En Sıcak Konular

Darbenin kapadığı kapı nihayet açılıyor

28 Ocak 2011 10:09 tsi
Darbede 'öğrenciler geçmesin' diye kapatılan Süleymaniye Kapısı 50 yıl sonra açılıyor.

Türkiye, darbe izlerini teker teker siliyor.27 Mayıs1960'ta güvenlik gerekçesiyle kapatılanİstanbulÜniversitesi'nin Süleymaniye Kapısı, restorasyonun ardından turizme açılacak.

Yerleşkenin ilk girişi konumundaki kapının onarımı 1 milyon liraya mal olacak. Ziyaretçiler 'Kültür Yolu' adı verilecek kapıdan geçtikten sonra Süleymaniye Camii'ne ulaşabilecek.

Yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçisi olan ve çoğu zaman talebi karşılayamayan İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesi turizme açılıyor. 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın da destek verdiği restorasyon çalışması sayesinde 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından 1865-66 yıllarında yaptırılan ve bugününiversiteolarak hizmet veren tarihi yerleşke, gözde turizm merkezlerinden biri olacak. 50 yıl aradan sonra ilk kez bakıma alınan Beyazıt'taki tarihi üniversite kapısından geçecek ziyaretçi, Osmanlı'nın Genelkurmay'ı olarak kullanılan yapıyı gezerek Süleymaniye Kapısı'ndan çıkacak. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri tamamlanan kapı 5 ay sonra yeniden hayat bulacak. Tarihi kapı en son 60 darbesine zemin hazırlayan, 40 kişinin yaralandığı ve Turan Emeksiz'in öldürüldüğü 28 Nisan 1960'taki olaylarda öğrenciler tarafından kullanılmıştı. Darbeden sonra güvenlik gerekçesiyle kapıya mühür vurulmuştu.

Proje kapsamında tarihi üniversite gezisi için 1 ve 1,5 saatlik iki ayrı program düzenlenecek. Ziyaretçilere Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra 12 farklı dilde bilgi verilecek. Ziyaretler ilk aşamada salı, perşembe ve pazar günleri öğleden önce ve sonra olmak üzere 4 kez planlanıyor. Kule çevresinde veya havuzlu bahçede çeşitli dinlenme mekânları da hazır olacak. Yerleşkede restorasyonu tamamlanan 2. Beyazıt Hamamı, Mirgün Köşkü, Abdüllatif Suphi Paşa Konağı, Nadir Eserler Kütüphanesi, yerleşke çevre duvarları ve taş odalar ise ziyarete hazır durumda.

zaman

 



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,683 µs