En Sıcak Konular

Rasmussen: Afganistan'da ilerleme sağlıyoruz

27 Ocak 2011 19:56 tsi
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'da NATO öncülüğündeki uluslararası gücün ilerleme sağladığını belirterek, savaşın kaderini 2011'in belirleyeceğini söyledi.

Üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşan NATO Askeri Komitesi'yle görüş alışverişinde bulunan Rasmussen, yaptığı açıklamada, "En zor bölgeleri dahil Afganistan'da ilerleme sağlıyoruz. Farklı inisiyatiflerde ortaya koyduğumuz büyük çabalar sonuç veriyor. 2011'in belirleyici yıl olmasını bekliyorum" dedi.

Rasmussen, Askeri Komite'nin İttifak'ın Lizbon Zirvesi'nde kabul ettiği yeni stratejik konseptin uygulanması konusunda yaptığı çalışmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, yeni konseptle birlikte NATO'ya yeni görev ve sorumluluklar yüklendiğini, kolektif savunmanın, kriz yönetiminin ve güvenlik işbirliğinin öne çıkarıldığını hatırlattı.

Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in temsil ettiği toplantıların ardından basına konuşan Askeri Komite Başkanı Amiral Giampaolo di Paola da Afganistan'da son 1 yılda çok büyük değişim kaydedildiğini belirterek, olumsuz düşünenlerin bu ülkeyi ziyaret ederek güvenlik durumunu bizzat gözlemlemelerini önerdi.

Di Paola "Samimiyetle ve güçlü şekilde inancımı ifade etmek isterim ki Afganistan'daki eğilim tersine döndü. Dalga geriye döndürüldü. Afganistan dışında yapılan değerlendirmeler oradaki gerçeği yansıtmıyor. Bence ilerleme sağlıyoruz. 2011'de mücadele zorlu olacak ve stratejik sabra ihtiyacımız var. Ama genel olarak bakıldığında ilerleme devam ediyor ve 2014 sonuna kadar güvenliğin Afgan güçlerine devri hedefine ulaşabileceğimize güveniyorum" şeklinde konuştu.

Bu arada NATO'dan yapılan açıklamada, geliştirilen bir sistemle NATO'nun ilk kez üye ülkelerdeki saha balistik füze savunma kapasiteleri arasında koordinasyon sağlanarak, komutanın NATO'ya devredildiği duyuruldu.

Almanya'nın Uedem kentindeki NATO Birleşik Hava Operasyonları Merkezi'nde gerçekleştirilen birleştirme testinde, ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda'nın füze savunma kapasiteleri bir yazılımla birbirine bağlanarak ortaklaşa çalıştırıldı.

NATO'nun Lizbon Zirvesi'nde görevdeki askerleri koruyabilecek saha füze savunma kapasitesini, üye ülkelerin topraklarını kapsayacak şekilde genişletme kararı almıştı.



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs