En Sıcak Konular

Altındaki sert düşüş hız kesmiyor

28 Ocak 2011 12:02 tsi
Küresel ekonominin geleceğine yönelik iyi beklentiler, güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarındaki düşüşün sürmesine neden oluyor. Gelen satışlarla, 1,300 dolar sınırına gelen altının onsu sön dört ayın en düşük seviyelerini test ediyor.

New York'taki vadeli işlemlerde 1,320 doların altına sarkan altının onsu, elektronik işlemlerde 1,311 dolara gerileyerek 1 Ekim'den beri en düşük seviyeyi gördü.

Altının onsu şu anda 1,315 doların hafif üzerinde işlem görürken, içerde cumhuriyet altını 460 lira, çeyrek altın ise 115 liradan satılıyor.

1,320’NİN ALTI ÖNEMLİ

ABD Merkezli varlık yönetimi şirketi Prospector Asset Management'ın başkanı Leonard Kaplan altının daha önce destek seviyesi olarak görülen 1,320 dolar altında kalması durumunda fonların daha fazla satış için ikna olacağını ve bunun da değerli madendeki yükselişin sonunu getirebileceğini söyledi.

Kaplan, "Altın almak isteyen herkes şimdiye kadar zaten alımlarını gerçekleştirdi. Artık bu fiyatlarda alıcı kalmadı" dedi. 10 yıldır aralıksız olarak yükselen altın, 7 Aralık 2010'da 1,432 doları görerek tarihi rekorunu kırmış hem tahvil hem de hisse senetlerine kıyasla daha fazla getiri sağlamıştı. 

İYİ GELEN VERİLER ETKİLİ OLUYOR

Uzmanlar, ekonominin geleceğine yönelik olumlu beklentilerin güvenli liman olarak görülen altından çıkışı hızlandırdığını belirtiyor.

Chicago merkezli LaSalle Futures Group yatırım danışmanlığı şirketinden metal işlemcisi Matt Zeman yaptığı değerlendirmede, "Genel olarak bakıldığında ekonomik veriler iyileşiyor. İnsanlar, altın gibi riskli dönemlerde yöneldikleri varlıklardan çıkıyor" dedi.

ÇİN VE HİNDİSTAN’IN TALEBİ AZALIYOR

Fiyatlarının gerilemesinde, dünyanın en büyük altın talebini gerçekleştiren Çin ve Hindistan'ın faiz oranlarını artırmasının da etkili olduğu belirtiliyor. 

Yatırımcılar, her iki ülkenin de faiz oranlarını artırmasının büyümeyi yavaşlatacağı ve bunun da altın talebini aşağı çekmesini bekliyor.

Altının yanı sıra, gümüş fiyatları da hafif gerileyerek yüzde 0.4 düşüşle 27 dolara geldi. Geçen yıl yüzde 84 artan gümüş, bu aybaşından beri yüzde 13 geriledi.

* Bu yazı Bloomberg.com'da, "Gold Prices Decline to Four-Month Low as Investment Demand Wanes" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

hurriyet



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,935 µs