En Sıcak Konular

Mısır'da kaos hakim...

30 Ocak 2011 09:46 tsi
Mısır'da kaos hakim... 

Hükümetin düşmesi öfkeyi dindirmedi, kaos sürüyor...

İsyanın sürdüğü Mısır'da kaos hakim. Ülke çapında, çatışmalar ve yağma olayları sürüyor. Ölenlerin sayısının 100'ü aştığı 2 binden fazla da yaralı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ülkede Mısır İstihbarat Örgüt Başkanı Ömer Süleyman, devlet başkan yardımcısı oldu. Eski Hava Kuvvetleri Komutanligi ve Sivil Havacılık Bakanligi yapan Ahmet Şefik ise yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. 

Günlerdir sokaktaydılar, polisle çatıştılar... Eylemleri ilk sonucunu verdi, Mısır'da hükümet düştü. Ama onlar bununla yetinmiyor, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in de gitmesini istiyor.

Bilonço ağırlaştı

Yani gösteriler bitmiyor, çatışmalara kan bulaşıyor. Çatışmalar ülkeyi sarstı, bilanço ağırlaştı. Aralarında çocukların da olduğu yüzden fazla kişi öldü.

Bir çok devlet binası ve bankalar yağmalandı. Göstericiler devlet televizyonunu bastı. İktidar partisinin binasını ateşe verdi. Gündüz olduğunda sokaklarda enkaz görüntüsü vardı.

Hükümet istifa etti ancak...

Mısır hükümeti, Mübarek'in çağrılarına uydu, istifa etti. Sokağa çıkma yasağının saatleri bazı kentlerde genişletildi.

Mısır ordusu da halka "toplanmayın" çağrısı yaptı ama bu çağrı etkili olmadı. İskenderiye, Kahire ve İsmailiye'de halk yine sokaktaydı. Polisle göstericiler arasında yine çatışma vardı. Sadece Kahire'de 50 binden fazla kişi toplandı.

Protestocular, İçişleri Bakanlığı'na saldırdı. Polis göstericilerin üzerine ateş açtı. Olaylar üzerine polisle ordu güçleri arasında da çatışma çıktı. Mısır polisinin, karakollara saldıran 17 kişiyi de öldürdüğü bildirildi.

Gösteriler devam ederken, bir cezaevinden de binlerce kişinin kaçtığı iddia edildi.

Halk ise, "Mübarek istifa" sloganları atmayı sürdürüyor:

"Mübarek değişikliğini ve açıklamalarını reddediyor. Biz onun artık gitmesini rejimin değişmesini istiyoruz. Mısır Devlet Başkanı, hükümeti azletti ama halkın baştan beri istediği çok açık onun artık devrilmesi."

SON GELİŞMELER...

Mübarek'e karşı gösteriler bir haftayı doldururken ülkenin önde gelen bazı iş adamları, 10 özel jet uçağıyla ülkeden ayrıldı.

Yarısı Mısırlı yarısı turist yaklaşık 2 bin kişi ülkeyi terk edebilmek için Kahire havalimanına akın etti.

Mısır'ın, Gazze Şeridin'deki Refah sınır kapısını kapattığı bildirildi.

Mısır hükümeti El Cezire Televizyonunun ülkedeki tüm faaliyetlerini de askıya aldı.

Borsa bugün de kapalı

Gösteriler ülke ekonomisini de vurdu. Son yılların en büyük düşüşünü yaşayan borsa bugün de açılamayacak. Dünyanın 7 harikasından biri olan Mısır Piramitleri de ziyarete kapatıldı.

Türk vatandaşlarının durumu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, Mısır'da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesi için Türk Hava Yollarına ait iki uçağın sabah saatlerinde Mısır'a gönderileceğini bildirdi.

DÜNYADAN TEPKİLER

ABD'nin başkenti Washington'da yaşayan Mısırlılar da, Beyaz Saray ve Mısır'ın Washington Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyerek Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti.

Bazı Amerikalıların da yürüyüşe katıldığı protesto gösterisinde, Mısırlıların, çocukları, hatta küçük bebekleriyle geldikleri, çocukların da bayrak ve pankartlar taşıyıp sloganlar attığı görüldü.

Göstericiler, İngilizce-Arapça "Mübarek gitmek zorunda", "(ABD Başkanı Barack Obama'ya) Daha çok diktatörlüğü dikte etmeyi bırak", "Bu diktatörü desteklemeyi bırak" şeklinde sloganlar attı.

New York'taki BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan bir grup da, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, "Halk rejimin değişmesini istiyor" diye slogan attı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi.

cnnturk



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs