En Sıcak Konular

'Çin'e toprak vermedik, sınırlarımızı belirledik'

28 Ocak 2011 14:05 tsi
Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, ülke topraklarının yüzde 3'ünün Çin'e devredilmesiyle ilgili olarak, "Çin'e toprak vermediklerini, sınırları belirlediklerini" yineledi.

Hamrahan Zarifi düzenlediği basın toplantısında, iki ülke arasında nisan ayında imzalanan "sınır çizgisinin tespiti" anlaşmasının, 13 Ocak 2011'de meclis tarafından onaylandığını hatırlattı.

Kamuoyunda eleştirildiği gibi Tacikistan'ın topraklarını Çin'e vermediğini vurgulayan Zarifi, iki ülkenin, daha önce kendine göre çizdiği tartışmalı sınırlar konusunda aralarında uzlaşma sağlayarak sınırları belirlediğini ifade etti.

Zarifi, söz konusu anlaşmanın onaylanmasıyla Çin'e geçen tartışmalı toprakların geçmişinin Çarlık Rusyası dönemine kadar gittiğini, 130 yıl önce Çarlık Rusyası ile Çin arasında bu tartışmalı topraklarla ilgili müzakereler başlatıldığını anımsattı.

Tacikistan ile Çin arasındaki sınır tespit çalışmasının "zorlu ve uzun sürdüğünü", bu konuda Çin tarafından herhangi bir baskı veya tehdit olmadığını ve tüm diplomatik araçların kullanıldığını ifade eden Zarifi, ayrıca bazı basın organlarında yer aldığı gibi, böyle bir anlaşmanın imzalanmasını "Tacik diplomasisinin zaferi" olarak nitelemediğini dile getirdi.

Zarifi, meclis tarafından onaylanan bu anlaşmayla, artık aralarında tek sınır çizgisi belirlenen bu iki ülkenin de bundan sonra toprak konusunda diğerine itiraz edemeyeceğini belirtti.

Tacikistan Parlamentosu, 13 Ocakta, iki ülke arasında uzun zamandan bu yana tartışmalı olan yaklaşık 28 bin kilometrekare toprağın yaklaşık yüzde 3'ünü Çin'e devreden "sınır çizgisinin tespiti" anlaşmasını onaylamıştı. :öylece, Doğu Pamir bölgesinde bulunan Murgab ilçesindeki tartışmalı topraklardan, ülke yüzölçümünün yüzde 0,7'sine tekabül eden 1100 kilometrekarelik bölgenin de Çin'e devredilmesini kabul etmişti.

Orta Asya'nın toprak açısından en küçük ülkelerinden olan Tacikistan, toplam 143,1 bin kilometrekare toprağa sahip ve ülke topraklarının yüzde 93'ünü dağlık bölgeler oluşturuyor.

A.A.



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs