iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Neden hep Türkiye'nin adı geçer?

27 Ocak 2011 16:40 tsi
Neden hep Türkiye'nin adı geçer? Komşumuz artık daha tedbirli. Kimbilir, belki de kendilerine yapılan şu tehditi hiç unutmadılar: 'Biz de onların düşmanlarına silah sağlayacağız' iyibilgi özel

24 Ocak günü Moskova Domodedova Havaalanı'nda bir intihar saldırısı sonucu 35 kişi hayatını kaybetti. Beslan'daki rehine krizi ve Moskova metrosundaki canlı bomba ile birlikte Rusya'yı hedef alan en kanlı üçüncü terör eylemi oldu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, başkent Moskova'daki bombalı saldırının Çeçenistan ile bir bağlantısının olmadığını söyleyerek, saldırının köklerinin daha derinlerde olabileceğinin sinyallerini verdi.

Peki gerçekten hedef Rusya mı? Yoksa bu saldırının ardında başka ülkeler de var mı?

Öncelikle neden Rusya'nın dışında başka hedeflerden şüpheleniyoruz, onu açıklamaya çalışalım. Saldırının hemen ardından Rus basınında yer alan bir haber, belirli ülkeleri hedef gösterdi:

"Rus haber portalı Life.ru Aralık ayında istihbaratın emniyet güçlerine gönderdiği belgeyi yayınladı. "Özel Duyuru" başlıklı belgede Moskova emniyet müdürlüğüne çağrıda bulunarak teröristlerin İran, Türkiye ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya sızacağı uyarısı yapılmış."

Aylar önce, Rusya-Türkiye ilişkilerini hedef alan buna benzer bir iddia daha ortaya atılmıştı.

"Rus Kommersant gazetesi çok ağır bir iddiada bulundu. Muhabir Nikolay Sergeyev imzasıyla, "Şehit treni" başlıklı haberde, yaklaşık 30 intihar komandosunun Türkiye'de bir medresede eğitim aldığı iddia edildi. "

Neden saldırı sonrası Türkiye adı geçiyor? Neden Türkiye, Rusya için bir tehditmiş gibi kodlanıyor?

Açıkça birileri Türkiye ile Rusya'da gerçekleştirilen terör eylemleri arasında bir ilişki kurmaya çalışıyor, hem de aylardır.

İşaret fişeğinin ardındaki el, çok büyük ihtimalle Türkiye-Rusya yakınlaşmasından rahatsız olan bir oyuncu. Hangi yakınlaşma derseniz...Cevabı Milliyet gazetesinin 21 yıllık Moskova muhabiri Cenk Başlamış'tan alalım.

"Sovyet döneminde “Türkiye” adı tabuydu...İki ülke birbirine güvenmiyor, güvenmediği için diyalog kuramıyordu. Bu durum Putin’in iktidara gelişiyle değişti. Moskova’dakiler Türkiye’nin sandıkları gibi ABD’nin her dediğini yapan bir ülke olmadığını düşünmeye başladı. Putin’in 2004 Türkiye ziyareti her şeyi kökten değiştirdi ve ilişkilerin gelişmesi önündeki en büyük engeller kaldırıldı. Görünen o ki Putin ve Başbakan Erdoğan birbirlerine sempati duyuyor. Ülkelerin ortak çıkarları da kesişince ilişkiler gelişti."

Peki uluslararası arenada Türkiye-Rusya ilişkisinden rahatsız olabilecek bir oyuncu var mı?

Şimdilik buna kesin ve tek bir cevap yok. Ancak Türkiye ve Rusya denince, her iki ülkeye karşı dostane sayılmayacak hamlelerde bulunan bir oyuncu akla geliyor. Şu iki habere lütfen dikkat edin

a) "İsrail gizli servisi Mossad’ın yeni şefi Tamir Pardo’nun (57) göreve gelir gelmez, Türkiye’ye özel bir önem verdiği ve bölge ülkelerinde faaliyetlerini artıran Rus ajanları kontrol etmek için Türkiye’yi yakın takibe aldığı bildirildi."

(Rus ajanlarını kontrol etmek için Türkiye'yi yakın takibe almanın mantığı nedir?)

b) "Rusya'nın Suriye'ye Yakhont P-800 tipi füze satışına İsrail'den tepki yağıyor. İsrail, hassas bir bölgede stratejik dengeleri bozabilme riski taşıdığı iddiasıyla Rusya'ya tehditte bulundu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 1.5 hafta önce Moskova ziyaretinin ardından gelen kararı, "İsrail'in yüzüne bir tokat" olarak nitelendiren gazete, Rusya'nın, donanma gemileri için tehlike yaratacak Yakhont füzelerini satış kararını açıkladığını belirterek, buna karşın İsrailli yetkililerin de "Biz de onların (Rusya) düşmanlarına silah sağlayacağız" tehdidinde bulunduğunu duyurdu."

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,034 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,984 µs