En Sıcak Konular

"Türk ordusu darbe yapmaz!"

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'nin Ankara eski Büyükelçisi Morton Abramowitz, Türk ordusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sevmediğini öne sürerek, "Fakat bu onların darbe yapacağı anlamına gelmiyor" dedi.

Birinci Körfez Savaşı sırasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Morton I. Abramowitz, Türkiye'de laikler ile lideri İslami kökenli olan hükümet arasında büyük bir çatışma olduğunu, askerin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sevmediğini ama bir darbe yapmayı da planlamadığı yorumunu yaptı.

Abramowitz, Dışilişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşuna verdiği röportajda Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de ABD temasları sırasında bir konuşma yaptığı kuruluşun sitesinde yer alan röportajda Abramowitz, laiklerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı olduğunu, onun, ülkenin politik sistemini değiştirmesinden endişe ettiklerini söyledi. Bu yüzden bu kesimin Erdoğan'ın adaylığını ilan etmemesi için çok çalıştığını kaydeden Abramowitz, Gül'ün daha yatıştırıcı ve devlet işlerinde daha tecrübeli olduğunu söyledi. Laiklerin Gül'ü de sevmediğini çünkü onun da niyetinin Türkiye'nin laik yapısını değiştirmek olduğunu düşündüklerini vurgulayan Abramowitz, Gül'ün eşinin başörtüsü taktığını, bunun da laikleri derinden endişelendirdiğini dile getirdi. Söz konusu kesimin seçimleri boykot ederek "seçimsel bir darbe" peşinde olduklarını savunan Abramowitz, ordunun duruma bakışı ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Çok sayıda laiklik taraftarı grup var. Ama laik devletin asıl koruyucusu her zaman asker oldu. Bu onların görevlerinden biri. Onlar, görevlerinin sadece Türkiye'yi korumak değil, aynı zamanda rejimi de korumak olduğuna inanır. Ve askerler bu olanlardan hoşnut değil. Fakat bu onların darbe ya da benzeri herhangi bir şey peşinde olduğu anlamına gelmiyor."

Abramowitz, Türkiye'nin İslami bir devlet olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine ise, şu yorumda bulundu:

"Bazı kişiler dini okullara gidiyor ya da kamusal alanda başörtüsünün serbest bırakılmasını istiyor olabilir. Fakat ben bunun Türk devletini aşırı tutucu bir hale getireceğine inanmıyorum. Türkiye'de yeteri kadar kısıtlama var. Aynı zamanda bu insanlar Avrupa Birliği'ne girmek istiyor. Kim bilir? Eğer giremezlerse talihsizlik olacak. Ben geçen 15 yıldaki hükümetlere bakıp şimdiki hükümet ile karşılaştırdığım zaman, 'gece ve gündüz gibi' geliyor bana". (ANKA)

Haber10



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs