En Sıcak Konular

Emekliye zam farkı 180 lirayı bulacak

18 Şubat 2011 10:16 tsi
Emekli maaşlarındaki 3 aylık zam farkı martta topluca yatırılacak.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, farklara ilişkin tutarın nakit olarak bekletildiğini, Torba Yasa'nın onaylanmasının ardından hesaplara yatırılacağını açıkladı. Maaşı 60 lira artan bir emeklinin eline gelecek ay 180 lira fark geçecek.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, emekli maaş zamlarının mart ayında hesaplara yatırılacağını açıkladı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nde 34 tesisin açılışı ve 240 meteoroloji istasyonunun temelinin atılması törenine katılan Babacan, 'emekli maaşlarının ne zaman yatırılacağına' ilişkin soruya, "Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra, mart ayı içinde yatırılabileceği" cevabını verdi. Torba yasa üzerinde son rötuşların yapıldığını, Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatan Bakan Babacan, bu sürecin tamamlanması durumunda emeklilerin maaş zam farkını mart ayı içinde almalarının önünde bir engel olmadığını söyledi. Farklara ilişkin tutarın nakit olarak hazır beklediğini belirten Babacan, ilgili maddenin Resmî Gazete'de yayımlanmasından sonra ödemelerin yapılacağını bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki törende yaptığı konuşmasa ise Ali Babacan, 2011 yılı için önceliğin büyüme değil, istikrar olduğunu söyledi. Babacan, "Bu yıl önceliğimiz istikrar. Bu yıl bizim yüzde 4,5'luk bir büyüme tahminimiz var. Ama bunun çok daha ötesine gitmek adına, eğer genel dengeleri sarsıyorsa, memleketimizi riske sokuyorsa bu da bir başka yanlış politika örneği olabilir. Dolayısıyla makul bir büyüme olacak, istikrarı önceleyen bir ekonomi politikası çerçevesi 2011 yılı için çizilmiş durumda ki, olası kötü ekonomik şartlardan, olası kötü global bir bakıma ekonomik hava şartlarından memleketimizi olabildiğince az etkilensin diye. Bu dönem, çok çok dikkatli gitmemiz gereken bir dönem, ihtiyatı asla elden bırakmamamız gereken bir dönem." dedi.

Parasal sıkılaştırıcı tedbirleri açıkladıklarında, 'seçim döneminde nasıl olur da bir hükümet bunları yapar?' diye sorulduğunu belirten Babacan, 2011 yılının, seçim ekonomisinin uygulanacağı bir yıl olmayacağını kaydetti. Babacan, şöyle konuştu: "Popülizme bizim politikalarımızda asla yer yok. 2011'de seçim olmuş ya da olmamış bunu tamamen göz ardı ederek, ekonominin gereği ne ise biz onu yapıyoruz. Bizim hiçbir zaman ekonomide yaklaşımımız günü kurtarmak olmadı. Bugün atacağımız adımların sadece 1 ay sonra, 3 ay sonra değil, 1 yıl sonra, 3 yıl sonra, 5 yıl sonra ne sonuçlar getireceğini hesap edip, bugünden doğru adımlar atıp, uzun vadeli bir yaklaşımla politika çerçevemizi oluşturduk." Dünya petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye'yi nasıl etkileyeceğiyle ilgili bir soruyu ise Babacan şöyle cevapladı: "Petrol fiyatı arttığında, kur arttığında, kâr haddi arttığında akaryakıt fiyatlarının pompa fiyatlarının da arttığını görüyoruz. Yapılabilecek işlerden bir tanesi, kâr hadlerinin kontrol altında tutulması ve petrol 40 dolarken uygulanan kârla, 100 dolarken uygulanan kârın o oranda artmaması daha makul. Enflasyon oranında kâr hadlerinin artması söz konusu olabilir." Babacan, son bir yılda petrol, kur ve kâr hadlerinin arttığını ama verginin sabit olduğunu ve 2011 yılı sonuna kadar da sabit kalacağını vurguladı.

Katıldığı bir televizyon programında ise Ali Babacan, Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlerden sonra kısa vadede sermayenin 10 milyar doların üstünde bir kısmının çıkış yaptığını ifade etti. Babacan, "Bu konularda noktasına, virgülüne kadar rakam vermekten çekiniyoruz. Ama mertebe olarak kesin 10 milyar doların daha üzerinde bir rakam bu. Dolayısıyla o riskler önemli ölçüde Türkiye'de azalmış oldu." dedi. Cari açığın büyümeyle ilişkili olduğunu da dile getiren Babacan, "Türkiye hızlı büyümek, yüksek büyüme oranlarına ulaşmak istiyorsa önümüzdeki yıllar boyunca yani en az 5-6 yıl, belki daha uzun bir süre cari açık vermeye devam edecek." dedi.

zaman

 

 



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs