En Sıcak Konular

Gebelikte hekime başvurmadan ilaç kullanmayın

30 Ocak 2011 14:43 tsi
Uzmanlar, anne adaylarını, gebelikte hekime başvurmadan ilaç kullanılmaması konusunda uyardı.

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'Gebelikte İlaç Kullanımı' konulu panel düzenlendi.

Panelde Op. Dr. Ömer Lütfi Tapısız ve Op. Dr. Şadıman Altınbaş konuya yönelik soruları yanıtladı. Başhekim Doç. Dr. Ümit Göktolga, 'gebelikteilaçkullanılmamalı' ya da 'her ilaç kullanılabilir' şeklindeki bazı genellemelerin yanlış olduğuna dikkat çekti. Göktolga, hekim kontrolünde, uygun dozda kullanılabilecek ilaçlar olduğunu belirterek, "Gebeliğin her dönemi ilaç kullanımı açısından ayrı özelliklere sahiptir. Bunlar içerisinde ilk üç ay (1. Trimaster) en önemli olan dönemdir." dedi.

Op. Dr. Ömer Lütfi Tapısız; gebelikte ilaç kullanırken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Gebeliğin ilk ayında ilaç kullanımında ya hep ya hiç kuralının geçerli olduğunu söyleyen Tapısız, "Yani bir aylık bir gebe ilaç kullandığında ya bebeğe hiçbir zarar vermez ya da düşüğe neden olur." diye konuştu. Türkiye'de gebelik sırasında ilaç kullanım oranının çok yüksek olduğuna işaret eden Tapısız, gebelik sırasında reçeteli ya da reçetesiz ilaç kullanma oranının yüzde 90 olduğunu aktardı. Gebelikte ilaç kullanımı nedeniyle ya da kimyasallara maruz kalınması sonucu çocukta oluşabilecek anomalileri önlemek için doktora başvurmadan ilaç alınmaması gerektiğini vurgulayan Tapısız, "Oluşabilecek anomaliler çocuğunuzun hayatı boyunca taşıyacağı olağan dışı bedensel ve zihinsel gelişim bozukluklarını içermektedir. Siz de bu anomalliklerin sorumlusu olmayın." dedi.

AĞRI KESİCİLERE DİKKAT

Op.Dr. Şadıman Altınbaş ise anne adaylarının ağrı kesicileri kullanırken çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Altınbaş, şöyle dedi: "Tüm ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçları almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Eğer ağrı kesici kullanmanız gerekiyorsa parasetamol içerikli ilaçlar kullanın."

Gebelikte gerekli durumlarda antibiyotik kullanılabileceğini dile getiren Altınbaş, "Bu antibiyotikler ve dozları mutlaka doktor kontrolünde, önerilen sürede olmalıdır." diye konuştu.

Altınbaş, anne adaylarının, gebeliklerinin ilk üç ayında kesinlikle bitkisel içerikli olsa dahi saç boyaları kullanmaması, saç düzelticiler, perma gibi işlemleri yaptırmamaları gerektiğinin altını çizdi.

cihan



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,500 µs