En Sıcak Konular

Fatura Arınç'a!

0 0 0000 00:00 tsi
Fatura Arınç'a! Genelkurmay Başkanlığı'nın dün gece yaptığı sert çıkış gündeme bomba gibi düştü. Peki, Genelkurmay neden konuştu? Basında genel hava faturayı Arınç'a kesiyor...

Serdar Turgut'un yazısı:

Çare erken seçimde

Bugün AKP Hükümeti’nin acil olarak yapması gereken şey, gelinen noktada başka hareket alanı kalmadığından bir an önce erken seçime giderek havayı yumuşatmaktır.

Uzun dönemde yapılması gereken de Bülent Arınç türü zararlı ideologlardan kurtulmalarıdır. Arınç, artık Erdoğan’ın omuzunda bile bir yüktür

Dün Ankara Büromuz’dan geçen fotoğraflar arasında bir tanesi vardı ki; o dünün tüm özetini yapıyordu.

Ayrıca bu fotoğraf, demokrasi tarihimizin bir özeti gibiydi. Bence dün AKP yönetimi siyasetin cilveleriyle ilk kez böylesine sıcak bir şekilde muhatap olmak zorunda kaldı.

Demokrasi denilen şey de, sonunda bazı kurallara uyulmasından ibarettir. Yazılı olan ve de olmayan kurallar, teamüller, demokrasinin var olabilmesi ve işleyebilmesi için gereklidir.

Dün bir parlamentonun rutin işleyişine tüm milletçe şahit olduk.

Bazılarımıza ayak oyunu veya laf kalabalığı olarak gelebilecek her davranış, her laf aslında demokrasinin işleyişinin yüzüdür.

Dünyanın en oturmuş demokrasisi olan İngiltere’deki parlamentonun gündelik çalışmalarını bir kez görseniz, görüntünün aynen bizdeki gibi olduğunu fark ederdiniz.

Üstelik İngiltere’de bir de yazılı olmayan Anayasa’ya uygun davranma mecburiyeti var. Orada işler daha da karışık olabilir anlayacağınız.

Özet olarak; demek istediğim şudur: Dün olan bitende bir tek sürpriz bile yoktu.

Ama sonuçta benim istediğim sonuç çıkmasa bile işleyişten çok mutlu oldum. Türkiye’de demokrasi bilincinin gelişmesi ve daha da kurumlaşması yolunda dün esaslı bir adım attığımızı düşünüyorum.

Bütün bunlar olup biterken AKP yönetimi için de dün ilginç bir deneyim oldu. Onlar da demokrasinin cilvesini tam anlamıyla fark ettiler ve ilk kez parlamentonun ağırlığını üstlerinde hissettiler.

Çoğunluk olmaları bile onları bazı kuralların sonuna kadar işletilmesinden koruyamadı.

Başbakan Erdoğan ile Abdullah Gül’ün surat ifadelerindeki sıkıntı geleceğe yönelik değildir. Sadece içinde bulundukları ‘an’dan duydukları sıkıntıyı net göstermektedir.

Bu fotoğraf aslında demokrasinin Türkiye’de kuralları ile işlemekte olduğunun bir belgesidir. O nedenle de sayfamızda verdik bu fotoğrafı.

Demokraside kuralların oturmasının yanı sıra ekonomide de kurallar artık oturmuş durumdadır. Türkiye’de işler artık rayına iyice girmiş, yolunda gitmektedir.

Türkiye’yi o raydan çıkarmaya siyasetin bile gücü yetmeyecektir.

Türkiye ile ilgili tüm yabancı sermaye çevreleri bu fikirdeler ve görüştükleri insanlara bunu açıkça ifade ediyorlar.

Ekonominin siyasetten bağımsızlığını ilan ettiğini ve siyasi düzeydeki krizlerden artık zor etkilendiğini daha önce bu köşede yazdım.

Bunu kuran da bugünkü iktidardır. Avrupa Birliği’ne uyum kuralları ile, yasal düzenlemeler ile, serbest piyasa kurallarına inanç ve onlara müdahale etmemek ile bu sonuca varıldı.

Dün neler yaşanırsa yaşansın, bu gerçek de ayrı bir değerlendirme kriteri olarak bu milletin vicdanında bir yerde duruyor.

Askerin uyarısı

Ve sonunda kaçınılmaz olan gerçekleşti, gece yarısı askerden uyarı geldi. Asker uzunca süredir sessizce olan biteni izliyordu ve ben eminim ki; gördükleri onları şaşırtmıştır.

Özellikle Bülent Arınç gibi insanların yaptıkları ve konuşmaları, askeri ‘acaba biz başka bir ülkede mi yaşıyoruz’ diye düşünmeye bile itmiştir.

Şanssız bir tercih sonucu TBMM Başkanı yapılan Bülent Arınç demeçleri ve davranışlarıyla, bu memlekette tüm halkın güvenini kazanmış bir kurum olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelenekleri, talepleri hiç yokmuş gibi davranarak, açıkça söyleyeyim; bu sakin durmaya çalışan devi tahrik etmekten hiç çekinmemiştir.

Ve sonunda TSK artık kendisini tutamadı. Lafının nereye gideceğini çok güzel hesaplayarak dün gece diyeceğini dedi.

Başbakan Erdoğan bütün bunların olacağını hesaplayabilecek vizyona sahip olduğundan Vecdi Gönül gibi aynı tepkiyi görmeyecek bir insanı cumhurbaşkanı yapmak istedi ama Arınç’ın türbanlı eş ısrarı Türkiye’yi bugün hiç hak etmediği bir noktaya sürükledi.

Bunun asıl sorumlusu TSK değil, sert uyarıyı davranışları ve konuşmalarıyla hak eden insanlardır. TSK bu ortamın Türkiye’yi hiç hak etmediği bir krize sürükleyeceğini bildiğinden, açıklamasını cuma akşamı geç saatlerde internet sitesinden, piyasaların aktif olmadığı ve iki gün daha aktif olmayacağı bir anda yapmıştır.

Bu da TSK’nın vatanseverliğinin bir başka göstergesidir. Çünkü küçük bir krizin bedeli bile Türkiye’ye ağır olmaktadır. Bugün AKP Hükümeti’nin acil olarak yapması gereken şey, gelinen noktada başka hareket alanı kalmadığından bir an önce erken seçime giderek havayı yumuşatmaktır.

Uzun dönemde yapılması gereken de Bülent Arınç türü zararlı ideologlardan kurtulmalarıdır. Arınç, artık Recep Tayyip Erdoğan’ın omuzunda bile bir yüktür.

Serdar TURGUT /Akşam



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs