En Sıcak Konular

Japonya'nın kredi notu düştü

28 Ocak 2011 10:29 tsi
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Japonya'nın "AA" olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek "AA-"ye çekti.

ABD'den sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisinin notu, borçlanma oranındaki artış gerekçesiyle indirildi. Diğer reyting kuruluşları Moody's ve Fitch'ten de gelen benzeri açıklamalar, yatırımcıları endişelendirdi.

Küresel ekonomik kriz, dünyanın en gelişmiş ülkelerini sarsıyor. Avrupa'da Yunanistan ve İrlanda'nın ardından İspanya ve Portekiz'le ilgili ekonomik kaygılar devam ederken yatırımcılar Uzakdoğu'dan gelen şok bir haberle sarsıldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Japonya'nın "AA'' olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak indirerek "AA-''ya çekti, görünümünü ise "durağan'' olarak belirledi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin notundaki düşüş uluslararası piyasaları şoke etti. Açıklamanın ardından dolar' yen karşısında sert yükselişle 83 seviyesini aştı.

S&P'den yapılan açıklamada, kararda, Japon hükümetinin borçlanma oranının artacağı beklentisinin etkili olduğu belirtilerek, ülkenin borçlanma oranının 2020'li yılların ortalarında maksimum seviyeye çıkmasının beklendiği vurgulandı. Kuruluş ayrıca, Japonya'nın bütçe açığının gelecek birkaç yıl daha yüksek kalmasının ve bunun Japon hükümetinin halihazırda zayıf olan mali esnekliğini daha da azaltmasının not indiriminde etkili olduğuna işaret ederek, Nisan 2010-Mart 2011 mali döneminde gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 9,1'i düzeyinde bulunan bütçe açığının 2013-2014 mali yılında GSYH'nin yüzde 8'i seviyelerine gerilemesinin beklendiğini ifade etti. Diğer önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Japonya'nın mali stratejisindeki sapma işaretlerinin, bu ülkenin kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacağını açıklarken Moody's, not düşürme haberleri sonrasında "Japonya'yı gelecek aylarda kritik günler bekliyor." yorumunda bulundu. Gelişmeyi değerlendiren JP Morgan baş stratejisti Tohru Sasaki, S&P'nin Japonya'nın kredi notunu indirmesinin sürpriz olmadığını belirterek, "Bu haberin kayda değer bir anlamı veya döviz piyasasına etkisi olacağını düşünmüyorum." diye konuştu. Japon devlet tahvillerinin yüzde 95'inin Japon yatırımcıların elinde olduğunu dile getiren Sasaki, "Çok fazla Japon yatırımcının bu haber ile birlikte Japon devlet tahvillerinde satış yapmayacağından neredeyse eminim." diye konuştu.

DÖVİZ VE FAİZ YÜKSELDİ, BORSA DÜŞTÜ

Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararlarla artan yabancı çıkışı nedeniyle dolar/TL ve MB'nin yanı sıra Hazine'nin gelecek hafta düzenleyeceği ihaleler nedeniyle de satış baskısı altında olan gösterge tahvil faizi, Japonya'nın kredi notunun düşürülmesine ilk tepki olarak yükseldi. Ancak ilk tepkinin ardından kur ve faiz tekrar açıklama öncesi seviyelerine döndü. Açıklama öncesinde 1,5730 seviyelerinde olan dolar/TL 1,5795'e, yüzde 7,90 seviyelerinde olan gösterge tahvil faizi ise yüzde 7,97'ye kadar yükseldi. Faiz tarafının MB kararları ve ihaleler nedeniyle zaten baskı altında olduğunu söyleyen bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Japonya'nın notunun düşürülmesi de faize olumsuz yansıdı ve hızlı yükselmesine neden oldu. Ancak sonrasında gösterge faiz haber öncesi seviyelerine geri döndü." dedi. Bankacılar, MB'nin kararları nedeniyle yabancı çıkışına paralel gelecek haftaki Hazine ihaleleri öncesinde lokal bankaların da satışlarının görüldüğünü ve faizde yükselişin yüzde 8 seviyesine kadar devam edebileceğini belirtiyor.

RAKAMLARLA JAPONYA

Milli gelir (GSMH) 5.391 trilyon dolar

Dış borç 2.246 trilyon dolar

Kamu borcu GSMH'nın yüzde 192'si

Cari açık 182,3 milyar dolar

İşsizlik oranı yüzde 5,2

Büyüme yüzde 3

İhracat 735,8 milyar dolar

İthalat 636,8 milyar dolar

zaman

 



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,794 µs