En Sıcak Konular

AKP'de 4 ana grup var!

0 0 0000 00:00 tsi
AKP'de 4 ana grup var! AKP'de Tayyipçiler, Gülcüler, Arınççılar ve Şenerciler olmak üzere 4 ana grup var. Tabii DYP, MHP ve ANAP kökenliler, bireyselciler ve Aksucuları da göz ardı etmemek gerekiyor. İşte AKP'nin grupları...

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci AKP'deki grupların etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Partide Tayyipçiler, Gülcüler, Arınççılar ve Şenerciler olmak üzere 4 ana grup bulunuyor. DYP, ANAP ve MHP kökenliler ise bu gruplardan farklı olarak gelişmelere göre birlikte hareket ediyor. Tayyipçiler ve Gülcüler, verilen kararlarda etkili oluyor. Ancak Arınççılar ve Şenerciler de, kritik kararlarda rol oynuyor. AKP tabanı Milli Görüş'e dayanmakla birlikte, parti içinde etkin rol oynayan pek çok grup bulunuyor. Bu gruplar şöyle:

Tayyipçiler: Partinin en etkili grubu AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan 'ı destekleyenlerden oluşuyor. Tayyipçiler olarak anılan bu grubu, daha çok Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki ekibi oluşturuyor. Parti yönetimi ağırlıklı olarak bu ekipten oluşuyor. AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ile Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Dengir Fırat , Grup Başkanvekili Faruk Çelik bu ekipte yer alıyor. Erdoğan'ın yakın çevresindeki danışman kadrosu Ömer Çelik, Egemen Bağış ve Cüneyd Zapsu da bu ekipte. Ancak Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ekip ikiye bölünmüş gözüküyor. Parti yönetimindeki İstanbul ekibi, Erdoğan'ın genel başkan olarak kalmasını istemiş, danışman ekibi de Çankaya Köşkü'ne çıkmasını önermişti.

Gülcüler: "Kayseri ekibi" olarak nitelendirilen Gülcüler, Tayyipçiler'den sonra partide ağırlık taşıyan ikinci grubu oluşturuyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül 'ün çevresinde yer alan grup, bazı parti yöneticileriyle grup başkanvekilleri ve Kayseri milletvekillerinden oluşuyor. Tayyip Erdoğan'ın üslubunu sert bulan bazı milletvekilleri de Gül'ün yaklaşımını daha çok beğeniyor. Bu nedenle bazı olaylarda Abdullah Gül'ün tarafını tutuyor.

Arınççılar: TBMM Başkanı Bülent Arınç 'ın ekibi ise daha çok Milli Görüş kökenli milletvekillerinden oluşuyor. Arınç'ın 50 kadar milletvekilini kontrol ettiği söyleniyor. Ancak Arınç, çok kritik konularda belirleyici olabiliyor. Son olarak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde önemli bir rol oynamış, Arınç'ın dediği olmuştu.

Şenerciler: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener 'in etrafında toplanan bu grubun ise parti içinde büyük bir etkinliği bulunmuyor. Ancak Şener'in Sıvas örgütü üzerinde büyük etkisi var. Şener, çok kritik kararlarda etkili olabiliyor.

Aksucular: Parti içinde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu 'nun da ağırlığının olduğu dile getiriliyor. Aksu'nun özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi milletvekilleri üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

DYP, MHP ve ANAP kökenliler: DYP, MHP ve ANAP kökenliler, kendi içlerinde ayrılmakla birlikte bazı gelişmelere göre birlikte hareket edebiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut bunlar arasında yer alıyor.

Bireyselciler: Bu grupta herhangi bir ekipte yer almayanlar bulunuyor. Kendi ilkelerine göre tavır belirliyorlar. Partinin bazı kararlarına muhalif kalabilirken, bazılarını destekliyorlar. Ertuğrul Yalçınbayır, Ersönmez Yarbay ve Turhan Çömez bu grupta yer alıyor.

cumhuriyet



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,875 µs