En Sıcak Konular

Ankara'da ölü sayısı 6'ya yükseldi

3 Şubat 2011 15:55 tsi
Ankara OSTİM’de bulunan Mega Center’da büyük bir patlama meydana geldi...

Ankara’nın önemli sanayi merkezlerinden olan Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nde (OSTİM) gaz sıkışmasının neden olduğu sanılan büyük bir patlama oldu. Kentin çeşitli yerlerinden duyulan patlamada harabeye dönen 4 katlı OSTİM Mega Center binasının 2 katı çöktü. İlk belirlemelere göre 6 kişinin öldüğü, 40’a yakın kişinin yaralandığı belirtildi.

Saat 11.00 sıralarındaki patlama Ostim Sanayi Sitesi’nde bulunan ve yeraltı kablolarının üretildiği OSTİM Mega Center içindeki jeneratör üretim tesisinde meydana geldi. Doğalgaz sıkışmasının neden olduğu sanılan patlama sırasında 80 kişinin çalıştığı, diğer işyerlerinin de kalabalık olduğu belirtildi. Patlamanın meydana geldiği binanın çevresindeki binalar ve araçlar ağır hasar görünken, enkaz altında kalanların kurtarılması için yoğun çaba harcandı.  

Arama kurtarma ve itfaiye ekipleri, özel eğitimli köpeklerin de yardımıyla enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışırken, yaralanan çok sayıda kişi yakındaki hastanelere ulaştırılarak tedaviye alındı. Enkaz altında kalanların sayısı bilinmezken, ölü sayısının artmasından korkuluyor.
--------------------------------------------------------------------------------

BAKAN ATALAY: 6 ÖLÜ VAR

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, OSTİM'deki iş  yerinde meydana gelen patlamada 6 kişinin öldüğünü, ikisi ağır 27 kişinin  yaralandığını bildirdi.  Bakan Beşir Atalay, yaralananların  Gazi, Atatürk ve Onkoloji hastanelerinde tedavi altına alındığını belirtti.  Arama kurtarma köpeklerinin enkaz altında canlı bulunduğuna dair bir  işarete rastlamadığını kaydeden Bakan Atalay, arama kurtarma faaliyetlerinin yine  de sürdürüldüğünü bildirdi.

--------------------------------------------------------------------------------
 
GÖKÇEK: "TÜP PATLAMASI İHTİMALİ VAR"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olayla ilgili şunları söyledi:

Burası hidrolik makine üreten bir sanayi kuruluşu. Burada özellikle oksijen tüpü ve normal tüp kullanıyorlarmış. Kesin doğru olmayabilir ama büyük bir ihtimal işçilerin yanlış bir uygulamasından tüp patlaması olabilir. Patlayan tüp diğer tüpleri etkilemiş olabilir.  60’ın üzerinde işçi çalışıyormuş. Binanın bir kısmı imalathane, diğer kısım ise büroların olduğu kısım. Büyük hasar atölyenin olduğu yerde. Binanın sağ tarafı tamamen çökmüş durumda.
Her türlü tedbir alındı. Şu andan itibaren bir tehlike yok. Enkazın altında bulunan vatandaşlarımıza ulaşma gayreti içindeyiz.

--------------------------------------------------------------------------------

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI 

"Çok büyük bir patlama oldu, her yer duman oldu. Araçlar ezilmiş. Bir sürü yaralı var. Hepsi yerlerdeydi. Polisi aradık heme geldiler."  Patlama sırasında iş yerinde bulunan ve başından yaralanan işçilerden Hulusi Külük de yaralı olduğu olduğu halde arkadaşları hakkında bilgi almaya çalıştı. Külük, makine üretimi yaptıkları iş yerinde büyük bir patlama olduğunu söyledi.  Bu arada patlamanın olduğu yere gelen çok sayıda işçi yakın yetkililerden bilgi almaya çalışırken, 112 ekiplerine bağlı çok sayıda ambulans da olay yerinde bekletiliyor.

--------------------------------------------------------------------------------

GÖKÇEK'TEN PATLAMA AÇIKLAMASI

Melih Gökçek, OSTİM'deki patlamanın olduğu yere gelerek, yetkililerden bilgi aldı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Gökçek, Büyükşehir belediyesi ekiplerinin patlama nedeniyle oluşan göçükten iki işçiyi sağ çıkardıkların ve hastaneye gönderildiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"İtfaiye Müdürümüzün verdiği bilgiye göre olayın nedeni henüz çözülemedi ancak çalışmalarını sürdürüyorlar. İki arkadaşı enkazın altından çıkarmışlar ve hastaneye sevk etmişler. Maalesef birkaç tane arkadaşımız halen demirlerin, betonların altında. Onları çıkarma çalışmaları sürüyor. İnşallah onlar da ilk iki arkadaş gibi sağ salim çıkarlar, ümidimiz o. Beş kişinin daha aşağı da olduğunu zannediyoruz. Şu an için kesin bir bilgi yok. Değişik bilgiler geliyor ancak ilerleyen sürede konu netleşecektir."

Gökçek, ölü ve yaralı sayısının sorulması üzerine de "Şu anda vefat eden kişi sayısı 3 diye duyduk, kesin olmamakla birlikte. 30 civarında yaralının da hastanelere intikal ettiği bize gelen bilgiler arasında" dedi.
Gökçek, iş yeri sahibi olduğu belirtilen Hasan Özkan'a da geçmi ş olsun dileklerini iletti.

--------------------------------------------------------------------------------

SİNAN AYGÜN DE OLAY YERİNE GELDİ

Öte yandan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Patlamanın olduğu yere gelen CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de patlamanın gaz sıkışmasından kaynaklandığını öğrendiğini söyledi. Ateş enkaz altında işçiler olduğunu ve onlara ulaşılmaya çalışıldığını bildirdi.
Bu arada güvenlik güçleri patlamanın olduğu alanı geniş güvenlik çemberine aldı. AKUT, Sivil Savunma ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin enkaz altındakileri arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

--------------------------------------------------------------------------------

BAKAN ÇAĞLAYAN  ve  ERGÜN'DEN AÇIKLAMA

Sanayi Ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, OSTİM'de meydana gelen patlamaya ilişkin, ''Çalışma esnasında oksijen tüplerinin olduğu bölümde kesme işlemi yapılırken bir patlamanın olma ihtimali çok yüksek. Bunun üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor'' dedi.

İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, üzücü bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, OSTİM gibi nitelikli sanayi ürünleri üretme yolunda ilerleyen sanayi bölgesinde böyle bir kazanın meydana gelmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Enkazın bazı bölgelerinin tehlikeli ve çökme ihtimalinin olduğunu kaydeden Ergün, kurtarma ekiplerinin bu riskleri göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Ergün, şöyle konuştu:

''Olayın teknik boyutlarını arama kurtarmayla beraber diğer teknik arkadaşlar takip ediyorlar. Eminim iş güvenliğiyle ilgili, arkadaşlar burada ayrıntılı bir çalışma yapacaklar. Tam olarak hangi nedenden böyle bir kazanın kaynaklandığı ortaya çıkmış olacak. Henüz bir şey söylemek için erken. Çalışma esnasında oksijen tüplerinin olduğu bölümde kesme işlemi yapılırken bir patlamanın olma ihtimali çok yüksek. Bunun üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor. Başka nedenler var mı yok mu bunlar da yapılacak teknik çalışmaların ardından ortaya çıkacak.''

Bakan Ergün, patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralılara da acil şifa diledi.

''UÇAKTAN İNİP OLAY YERİNE GELDİ''

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da üzücü bir durumla karşı karşıya kaldıklarını, iş yeri sahibi Hasan Özkan'ı da yakından tanıdığını söyledi. Patlama nedeninin tam olarak belli olmadığını ifade eden Çağlayan, oksijen tüpleriyle çeliklerin kesildiği alanda, patlamanın meydana gelmiş olabileceğini bildirdi.

Farklı açıklamalar yapıldığını belirten Çağlayan, bilgi kirliliğine neden olunmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Afet Acil Arama Kurtarma Başkanımız burada. Bakanlarımız olayı duyar duymaz buraya geldiler. Belediye başkanımız, ilgili arkadaşlarımızın tamamı buraya geldi.  İçeride şu an yoğun arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Umut ediyoruz ölü sayısı bundan sonra artmasın. Enkaz altında kalan çalışan varsa onların da bir an önce kurtarılmasını diliyorum. Bu noktada yoğun çalışmalar devam ediyor. Devletin her türlü ekibi, imkanı burada seferber edilmiş durumda.''  Çağlayan, işletme sahibinin tek isteğinin de işçilerin hayatının kurtarılması olduğunu aktardı.

Çalışmayı yürüten ekiplerin binanın yıkılma riskini de göz önünde bulundurduklarını ifade eden Çağlayan, o yüzden çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.  Çağlayan, patlamanın doğal gazdan kaynaklanmadığının da görüldüğünü bildirdi. Çağlayan, işletme sahibine geçmiş olsun dileklerini iletirken hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralılara da acil şife diledi.

OSTİM'in Türkiye açısından son derece önemli bir iş yeri olduğunu, kendisinin de burayı karış karış bildiğini ifade eden Çağlayan, bu tür kazaların OSTİM'e yakışmadığını söyledi. Olaydan uçağa binerken haberi olduğunu belirten Çağlayan, uçaktan inerek derhal olay yerine geldiğini bildirdi.

--------------------------------------------------------------------------------

CHP'Lİ GÜRSEL TEKİN'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de patlamanın olduğu yere gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Dört kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Tekin, ''Patlamanın nedeni ile ilgili netleşmiş bir bilgi henüz yok. İnanıyorum ki ilerleyen zamanlarda daha net bilgiler gelecektir. Bu tür, özellikle sanayinin, teknolojinin olduğu yerlerde kesinlikle denetimlerin olması lazım. Ruhsatların da mutlaka teknik bir denetimden geçmesi gerekiyor. Bu sadece burada yaşanmıyor, Türkiye'nin büyük kentlerinde bir çok yerde bu sorun yaşanıyor'' dedi.

--------------------------------------------------------------------------------

PATLAMA BÖLGESİNDE HUMMALI ÇALIŞMA

Bu arada, patlamanın meydana geldiği iş yerinde ekiplerin çalışması sürüyor. Patlama nedeniyle göçüğün olduğu yerdeki beton kalıplar vinçler yardımıyla dışarı çıkarılıyor. Patlama nedeniyle bina dışında zarar gören araçlar da çekiciler yardımıyla olay yerinden götürülüyor.  Öte yandan, arama kurtarma çalışmalarına sivil savunma ve AKUT ekiplerinin, arama kurtarma köpekleri de katılıyor. Patlamanın şiddeti nedeniyle çevrede bulunan çok sayıda iş yeri ile Abdülkadir Geylani Camisi'nin camlarının kırıldığı görüldü.  İş yeri çevresindeki vatandaşlar ve işçi yakınlarının bekleyişi sürüyor.  AK Parti Mersin milletvekili Kürşat Tüzmen de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

--------------------------------------------------------------------------------

YARALILAR TEDAVİ ALTINA ALINDI

 Diğer taraftan yaralıların Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındığı bildirildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ostim'de iş yerinde meydana gelen patlamaya ilişkin, ''Yaralı sayısı 26-27 civarında. Onlar acilen en hızlı şekilde hastanelere yetiştirildi. Bunlardan 4'ünün durumu biraz ağır görünüyor. Onlarla ilgili de doktorlarımız elinden geleni yapıyor'' dedi.  Bakan Atalay, patlamanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulundu. Atalay, burada yaptığı açıklamada, bütün imkanların seferber edildiğini belirterek, ''Ankara'nın, belediyemizin yoğun çalışması devam ediyor'' diye konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Vali Alaattin Yüksel, OSTİM'deki iş yerinin bulunduğu alana gelerek incelemelerde bulundu ve bilgi aldı. Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Yüksel, saat 11.00 sıralarında hidrolik makine üreten iş yerinde henüz nedeni bilinmeyen bir patlama meydana geldiğini söyledi. Bu patlamanın nedeninin tüm teknik grupların incelemeye başladığını ifade eden Yüksel, "Hastanelere intikal eden iki ölü, dördü ağır 24 yaralı var. Yaralılarımızın hastanelerde tedavileri devam ediyor. Olaydan sonra gerek sağlık ekipleri, gerek sivil savunma ekipleri olay yerine intikal ettiler. Valilik bünyesinde kurulan kriz masası çalışmalarına büyük bir dikkatle devam ediyor" dedi.  Patlamada yaralananlar oldu. Patlamanın nedeni olarak doğalgaz sıkışmasından şüphe ediliyor.

--------------------------------------------------------------------------------

TÜRK KIZILAYI KAN GÖNDERDİ

Türk Kızılayı, OSTİM'de iş yerinde meydana gelen patlamada yaralananların kaldırıldığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Onkoloji Hastanesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kan gönderdi. Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ankara OSTİM'de bulunan Mega Center içindeki jeneratör üretim tesisinde meydana gelen patlamada, dört katlı binanın iki katının tamamen çöktüğü ve enkaz altında kalanlar olduğu belirtildi.

Yaklaşık 50 işçinin çalıştığı üretim tesisinde meydana gelen patlamada, çok sayıda yaralı olduğu ifade edilen açıklamada, Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nden bölgeye uzman ekip gönderildiği kaydedildi. Patlamadan etkilenenlere psikososyal destek faaliyetinde bulunmak için hemen harekete geçen Türk Kızılayı, uzmanların olay yerinde çalışmalara başladığı, Türk Kızılayı ekibinin bölgede çalışma yürüten arama kurtarma ekiplerine de destek vereceği belirtildi.

Yaralıların, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Onkoloji Hastanesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirilerek, ilk aşamada Onkoloji Hastanesi'ne 14 ünite, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hatanesi'ne 40 ünite, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 28 ünite kan gönderildiği bildirildi. Türk Kızılayı'nın gelecek ek kan taleplerinin karşılanabilmesi için de tüm hazırlıklarını tamamladığı ifade edildi. (AA)



Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,374 µs