En Sıcak Konular

Filistin, ABD'nin sözüne nasıl uydu

27 Ocak 2011 12:00 tsi
Filistin Belgeleri’ne göre, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu hakkında hazırlanan Goldstone Raporu’nun BM’deki oylaması, ABD’nin araya girmesiyle ertelendi.

2 Ekim 2009 tarihinde, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin, 2008-2009 Ocak döneminde düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu hakkında hazırlanan Goldstone Raporu’nu destekleyen bir karar açıklaması bekleniyordu.

Ancak, Filistin Yönetimi, ABD ve İsrail’in çekincelerini belirtmeleri üzerine, kararın açıklanması Mart 2010’a ertelendi. BM İnsan Hakları Konseyi’nin kararı, İsrailli yetkilileri savaş suçları mahkemesinde yargılanmanın eşiğine getirebilirdi.  Ancak Filistin Belgeleri, Filistin Yönetimi’nin ABD’nin verdiği güvenceler ve İsrail’e yönelik beklentiler nedeniyle kararın ertelenmesini istemeye ikna edildiklerini gösterdi.

Eylül 2009’da yayımlanan, Güney Afrikalı eski bir yargıç olan Richard Goldstone’un raporu, Dökme Kurşun Operasyonu’ndan İsrail güçlerinin çok sayıda savaş suçu işlediğini belirtmiş, aynı suçu Hamas’ın da işlediğini ifade etmişti.

ABD ve İsrail, raporun Ortadoğu barış görüşmelerini tehlikeye atacağı itirazında bulunmuştu. Filistin Yönetimi Mahmud Abbas ise raporun oylanmasından önce daha fazla uluslararası destek sağlanması gerektiğini belirtmişti. Abbas, Ekim 2009’da, “Yeterli desteği alamayacağımızı düşündüğümüz için oylamanın ertelenmesini talep ettik” açıklamasını yaptı.

Filistin Belgeleri, oylamanın öncesindeki haftalarda, ABD’nin Filistin Yönetimi’yle temasa geçtiğini ve Ortadoğu barış sürecinin yeniden başlaması için raporun ertelenmesini istediğini gösteriyor.

24 Eylül 2009 tarihinde, Filistin Yönetimi baş müzakerecisi Saib Erekat ve ABD Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell arasında yapılan görüşmede, Mitchell, “Görüşmeleri en kısa zamanda yeniden başlatmak istiyoruz. İsrail’e sunmak için yeni bir anlaşma paketi hazırlıyoruz” dedi.

Erekat ise “Başarısız olacak bir sürece girmeyi göze alamam. Varlığımı ve yaşam biçimimi korumaya çalışıyorum” dedi.

Bunun üzerine Mitchell, ABD Başkanı Barack Obama’nın “tavrının kalıcı olduğunu; sürece devam etmeleri gerektiğini; süreci ertelemenin kimseye faydası olmayacağını” söyledi. Mitchell, ABD’nin Filistin’in arkasında olduğunu belirterek, “Sonaylarda vaktimin yarısını sadece mali alanda olmamak üzere size destek sağlamakla geçirdim. Belirlediğimiz çizgide ilerleyeceğiz” dedi.

Mitchell, Goldstone Raporu’nun oylanacağı 2 Ekim’in bir gün öncesi için Erekat’ı Washington’da davet etti. Washington’daki görüşmelerde ABD Filistin Yönetimi’ne daha fazla güvence verirken, oylamanın yapılması gereken gün New York’ta bulunan Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Abbas, oylamanın ertelenmesi için devreye girdi. Aynı gün, Erekat ile Mitchell tekrar bir araya geldi ve Erekat ABD’nin desteğini kaybetmemek için erteleme talebini kabul etti.

TÜM İDDİALARI REDDETTİ

Filistin Belgelerini “iftira kampanyası” olarak belirten Erekat, geniş çaplı bir anlaşma olmadan tek bir imtiyaz vermeyi kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Guardian’a açıklamalarda bulunan Erekat, İsrail ile gizli görüşmeler yaptığını reddetti ve belgelerin, “barış adına Filistin’in ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğine dair ders oluşturduğunu” söyledi.

Erekat gönderdiği mektupta, Belgelerden anlaşılan şey, Filistinli müzakerecilerin sürekli olarak büyük bir ciddiyetle masaya oturdukları ve sadece reddedildiğimizdir” dedi.

El Cezire (Hürriyet)



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,892 µs