En Sıcak Konular

En çok Çinli Cumhuriyetçiler kızar!

27 Ocak 2011 13:54 tsi
En çok Çinli Cumhuriyetçiler kızar! Ki öyle bir şey zaten yok. Başkan Obama, önceki gün Kongre’ye yönelik konuşmasında ilk kez ‘Çin ve Hindistan’ı rakip olarak tanımladı. Daha önemlisi bunu yaparken elle tutulacak bir 'soğuk savaş' malzemesi kullandı.

Sputnik, ‘soğuk savaş’ sembolleri arasında başlıbaşına bir figür. İşin uzaya taşınmış hali. Sputnik 1957’de uzaya gittiğinde, Amerikan halkı ciddi hayal kırıklığı, daha doğrusu ‘ezik’lik hissetmişti.

Obama işte bu figürü, yani Amerikan halkının zihinaltına yerleşmiş korku ve utanç sembollerinden birini ve ziyadesiyle Cumhuriyetçi zihinlerde rastlanan bu ezilmişlik “ihtimali”ni ortaya çıkardı.

Başkanların ABD Kongresi’nde yaptığı geleneksel “Birliğin Durumu” konuşmasında, bu örnekten hareketle yeni dönem soğuk savaşı Çin ve Hindistan’a atfetti.

Son ara seçimlerde Cumhuriyetçiler’in egemenliğine geçen Kongre'ye Obama’nın hayli işi düşmüş-düşecek olduğundan, biraz onların nabızlarına göre şerbet verdi.

Bir anlamda Sputnik’i göstererek, Çin ve Hindistan karşısında aynı yenilmişliği tatmak istemiyorsanız, bana destek verin demeye getirdi.

Bu adımın birden çok yansıması bulunuyor. Bir kere şunu tespit lazım ki, bu daha çok bir ‘içe konuşma’. Kaldı ki Çin’le rekabet neyse de Hindistan ile müttefiklik konuşulabilir ABD açısından.

Fakat işte yine aynı nokta yani Sputnik olayı farklı düşünmeyi getirebilir. Çünkü günümüzde Amerikan demokratları bu örnekten fazla korkmayabilirler. (Zaten ihtiyaç da yok.) Diğer taraftan Cumhuriyetçiler’in bu dolmayı ne kadar yutacakları da tartışmalı.

Tabandan reaksiyon gelmedikçe Cumhuriyetçiler bunu okumayabilirler. Fakat mesajı aldıkları açık. Peki bir iç söylem olmasına rağmen Çin ve Hindistan buna nasıl bir yanıt verecek?

Yine Obama’nın diliyle, “bu kuşağın savaşı” eskisi gibi değil. Daha sert olmasına rağmen kullanılan araçlar farklı.

Beijing’in bu resmi rekabete yanıtı muhtemelen hiçlik olacak. Ya da dostlar alış-verişte görsün diye, bir gazetecinin sorusuna verilecek diplomatik birkaç satır.

Çünkü tıpkı Cumhuriyetçiler gibi Çin de biliyor ki, ABD ile arasında elbette bir rekabet var ve daha da sertleşecek. Ama Obama’nın konuşması bunu söyleyen bir konuşma değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,262 µs