En Sıcak Konular

Türkler'e dokunan yanacak

18 Şubat 2011 08:31 tsi
Türkler'e dokunan yanacak Türk vatandaşlarına yapılan haksız uygulama sona erecek.

12 Avrupa Birliği üyesi ülkenin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin hukuksuz olduğu yeni davalarla tescillendi.  Saraylı, "Muhatap devletler hala vize konusunda ısrar ederlerse dava sayısını önce binlere sonra on binlere çıkaracağız" dedi.

Almanya'dan sonra Hollanda mahkemesinden de 3 aylık ziyaretlerde Türk vatandaşlarına vize uygulanmayacağı yönünde karar çıkması vizesiz AB girişimlerini sona yaklaştırdı. Vizesiz Avrupa Çalışma Grubu Kurucusu Murat Saraylı, uzun yıllardır sürdürdükleri mücadelede kesin sonuca yaklaşıldığını belirterek, "Vize konusundaki duvarların yıkıldığı ve vizesi AB hakkımızın varlığından kuşkusu duyanların da endişelerinin kaybolduğu bir dönem yaşıyoruz" dedi.

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize konusundaki son gelişmeleri değerlendiren Saraylı, son gelişmelerden sonra vizesiz Avrupa için yapılacak 3 büyük adım olduğunu söyledi. Saraylı, bu adımları şöyle sıraladı: "Bugün itibariyle hukuksuz vize için para ödememek; ödenmiş vize paralarını geri talep etmek; muhatap devletler hala vize konusunda ısrar ederlerse dava sayısını önce binlere sonra on binlere çıkarmak."

Ağır tazminatlar gelecek

Saraylı, Türk vatandaşlarına vize uygulama hukuksuzluğunu gösteren AB ülkelerinin bundan sonra daha ağır tazminat ödeyeceği günlerin yaşanacağını belirtirken, "Vize uygulayan devletler, vatandaşlarının ödediği vergiyi yanlış idare ve hatalı kararlar ile ceza olarak üçüncü kişilere, hatta yurt dışına ödemek zorunda kalacaklar. Avrupalı politikacılar hukuksuz tasarruflarda bulunan kişiler olarak tescillenecek" dedi.

12 Avrupa ülkesinin vize hakkı yok

Almanya ve Hollanda mahkemelerinin Türkiye lehine verdiği kararlar, Türkiye ile AB arasında 1973 yılında imzalanan Ankara Antlaşması ve ona bağlı olarak yapılan katma protokolün 41.maddesine dayandırılıyor. Bu maddede üç aylık girişlerde vize uygulanmayacağına ilişkin hükümler yer alıyor. Türkiye bu protokolü Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Portekiz ve Yunanistan ile tek tek imzaladı.
Dolayısıyla bu 12 ülkenin Türk vatandaşlarına 3 ay ve daha kısa süreli girişlerde vize uygulama yetkisi bulunmuyor.

bugün

 



Bu haber 1,460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs