En Sıcak Konular

Adli Tıp'tan şok rapor

18 Şubat 2011 18:18 tsi
Adli Tıp'tan şok rapor Adli Tıp Kurumu merhum Başbakan Bülent Ecevit'in tedavi süreciyle ilgili raporunu açıkladı.

Adli Tıp, Ergenekon soruşturması kapsamında tekrar ele alınan eski Başbakan Ecevit'in tedavi sürecine yönelik şüpheleri haklı çıkartan bir rapor hazırladı.

Ergenekon soruşturması, eski Başbakan Bülent Ecevit'e de uzandı. Apli Tıp raporu, Ecevit'in tedavisinde ihmal olasılığını güçlendiriyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında eski Başbakan Bülent Ecevit’in hastalığı incelemeye alınmıştı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün araştırmaları sonucunda dönemin en önemli gündem başlıklarından biri olan Başbakan Ecevit'in hastalığıyla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkmıştı. 1999-2002 arasında Ecevit’i tedavi eden doktorların tıbbi kayıt tutmadığının anlaşılması üzerine Adli Tıp Kurumu'na talimat verilmişti.

Adli Tıp Kurumu'nun yaptığı incelemenin ardından kaburga kırığı tedavisinin tam, Parkinson tedavisinin eksik yapıldığı ortaya çıktı.

Raporun sonuç bölümünde, ''Ecevit'in Başkent Üniversitesi Hastanesinde 17 Mayıs-27 Mayıs 2002 tarihleri arasındaki yatışında; sol 9. kaburga kırığı, tromboflebit, pulmoner troinboemboli yönünden değerlendirildiği, uygulanan tedavilerin tıbben uygun olduğu, myastania gravisede uygun tedavi verildiği, fakat Parkinson hastalığı açısından hastane ve evdeki tıbbi kayıtlar ve takiplerde tutulan notlarda eksikliklerin dikkati çektiği'' kaydedildi.

Parkinson hastalığının düzeyi, komplikasyon (unutkanlık, hipotansiyon, uyku problemleri) gelişip gelişmediği, ilaç kullanımıyla ilgili sorunların olup olmadığının not edilmediği, bunlardan dolayı hastanın son muayene bulgularının düzenli olarak değerlendirilmediği ve detaylı olarak bildirilmediğinden hastanın kliniğine göre dopaminerjik tedavi ve tedavinin dozlarının yeterli olup olmadığı hakkında kesin bir yorum yapılamadığı aktarıldı.

Raporda şöyle denildi:

''Evdeki takipte düşmelerin ön planda olduğu, iki taraflı Parkinson hastalığı olan olgunun orta veya ileri evre parkinson hastalarında görülebilen bir durum olduğu, bunu destekler biçimde GATA tarafından yapılan takipte ilaç dozunun yükseltilmiş olması ve klinik bulguların daha iyi olduğunun not düşülmesi düşünüldüğünde dopaminerjik tedavinin yetersiz kaldığının kabulü gerektiği oy çokluğuyla mütalaa olunur.''

Başbakan'ın hastalığının en ileri olduğu dönemlerde eşi Rahşan Ecevit, tüm Türkiye'nin şaşkın bakışları altında Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden Bülent Ecevit'i çıkartarak eve götürmüştü.

Tedavisine evde devam edilen Ecevit'in sağlığının bu gelişmenin ardından düzeldiği gözlenmişti. Dönemin aktörlerinden ve hastanenin Başhekimi Mehmet Haberal'ın adının Ergenekon soruşturmasına karışmasının ardından savcılar harekete geçmişti.

Haberal'ın avukatlarından, Ecevit hakkındaki Adli Tıp raporuna itiraz geldi  
 
Dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit'in, ölmeden önce Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde yanlış tedavi uygulanarak öldürülmeye çalışılmasına ilişkin iddialar üzerine tedavinin değerlendirilmesi için mahkeme tarafından istenen Adli Tıp Kurumu raporuna, Ergenekon davasının tutuklu sanığı da olan hastanenin o dönemki sahibi Mehmet Haberal'ın avukatlarından itiraz geldi. Oy çokluğu ile hazırlanan raporda Ecevit'in Parkinson şikayetine ilişkin şikayetiyle ilgili olarak yetersiz tedavi uygulandığı belirtilmişti. 10 kişilik heyet raporunda 5 uzman bu şekilde oy kullanırken diğer 5 uzman ise Ecevit'in bütün şikayetlerine ilişkin doğru bir tedavi uygulandığı belirtilmiş, ancak Başkan oyu 2 oy sayıldığı için 5'e 5 yerine 6'ya 5 olarak kabul edilmişti.

Dönemin Başkent Üniversitesi Hastanesi sahibi olan ikinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın avukatları Köksal Bayraktar, Dilek Helvacı ve Yasemin Antakyalıoğlu, Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesi tarafından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen rapora itiraz etti. Dilekçede 10 kişilik bir heyette rapora konu olan Parkinson ve yüksek tansiyon konularında uzman olan doktorların bulunduğu 5 kişilik grup tarafından muhalefet şerhi verilmiş olmasına rağmen oy çokluğu kararı verildiği, bu durumun da bilimsellikten ve tarafsızlıktan uzak olduğu ileri sürüldü.

Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde Bülent Ecevit için yürütülen tedaviye sanık Mehmet Haberal'ın hiçbir şekilde dahil olmadığı da belirtilen dilekçede, "Kaldı ki, merhum Başbakan Sn. Bülent Ecevit, o tarihlerde çeşitli basın-yayın organlarına yapmış olduğu muhtelif demeçlerde 'Sağlığını, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi’ndeki hekimlerin özverili biçimde yürütmüş oldukları tedaviye borçlu olduğunu' açıkça belirterek, minnet hislerini birçok defa ifade etmiştir." ifadesi kullanıldı. Dilekçede heyette yer alan 1. İhtisas Kurulu Başkanı'nın, bahse konu hastalık konusunda ihtisas sahibi olmadığı, oylar 5'e 5 olmasına rağmen Başkanın oyu fazla sayıldığı için kararın oy çokluğu ile alındığı belirtildi.

Dilekçede, görevsiz ve yetkisiz bir biçimde, siyasi baskı altında hareket edilerek gerçeğe aykırı rapor tanzim edildiği ileri sürüldü. Raporda oyları çoğunluk olarak sayılan Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu Başkanı Adli Tıp Uzmanı Uz. Dr. A. Sadi Çağdır ve Kurul Üyeleri Adli Tıp Uzmanı Uz. Dr. Hüseyin Sarı, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Öz, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Elevli ve Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdulkadir Koçer'in, bu suçu işledikleri de iddia edildi. Haberal'ın avukatları, dilekçelerinde ismi sayılan bu kişiler hakkında mahkeme tarafından ilgili kanun hükmü doğrultusunda "Kamu görevlisinin suçu bildirme yükümlülüğü" çerçevesinde suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiler.

ntv - cihan

 



Bu haber 1,804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs