En Sıcak Konular

Cari açık 50 ayda 81 milyar doları aştı

0 0 0000 00:00 tsi
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO), “Cari Açık Ne Kadar Tehlikeli" Raporu’nda, dört yıllık AKP iktidarı döneminde 81.4 milyar dolara çıkan cari açığın ciddi bir risk oluşturduğu belirtildi. Son 50 aylık dönem

      İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, özel sektörün yurtdışından net olarak 35 milyar dolar borçlandığına dikkat çekerek, seçimler nedeniyle ödemeler dengesinde yaşanacak olası sıkıntıların faturasının da özel sektöre çıkacağına dikkat çekti. Arıkan, kurlarda düzeltme, harcamalara yönelik vergi artırımı ve istihdam vergilerini düşürme gibi tedbirlerin seçim sonrasına ertelenmemesi gerektiğini söyledi.
      İSMMMO tarafından hazırlanan “Cari Açık Ne Kadar Tehlikeliö başlıklı raporda, 2006’da milli gelirin yüzde 8.1’ine ulaşan cari açığın işsizlik kadar tehlikeli olduğu belirtildi. Daha önceki yıllarda, cari açığın milli gelire oranının yüzde 4’leri geçmesi durumunda “kriz çıkacağı" uyarıları yapıldığı anımsatılan raporda, bugün ise yüzde 8’i aşan oranın 5 yıldaki gelişimi ve yarattığı riskler değerlendirildi. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan tarafından açıklanan raporda, cari açığın geçen yıl 31.5 milyar dolara çıktığı belirtildi. Raporda, dört yıllık AKP iktidarı döneminde cari açığın 81.4 milyar dolara çıktığı, 50 aylık dış ticaret açığının da 115 milyar doları geçtiği kaydedildi.
     
     DOĞRUDAN YATIRIMLAR ARTTI
      AKP iktidarı döneminde geçen yıl 20 milyar dolar, 50 aylık dönemde de 36 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiği anımsatılırken bu dönemde portföy yatırımlarının ağırlıklı olduğu kaydedildi. Son 50 ayda Türkiye’ye gelen sıcak para tutarının 34.5 milyar dolar olduğu belirtildi.
     
     RİSK ÖZEL SEKTÖRDE
      Son 50 ayda özel sektörün yurtdışından net olarak 35 milyar dolar borçlandığı anımsatılan raporda, “Türkiye’yi bekleyen seçimin yarattığı belirsizlik ödemeler dengesinde yaşanacak sıkıntıyı en fazla özel sektörün yaşayacağını gösteriyorö saptamasına yer verildi. Özel ve kamu şirketlerinin 5 yılda 81 milyar dolar net, 33.5 milyar doları aşan net borçlanma yaptığı vurgulanan raporda, kurdaki dalgalanmanın özel sektörü sıkıntıya düşürebileceği ifade edildi. Bu kapsamda, aşırı değerli YTL’de küçük çaplı düzeltmeler, sıkı maliye politikası, vergi düzenlemeleri ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiği kaydedildi. Şirketlerin ve bankaların yurtdışından 54 milyar doları aşan net borçlanma yaptıkları belirtilen raporda, “Gerek bankalar, gerekse şirketler kesiminin yurtdışından aldığı döviz kredileri özellikle dalgalanmalarda neden özel sektörün sıkıntıda olduğunu gösteriyor" denildi.
     
     CAN YAKACAK TEDBİRLER
      İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yerli üreticinin, dahilde işleme rejimi kapsamında vergisel avantajların sağladığı haksız fiyat rekabeti altında ezildiğini kaydederek, rekabet ve vergisel finansman avantajları sağlanması gerektiğini söyledi. Arıkan, yabancı sermayenin önemine dikkat çekerek, “Ancak istihdam yaratacak kalıcı yatırımlar çok önemli. Aksi halde katkısı sınırlı kalacaktır" dedi. Arıkan Hükümet’in, “kurlarda düzeltme, harcamalara yönelik vergi arttırımı ve istihdam vergilerini düşürme" gibi tedbirleri seçim sonrasına ertelemek istediğini söyledi. Arıkan, “Ancak, uluslararası konjektür Türkiye lehine işlerken önlemler alınması Türkiye’nin ilerleyen dönemlerde rahat nefes almasına neden olacak" diye konuştu.
     
     KOBİ’LER EĞİTİLECEK
      Başkan Arıkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yapılan anlaşma kapsamında KOBİ’lere eğitim seminerleri vereceklerini bildirdi. Bu kapsamdaki bütün illerdeki sanayi ve ticaret odaları ile anlaşmalar yaparak, şirketleri muhabese, KOBİ ve AB süreci konusunda eğiticeklerini açıkladı. Arıkan, özellikle KOBİ’leri yakından ilgilendiren yeni Türk Ticaret Kanunu ile 2009’da yürürürlüğe girmesini bekledikleri Basel ll’nin sağlıklı uygulanabilmesi için sistemde hiçbir muafiyetin bulunmaması gerektiğine inandıklarını kaydetti.
     
     VERGİ İADESİ KALKMAMALIYDI
      Vergi iadesinin kaldırılması ile birlikte hizmet sektöründe yüzde 50 oranında KDV bildiriminde düşüş olduğunu belirten Arıkan, şöyle devam etti:
      “Vergi iadesi kalkmamalıydı. Hem çalışan hem de işveren belge almalı. IMF’ye verilen söz kapsamında bu uygulamaya geçildi. Bir yıllık tasarruf anlamına geldi. Vergi iadesinin kaldırılmasıyla kayıtdışı körüklendi. Kayıtdışı olduğu sürece de cari açık artarak yoluna devam edecek.“


milliyet



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs