En Sıcak Konular

Özbudun'dan '100 milletvekili' önerisi

27 Ocak 2011 13:05 tsi
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun'dan '100 milletvekili' önerisi...

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, önümüzdeki seçimlerin ardından yeni anayasanın gündemde olacağını hatırlatarak, "Seçim barajının bütün seçimler için indirilmesi düşünülmüyorsa bile önümüzdeki seçimlere has olarak bu baraj indirilmeli. O da mümkün görülmüyorsa 100 milletvekilliği sisteminin yeniden gündeme getirilmelidir." dedi. Özbudun, partilerin seçim öncesinde anayasa komisyonlarını ve projelerini açıklaması gerektiğine de değindi.
 
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV), bünyesinde kurulan anayasa komisyonu, "TESEV'in Yeni Anayasa Çağrısı" başlıklı çalışmasını Karaköy'de bulunan vakıf binasında açıkladı. Anayasa Hukukçusu Ergun Özbudun, toplantının amacının çalışmadan kamuoyunu haberdar etmek olduğunu çalışmaların 2 ay daha devam edeceğini aktardı. Çalışmaların bitiminde öze ilişkin değerlendirmeleri paylaşacaklarını söyleyen Özbudun, kimlik sorunu, Kürt sorunu, din ve vicdan sorunu, sivil ve asker sorunu gibi konuların yeni bir anayasa içerisinde ele alınması gerektiğini savundu.

Yeni anayasanın bu konularda önemli yenilikler getirmeyecekse yeni bir anayasaya gerek olmadığının altını çizen Özbudun, "Bu koşullarda 1982 anayasasıyla devam edebilir. Ama bu sorunlar çözülmeli. Makyajla anayasaya devam edemez, bu çağa uygun demokrasiyi Avrupa standartlarına ulaştıracak anayasa yapılmalıdır. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının katkılarını önemsiyoruz." diye konuştu.

Önümüzdeki seçimlerle birlikte TBMM'nin sivil toplumun katkılarıyla birlikte bir anayasa yapmaya yetkili olduğunu aktaran Özbudun, "Seçim barajının bütün seçimler için indirilmesi düşünülmüyorsa bile önümüzdeki seçimlere has olarak bu barajın indirilmeli. Oda mümkün görülmüyorsa bile 100 milletvekilliği sisteminin yeniden gündeme getirilmesidir. Bu TBMM'nin daha çok sesli bir yapısına kavuşmasını sağlar." şeklinde konuştu.

Seçim barajının yüksek olduğunu da hatırlatan Özbudun, fakat yüzde 10 barajının demokratik prensiplere aykırı olmadığını söyledi.

PARTİLER SEÇİMLER ÖNCESİNDE ANAYASA PROJELERİNİ AÇIKLAMALILAR

AK Parti'nin referandum kampanyasında tümüyle bir anayasa vaadinde bulunduğunu hatırlatan Özbudun şöyle konuştu: "Partilerin seçimler sırasında seçim kampanyasında kendi anayasal komisyonlarının açıklamasını savunmuştum. Seçmenin bilinçli olarak oy kullanmasında faydalı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki seçimler bir anayasa seçimleri olacağını söylüyorlar. O zaman partilerin anayasa komisyonlarını seçmelidir. Bu gerçekleşecek mi 5 ay içinde seçmen olarak beklentimiz partilerin bu konuda ana hatları itibariyle kendi anayasa projelerini de seçmene ilan etmesidir."

Komisyon üyelerinden Serap Yazıcı da Özbudun'un bu konudaki görüşlerini destekleyerek partilerin taktik mücadelelerini bir köşeye bırakıp, seçime gitmeden önce siyasi partilerin yeni anayasa projelerini açıklamalarını istedi. Aksi taktirde verilecek oy desteğinin ne anlama geldiğinin şüpheye düştüğünü aktaran Yazıcı, "MHP'nin hazır bir anayasa taslağı varmış, bu hiçbir şekilde kamuoyuna açıklanmayacaktır. Burhan Kuzu da benzeri bir açıklama yaptı. Yeri geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Her nedense siyasi partiler kendi elindeki anayasa projelerini bir sır olarak saklıyorlar. Dünya üzerinde başka bir ülkesinde de böyle bir şey yok." ifadesini kullandı.

cihan




Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,099 µs