En Sıcak Konular

Türkiye ile Suriye arasında ortak sınır kapısı heyecanı

7 Şubat 2011 12:56 tsi
Türkiye ve Suriye arasında vizelerin kalkmasıyla birlikte her iki ülke arasında ticarette yaşanan olumlu gelişmeler ortak yatırımların artmasına neden oldu.

Asi Nehri üzerinde kurulacak Dostluk Barajı'nın ardından 26 Şubat'ta yeni Nusaybin Gümrük Kapısı'nın temeli törenle atılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri'nin birlikte temelini atacağı sınır kapısının açılması ile birlikte Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret katlanacak.

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur kapısına takviye amacı ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde yapılacak olan iki ülkenin birlikte işleteceği gümrük kapısının dünyada sadece 3 örneği var. Amerika'da iki, İsveç'te bir tane bulunan gümrük kapısının yapımı için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 25 milyon dolar kaynak ayırdı. Mardin Valisi Hasan Duruer, TOBB tarafından yaptırılacak kapının uluslararası transit araç geçişine açık olacağını belirterek, yeni sınır kapısı ile birlikte Türkiye'nin Ortadoğu pazarına yönelik ticaretinde önemli bir gelişme yaşanacağını söyledi.

Adana ve Ceyhan'dan Şırnak'ın Silopi ilçesine kadar uzanan bin 200 kilometrelik tarihi İpek yolu güzergahının yeniden canlanacağını belirten Duruer, "Özellikle karayolu güzergahında atıl durumda olan binlerce tesis yeniden işlerlik kazanacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki işsizlik bu yatırımla ortadan kalkacaktır. Tamirhaneler, lastikçiler, otelciler ve lokantacılar, tesislerini onaracak ve yenilerini kurup iş ve aş imkanı sağlayacaktır. Habur Sınır Kapısına alternatif bir kapı açılmış olacaktır. Irak'ın Telafer kentine Habur üzerinden gitmektense Nusaybin'den gitmek taşımacılık açısından daha rahat olacaktır. İş adamlarımız Suriye'de yatırım yapmak için kolları sıvadı." dedi.

TUTAŞI: 52 BİN KAMYONCU YENİDEN KONTAĞI ÇALIŞTIRACAK

Mardin Sanayi ve Ticaret Odası başkanı M. Ali Tutaşı da, Nusaybin'den Suriye'ye açılacak yeni gümrük kapısının uluslararası transit yük taşımacılığına imkan sağlayacağını söyledi. Tutaşı, "Irak'ta yaşanan sıkıntılar bölgedeki transit nakliyecilerini ve iş adamlarını büyük ölçüde etkiliyor. Nusaybin sınır kapısının açılması ile birlikte bu sıkıntı büyük ölçüde azalacaktır. Hatta Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Arap ülkelerine yeni bir ticaret kapısı doğacaktır. Bölgede bulunan 52 bin kamyoncu şu anda Nusaybin sınır kapısının açılmasını bekliyor. Yeni sınır kapısından günde ortalama 2 bin ila 2 bin 500 araç arasında geçiş yapılacak. Mardin ve yöresindeki binlerce tamirci, işletmeci ve işsize yeniden iş imkanı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,319 µs