. Bu kapsamda o tarihten bugüne kadarki artış yüzde 235'e ulaşıyor. Aynı dönemde altının getirisi ise yüzde 94 oldu. Yani Ekim 2008'de 731 dolar olan altının fiyatı 31 Aralık 2010'da 1.421 dolar oldu.

Platin ise son günde yüzde 0.4 oranında düşüş yaşarak 1.840 dolar/ons olurken, palladyum yüzde 0.2 artarak 846.43 dolar/ons seviyesine ulaştı.

TÜRKİYE'DE NASIL ALINIP SATILIYOR?
Gümüş Türkiye'de genel olarak takı ve ev eşyası olarak kullanıyor. Kısmen sanayi alanında da kullanılıyor. Gümüş yine altın gibi İstanbul Altın Borsası'nda alınıp satılıyor. Fakat gümüş altından daha çok stok yapıldığı için fiyatı da altın gibi istikrarlı olmayabiliyor. Ayrıca gümüşün kâr marjı yüzde 60-100 arasında değişiyor. Ve alıcılar da genel olarak Doğu Avrupa'dan.

Diğer yandan bankaların yatırım fonlarında da gümüş kontratları alınıp satılabiliyor.

Altın ve piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'ün verdiği bilgiye göre, gümüşte asıl yükselişi ABD'lilerin fiziki gümüşe olan talebi tetikledi. Aynı Türkiye'de altın paralara olan ilgi gibi ABD'de de gümüş paraya ilgi arttı. Ve eylül ayında 20 dolar seviyelerinde olan gümüş sert bir yükselişle 30 dolarlara ulaştı. Tabi bu artışta fon hareketleri de etkili oldu.

60 ORANI!
Analistler, yaptıkları hesaplar doğrultusunda altın/gümüş oranının ortalama 60 olması gerektiği sonucuna ulaşıyor. Analistler arasında çeşitlik görüş farklılıkları olsa da genel ortalama 55-80 arasında bulunuyor.

60 oranına göre altın 1.385 dolarsa, gümüş 23 dolar olmalı. Bu hesaplamaya göre gümüşün şu aşamada bulunduğu seviye pahalı bir görüntü sunuyor. İşte yatırım uzmanı da bu konuda, gümüşün fiyatının yatırım yapmak için pahalı olduğuna dikkat çekiyor.

haberturk



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs